В България броят на фалитите намалява, но се увеличава задлъжнялостта

157b82258ecd3912380143dbfb30b034Строителството продължава да бъде един от водещите проблемни сектори в страната по отношение на несъстоятелността
България запазва статуквото си на една от малкото страни в Централна и Източна Европа (ЦИЕ), в която броят на фалитите за 2017 г. Е спаднал. Необходимо е обаче засилено внимание, тъй като спадът на несъстоятелността е придружен от ръст на задлъжнялостта. Това се посочва в последното проучване на несъстоятелността в ЦИЕ за 2017 г., изготвено от консултантската компания по управление на риска Cofac (Кофас), пише Investor.bg.

Данните отразяват, че общият брой на несъстоятелностите в страната възлиза на 311, което означава 0,08% от всички компании. Тази стойност свидетелства за сериозен спад от 18,4% в сравнение с 2016 г., съобщи управителят на Кофас България Милена Виденова.

Изследването разкрива една не особено оптимистична ситуация, тъй като се предвижда темповете значително да се забавят през следващите години заради подобни индикации в региона, а България стандартно не се представя много по-различно. Същевременно въпреки големия спад задлъжнялостта остава голяма. „Това е сигнал компаниите да обръщат внимание и да управляват рискове“, поясни Виденова.




материал на https://www.bloombergtv.bg автор: Стефимир Гроздев

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+