Масата на Луи

Рококо е стил в изкуството от времето на царуването на френския крал Луи XV (1715-1774 г.). Всъщност той се появява ок. 1730 до 1760 г., като бележи своя връх в периода 1740-1760 г. след което започва критика към неговия вид и постепенно Рококо започва да отшумява. Името идва от използвания характерен декоративен мотив, изобразяващ мидена черупка и е един вид екстравагантна за времето си форма.0
Какво прави Рококо със сградите?
-намалява аристократичните резиденции
-поставя мебели в средата на помещенията и за тази цел започва производството на комплекти за обзавеждане
По това време се използва една технология на живачно позлатяване, която включва покриването на изделието от бронз с амалгама от живак и злато. След това изделието се изпича при висока температура, като живакът се изпарява, и остава тънък слой от злато. Така направените бронзови апликации представляват истински бижута, прикрепени към фронта на мебелите. Лакираните табли са друга често срещана декорация.
Това е времето на мебелистите. Те правят своите продукти истински произведения на изкуството, съчетания с финес и техническо майсторство. И днес много от запазените мебели в стил Рококо, са пример за модерно мислене. Сред известните от онова време имена на мебелисти е Жан-Франсоа Йобен. Той е роден в Германия, но става френски кралски мебелист през 1754г.Бюрото на Луи 15 е изработена от него. Изследователите на работата му казват,че то е завършено от друг майстор. Тази кралска маса на пръв поглед грабва са изящния си външен вид и декорации. Погледната в детайли, тя и днес учудва специалистите с вътрешното разположение на отделните секции и сглобките между тях. Самото заключване на бюрото е интересно и оригинално. Най-учудващо е, че всичко в изработката на бюрото на Луи XV е направено прецизно, технически модерно за времето си и изящно във всеки детайл.

5201_table-e1442856983448-610x488Тази маса налага стил за изработване на такава мебел. И днес много мебелисти предлагат такива модели, но те приличат на масата на Жан-Франсоа Йобен само по външен вид и то доста скромен. Познавачите на това изкуство в мебелировката могат да Ви го кажат.Вижте видеото. То няма превод, но много добре може да разберем какво ни показват.Невероятни са човешките способности!
imagesRRRRRRR - КопиеВидеоСподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+