13 неща, които карат хората да не ви харесат, според науката

1502shutterstock_454896055_0Повечето от нас имат поне една история, в която първото им впечатление от някого е било ужасно, но после са осъзнали, че е един от най-прекрасните хора, които познават. За жалост, случва се и точно обратното. Business Insider обобщава различни научни изследвания по темата и представя списък с няколко личностни черти и начини на поведение, които водят до лошо първо впечатление, както на живо, така и онлайн.

1. Споделяте твърде много снимки във Facebook

Ако сте от хората, които споделят снимки от медения си месец, от дипломирането на сестра си и на кучето си, костюмирано за Хелоуин, в един и същи ден, може би е време да спрете. Проучване от 2013 г. е установило, че публикуването на твърде много снимки във Facebook може да навреди на реалните ви взаимоотношения.

„Причината е, че хората, като изключим най-близките приятели и роднини, не се чувстват свързани с онези, които постоянно споделят свои снимки“, казва ръководителя на изследването Дейвид Хъдън от Бирмингам бизнес скуул. По-точно, приятелите не харесват твърде многото семейни снимки, а роднините не обичат многото снимки на приятели.

2. Имате прекалено много или твърде малко приятели

във Facebook

В проучване от 2008 г. учени от държавния университет в Мичиган набират студенти, които да разглеждат измислени профили във Facebook и да определят колко харесват техните собственици.

Резултатите показаха, че „златната среда“ е около 300 приятели. Най-малко харесвани са хората с под 100 приятели. Почти толкова малко са харесвани онези, които доста надвишават 300.

„Хората с твърде много приятели вероятно изглежда, че се фокусират прекалено много върху Facebook – в следствие от отчаяние, а не от ,,популярност“, смятат авторите. От друга страна, те посочват, че мнозинството от студентите, участвали в изследването са имали около 300 приятели във Facebook, което означава, че в среда, където най-често срещаният брой приятели е 1000, това ще бъде и „златната среда“ на най-харесваните.

Изследване от 2014 г. е открило, че средният брой приятели сред възрастните потребители на Facebook е 338.  Интересното е, че участниците не осъзнавали, че броят приятели във Facebook се отразяват върху оценката им за хората.

3. Разкривате нещо твърде лично в началото на едно познанство

По принцип хората се харесват повече, след като са споделили по нещо за себе си. Споделянето на нещо лично е един от най-добрите начини да създадете приятелства в зряла възраст. Но според психолозите разкриването на нещо твърде интимно – да речем, че сестра ви има извънбрачна връзка – докато все още се опознавате с някого, създава впечатление, че сте несигурни и намалява привлекателността ви.

Ключът е в правилното количество лична информация

. Както сочи проучване от 2013 г., ръководено от Сюзън Спречър от Държавния университет на Илинойс, ако споделяте неща от свободното си време и любими детски спомени, изглеждате по-топли и приятни събеседници.

4. Задавате въпроси, без да говорите за себе си

Същото изследване от 2013 г. установява още нещо: споделянето да бъде взаимно. Хората обикновено ви харесват по-малко, ако останете резервирани, когато те разкриват нещо интимно. Резултатите от изследването показват, че участниците, които са се изслушвали взаимно и всеки е споделял по нещо, са се харесали най-много. „Макар че стеснителните или социално тревожни хора може да задават въпроси, за да отвлекат вниманието от себе си, изследването ни показва, че това не е добра стратегия за започване на познанства. И двамата участници трябва да разкриват информация, за да се създаде близост и взаимно харесване.“

5. Профилна снимка твърде отблизо

Ако на профилната ви снимка в LinkedIn лицето ви е на практика залепено за камерата, най-добре е да я смените. Учени от Калифорнийския технологичен институт показват, че лицата, снимани от разстояние 45 см, се възприемат като по-малко надеждни, привлекателни и компетентни от лицата, снимани от разстояние 135 см.

6. Да криете емоциите си

Изследванията показват, че разкриването на истинските чувства е по-добра стратегия за привличане на хора, отколкото преглъщането или маскирането им.

В изследване, проведено през 2016 г. учени от Университета на Орегон са заснели видеоклипове на хора, гледащи две филмови сцени: сцената с фалшивия оргазъм о

т „Когато Хари срещна Сали“ и една тъжна сцена от „Шампионът“. В някои случаи актьорите са инструктирани да реагират естествено; в друга – да потискат емоциите си.

Участващите в изследването студенти гледат четирите версии на видеоклиповете. Учените измерват степента, в която те имат желание да се запознаят с хората в тези клипове, както и начина, по който оценяват техните личности. Резултатите показаха, че хората, които потискат емоциите си, се оценяват като по-малко приятни, по-малко екстровертни и по-малко дружелюбни – в сравнение с хората, които са естествено емоционални.

7. Да бъдете прекалено мили

Логиката е, че колкото по-мили и алтруистични изглежда

те, толкова повече хората ще ви харесват. Но науката показва нещо малко по-различно. В проучване от 2010 г. изследователи от Вашингтонския университет и Института „Дезърт рисърч“, всеки от участниците играе компютърна игра с четирима други играчи, които не са действителни хора, а са контролирани от изследователите. Ето как авторите обяснявате резултатите:

„Всеки участник е поставен в група от 5 души, но не вижда останалите участници. Всеки получава виртуални суми, които може да избере да запази или да върне, целите или отчасти. Има известен стимул участниците да максимизират виртуалните си притежания, но той не е изтъкнат на преден план. Някои от фалшивите участници дават много точки на другите и запазват твърде малко ваучери – типично алтруистично поведение. Оказва се, че повечето участници предпочитат да не работят повече с безкористния си съотборник. В следващ експеримент на същото проучване някои участници споделят, че безкористният съотборник ги кара да изглеждат лоши, други подозират, че има странични мотиви.

8. Престорената скромност

В опит да впечатлят приятели и потенциални работодатели някои хора придобиват навика да прикриват хвалбите си под формата на самокритика. Според скорошно проучване на харвардски изследователи подобно поведение за повечето хора е отблъскващо.

Участниците в проучването трябва да напишат как биха отговорили на въпрос за най-голямата им слабост в интервю за работа. Над три четвърти от участниците прибягват до прикрити хвалби, например това, че са перфекционисти или че работят твърде много. Въпреки това независимите сътрудници на изследователите посочват, че ще бъдат по-склонни да наемат участниците, които са били честни, и че те са им създали много по-приятно впечатление. Тези ученици са посочили недостатъци като: „Не винаги успявам се организирам“ и „Понякога реагирам твърде емоционално“. Друга алтернатива в интервютата за работа е да споменете за недостатъци, които не се отнасят до позицията, за която канди

датствате – например, може да споделите, че се притеснявате да говорите пред публика, ако сте наясно, че работата ви няма да изисква това.

9. Да се изнервяте лесно

Прекомерната тревожност създава лошо впечатление. Това се случва дори на чисто инстинктивно ниво – потта на хората, които са изнервени предава несъзнателен сигнал към околните, който влияе на преценките за личността им. В изследване от 2013 г. участниците трябва да гледат видеоклипове на жени във всекидневни ситуации като например работа в офис или гледане на дете. Докато гледат клиповете, участниците помирисват три типа пот: пот от тренировка, пот от стресова ситуация и пот от стресова ситуация, прикрита с антиперспирант. След което те трябва да преценят жените в клиповете за тяхната компетентност, увереност и надеждност.

Участниците класират жените по-ниско по всички параметри, ко

гато са изложени на потта от стрес. В случая с прикритата от антиперспирант пот, те дават по-положителни оценки.

10. Не се усмихвате

Когато сте на социално събитие и се запознавате с много други хора е трудно да задържите усмивката върху лицето си. И въпреки това си струва да опитате.

В изследване, проведено от Университета на Уайоминг близо 100 студентки са гледали снимки на друга жена в една от четирите позиции: усмихната с открито тяло, усмихната в затворена позиция на тялото, без да се усмихва в открита позиция на тялото и без да се усмихва в затворена позиция на тялото. Резултатите показват, че усмивката е довела до по-положително впечатление, незав

исимо от позицията на тялото.

Съвсем наскоро друго изследване, на учени от Станфордския университет и Университета на Дуисбург-Есен установи, че усмихнатите аватари създават по-положително усещане от общуването при липса на личен контакт. Бонус: Друго изследване е установило, че когато се усмихвате при запознаване с някого, ще ви запомнят по-лесно.

11. Държите се, сякаш не харесвате някого

Учените наричат този феномен „реципрочност на харесването“. Когато мислим, че някой ни харесва, сме по-склонни и ние да го харесваме. В изследване от 1959 г. някои от участниците са имали информация, че определени членове на дискусионната им група ги харесват. След дискусията учените установили, че хората са харесали най-много онези, които предполагали, че имат симпатии

към тях.

По-наскоро учени от Университета на Ватерло и Университета на Манитоба откриват, че когато очакваме хората да ни приемат, ние се държим по-топло с тях – и по този начин увеличаваме шансовете наистина да ни харесат. Тъй че, дори да не сте сигурни какво чувства даден човек към вас, дръжте се така, сякаш ви харесва – можете само да спечелите от това.

12. Името ви е трудно за произнасяне

Да, това е съвсем несправедливо. Но тук даваме думата на науката: изследване от 2012 г. на учени от Мелбърнския университет, Университета на Льовен и Нюйоркския университет са открили, че хората са склонни да преценяват отрицателно новите си познати, когато имената им са трудни за произнасяне. В един експеримент група студенти е трябвало да прочете статия за кандидат на предстоящи местни избори. В единият случай именета са по-лесни за произнасяне (Lazaridi

s, Paradowska), а в другия – малко по-трудни (Vougiouklakis, Leszczynska). Оказва се, че участниците преценявали кандидата с по-просто име като по-подходящ за позицията.

13. Цитиране на имена

Може да се изкушавате да споменете името на някой известен автор, за да впечатлите събеседника си, но тази тактика има по-скоро отрицателен ефект. Това са установили учени от Цюрихския университет в изследване от 2009 г. Подхвърлянето на имена кара хората да изглеждат както по-несимпатични, така и по-некомпетентни. Учените смятат, че по този начин караме събеседниците ни да смятат, че се опитваме да ги манипулираме.

материал: Science Alert




 

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+