10 съвета от спестовници

https://www.art1a1d.com/wp-content/uploads/2017/10/rsz_vkarvane-na-pari1-600x250гхгхгх.jpgУправлението на личните средства понякога изглежда по-сложно и от ракетно инженерство, с разликата, че едното се изучава, а другото – не. Колкото и сметки да правиш, колкото и таблици да попълваш, колкото и приложения да си инсталираш, колкото и да планираш, обмисляш, мечтаеш, да си обещаваш и да пробваш нови и нови трикове… толкова по-невъзможно изглежда да си влезеш във финансовите обувки. А за спестявания да не говорим.

Често хората изобщо не се и опитват да спестяват или бързо се отказват, защото изглежда прекалено трудно да спазваш всички правила и ограничения. Всъщност съвсем не е толкова сложно, но има капани. Като да се хвърлиш с главата напред в дълбокото и да не ти стигне волята, да нямаш стратегия, да пестиш от „грешните“ места.

По тази причина Ви предлагаме основни съвета.

Харчи по-малко, отколкото изкарваш.
Първо нуждите, после желанията.
Поставяй си умни цели.

Звучи просто, нали? Защо тогава на практика твърде често е объркващо и изглежда невъзможно за спазване? Защото често ни липсва начина как да го правим.

Ето как да разбереш, дали и при теб е така:

Опитваш се да спестяваш остатъка от заплатата на края на месеца. Грешка.
Излизаш на пазар (или шопинг) без списък и без план или идея какво точно търсиш и ти трябва. Голяма грешка.
Искаш да спестяваш, за да спестиш. Какво да спестиш? Колко? За какво? Не си сигурен, може би за всичко? Огромна грешка.
Не си записваш. Не сравняваш цените. Не можеш да подредиш желанията си по приоритет. Не планираш. Не можеш да спреш да се сравняваш с другите. Всички тези Не-та трябва да станат Да-та.

Не бъркай обаче спазването на основни принципи с изрядна перфектност. Както и във всяка друга сфера на живота, стремежът да бъдеш 100% изряден във финансовите си планове и спазването им най-много да доведе до провал и депресия. Единственото нужно е да си създадеш някои навици и да се придържаш към линията, която ще начертаят следващите десет съвета. Представи си тази линия като шосе, не като тясна пътечка, която лесно може да изгубиш и няма място за маневриране. Колкото по-гъвкав си, толкова по-добре.
Харчи по-малко, отколкото изкарваш

1. Плащай първо на себе! Това е основополагащ принцип в управлението на личните финанси. Дори и само това да правиш, вероятността за успех скача драстично. Какво означава накратко: Още в момента на получаването на доход, отделяш определена сума, с която „плащаш“ на бъдещото си „Аз“, с други думи – спестяваш. Няма значение колко, най-важното е да го направи първо. Преди плащането на сметки, наем, данъци, преди връщането на дългове, преди пазаруването. Първо. Помниш ли първата грешка? Ако оставиш за края на месеца, означава да останеш без заделени пари и този път.

2. Нищо не е маловажно. Отрежи от всеки разход, от който можеш да отрежеш. Смени крушките вкъщи. Смени си абонаментния план на телефона. Спирай чешмата, докато си миеш зъбите. Пий едно кафе, вместо две. Носи си храна от вкъщи. Прекъсни абонаментите, които не ползваш. Не се отказвай от забавленията, просто промени начина, по който го правиш.

3. Не бъркай бъдещето с настоящето. Със сигурност имаш добри планове за себе си. Но ако живееш с мисълта, че след няколко седмици, месеца, години ще печелиш повече и ще живееш по-добре, лесно може да му отпуснеш края и да започнеш да живееш така сега. Търпение.
Първо нуждите, после желанията

4. Научи се да приоритизираш и да се контролираш. На всеки се е случвало да тръгне към магазина за хляб и да се върне с пазар за 50 лв. Сложи си ръката на сърцето и кажи, дали всичко купено е било наложително? Това е обаче по-малкият проблем. Може да тръгнеш за чифт чорапи и да се върнеш чисто нов гардероб. Може да излезеш за малко и да профукаш куп пари по забавления. И най-тежкият случай: Когато си склонен да купуваш каквото ти попадне пред очите, защото може би някога би могло да ти потрябва. Накрая пари за важните неща не остават. Затова си съставяй винаги план какво трябва да платиш и какво не трябва, а само ти се иска. Най-добре е под формата на месечен бюджет.

5. Другите хора не са ти. Ако колегата има нов телефон, ако приятелката ти има нови обувки, а детето на съседите има нова игра, това не означава, че е необходимо и ти да ги осигуриш. И със сигурност не говорим за „нужди“. Може да ги желаеш, но ако спреш да гледаш другите и се придържаш към собствения си бюджет и план, няма да е толкова тежко и непоносимо.

6. Първо спешен фонд, после придобивки. Стигнахме до смисъла на спестяването. Може би първото ти хрумване е да спестяваш за нова кола? Или за екзотична екскурзия? Не, първо спестяваш за буфер за непредвидени ситуации. Това са пари, които по възможност не пипаш, освен ако не е спешно. Стандартно е прието, че такъв буфер или спешен фонд, трябва да възлиза на 3 до 6 твои месечни заплати (или съответно семеен доход). Като го попълниш, започваш да спестяваш и за желанията си.

https://www.art1a1d.com/wp-content/uploads/2017/10/paycheck.gif7.Поставяй си умни цели.Умната цел няма диплома. За сметка на това трябва да притежава следните характеристики:

Да бъде ясна и конкретна (например не „да пестя“, а „да спестя ХХХХ лева“).
Да бъде мотивираща (например не „да попътувам някъде“, а „да отида на Малдивите“).
Да бъде постижима (например не „да отида на Малдивите още следващото лято“, а „да отида на Малдивите, когато събера въпросните ХХХХ лева“).
Да е смислена (например „не да отида на Малдивите, защото и Пешо ходи“, а „да отида на Малдивите, защото от години така мечтая“).
Да е обвързана със срок (например не „ще събера нужните ХХХХ лева, когато ги събера“, а „мога да отделям ХХ месечно, значи ще ги събера за 16 месеца“).

8. Раздроби целта на малки цели, а след това на съвсем мънички. Това е изключително важно умение и практика. Всяко нещо, което искаш да постигнеш, може да бъде раздробено на малки цели. В противен случай пътят може да ти се стори дълъг, труден и неблагодарен. И да се откажеш. Определи колко искаш да спестиш изобщо. Колко за година? Колко за 6 месеца? Колко трябва да отделяш на месец? Какво може да спестиш от харчовете за седмица, за ден? След това се радвай на всяка победа – дневна, месечна, на тримесечие. И ако някъде не постигнеш малката цел, това не би трябвало да те откаже от голямата, защото виждаш пътя, а не се движиш просто към въображаема точка далеч в бъдещето.

9. Проверявай, дали целта си е на мястото. Какво правиш, ако си започнал да спестяваш за Малдивите, но след няколко месеца решиш, че предпочиташ с парите да си купиш кола? Имаш два варианта:

Упорито спазваш плана, отиваш на Малдивите, където си прекарваш ужасно, защото постоянно си мислиш, колко време ще ти отнеме да събереш за така желаната кола.
Отказваш се от Малдивите (засега или завинаги) и си купуваш кола.

Ако целта е напуснала мястото си и се е преместила в нова посока, премести си и ти фокуса. Така решаваш и нередкия проблем просто да се откажеш от целта, да нямаш нова, да решиш, че спестявания не ти трябват, и да ги профукаш. Винаги трябва да имаш цел, така че ако се е изпарила, намери нова.
Ако печелиш повече, можеш да спестяваш повече

10. Много съжаляваме. Колкото и да се стараеш, само със спестяване няма да забогатееш. Така че след като овладееш спестовните навици и ги автоматизираш, е време да се фокусираш и върху приходите.

Винаги има начин те да бъдат увеличени. Дали със стандартното увеличаване на заплатата, дали чрез допълнителни доходи, или пък като заложиш на дългосрочен план с обучение и квалификация. Те могат да ти донесат висока позиция, нова работа или собствен бизнес. Подобни начинания изискват инвестиция, но както гласи старата максима: За да получиш, трябва да дадеш.




материал на https://credissimo.bg/; автор Силвия Пенчева

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+