11 от най-драматичните промени в света за последните 20 години

Трудно може да се прецени кои са за добро, кои за лошо

 Последните две десетилетия бяха белязани от невероятен напредък и иновации.

Помислете само: през 1998 г. мобилните телефони все още бяха рядкост, хората можеха само да мечтаят за самоуправлващи се автомобили, а за мнозина интернет не беше познат.

Двадесет години по-късно е очевидно колко много се е променил светът. И едва ли може да се каже категорично за добро, или за лошо.

Вижте някои от най-драматичните трансформации, които светът е претърпял само за две десетилетия, подредени от „Бизнесинсайдър”.

1. Световното население нарасна значително


През 1998 г. светът се подготвя за огромно постижение – световното население стига 5,9 млрд. души, а през следващата година достига 6 милиарда. 20-години по-късно населението на света вече е 7,6 милиарда души.

2. Все повече хора живеят в градовете

Друга огромна промяна се случва в нашите градове. Преди двадесет години по-малко от половината от населението на света живее в градски райони, според Световната банка. Но през 2007 г. градското население в света минава 50-процентната бариера и днес 55% от населението на света живее в градски райони. Този брой може да достигне до 66% до 2050 г., според доклад на ООН.

3. Сградите достигат невъобразими височини

През 1998 г. чисто новата сграда Petronas Twin Towers (Кулите-близнаи Петронас) в Малайзия става най-високата сграда в света, с височина от 1,483 фута, изпреварвайки Сиърс в Чикаго с 33 фута.

Оттогава насам има истински бум в строителството на небостъргачи в световен мащаб и те продължават да стават все по-високи. Сегашният титуляр, Burj Khalifa в Дубай, е с повече от 1000 фута по-висока от Petronas Towers, които са паднали до 15-о място в световната класация на най-високите сгради.

Има още седем небостъргача в процес на изграждане – всички в Азия – които ще са високи над 1600 фута. Най-високата сред тях, Кулата Джеда в Саудитска Арабия, ще бъде първата сграда, която някога ще надмине границата от 3000 фута.

4. Интернет промени начина, по който правим … всичко


Трудно е да си представим свят без интернет днес, но това не беше така преди 20 години. През 1998 г. само 41% от възрастните хора в САЩ са били онлайн, в сравнение с 89% днес, според Pew Research Center.

1998 г. беше и годината, в която се роди малка компания, наречена Google, въпреки че тогава изглеждаше малко по-различна от сегашната.

Днес интернет преобрази почти всеки аспект от нашия живот, от начина, по който комуникираме до това как „консумираме” новини, пазаруваме, навигираме и се забавляваме.

5. Социалните медии превзеха светаЕдно от най-влиятелните приложения на интернет са социалните медии. Днес над два милиарда души по света са във Facebook, най-популярната социална платформа. В следващите 3 години се очаква потребителите на социални медии по целия свят да станат над 3 милиарда.

Това е далеч от начина, по който нещата стояха преди 20 години, когато най-близкото нещо до съвременните социални медии бяха уеб страниците на AOL Instant Messenger и Geocities.

6. Телефоните са необходимост, всеки човек има 


Подобно на други видове технологии, клетъчните телефони стават все по-повсеместни през последните 20 години. В САЩ 95% от населението има мобилни телефони, в сравнение с по-малко от 60% през 1998 г. Междувременно 77% от американците притежават смартфони, като са ги превърнали от обикновени комуникационни устройства в пълноценни ръчни персонални компютри.

7. 11 септември повлия на целия свят


Трудно е да се подценят последиците от атаките от 11 септември 2001 г. върху света.

От една страна, те доведоха до негативно отношение към арабите и мюсюлманите в западния свят.

Авиокомпаниите и летенето също претърпяха драматични промени поради атаките, а 9/11 дори промени начина, по който говорим.

Но може би най-голямата промяна в света е как хората мислят за самия тероризъм. Преди атаките правителството на САЩ преследваше заподозрените в тероризъм в гражданските наказателни съдилища, а не във военни трибунали, а тероризмът със сигурност не беше централната точка на политическите кампании и 24-часовото отразяване на новините.

Ефектите от 11 септември вече са променили много аспекти на живота ни днес.

8. Хората не вярват на банките


През 90-те години на миналия век се наблюдава най-големият икономически бум в американската история, който продължава от 1991 до 2001 година.

Днес обаче доверието във финансовите институции никога не е било по-ниско, като едва 8% от американците казват, че вярват в тях през 2016 г., според Time. Младите поколения са особено недоверчиви към банките.

Световната финансова криза през 2008 г. допринесе за възприятията на хората за корпоративната алчност и корупцията, а движението Occupy Wall Street три години по-късно озари светлината на неравенството в доходите – два фактора, които промениха завинаги начина, по който гледаме нашата финансова система.

9. Автономните коли са тук


Само за две десетилетия самоуправляващите се автомобили се превърнаха от далечна мечта в реалност.

Идеята за автономно превозно средство обаче не беше напълно нереална през 90-те години на миналия век. Прототипите със самоуправление са разработени от 70-те години на миналия век, а през 1995 г. изследователи от университета Карнеги Мелън са разработили кола, която може да се управлява сама, макар че водачът все още трябваше да управлява спирачките и да задейства дросела.

Днес компании като Tesla, GM, Ford, Uber, Google и Apple разработват свои собствени автономни автомобили и те вече се тестват в големите градове в различни страни.

10. Промените в климата стават мрачна реалност


Изследователите са наясно с променящия се климат на Земята в продължение на десетилетия, но опустошителните ефекти станаха особено очевидни през последните години. Рекордите, свързани с времето, са разбивани с тревожно темпо – последните четири години бяха най-горещите в историята, а последните няколко години имаха и някои от най-горещите месеци.

В същото време последиците от изменението на климата вече са реалност за хората от островните нации в Тихия океан, които трябва да се евакуират и да се преместят, докато цели градове се потапят под водата.

Екологичните въпроси играят все по-голяма роля в международната политика, напоследък доказана от Парижкото споразумение за климата от 2015 г.

11. Множество социални проблеми са в светлината на прожекторите


Всяко поколение извежда нови социални въпроси на преден план и много от тях се очертаха през последните години.

Групи като Black Lives Matter подчертаха неравенството в системата на наказателното правосъдие, а движението #MeToo, което се появи миналата година, насочи вниманието върху жените, които са преживели сексуален тормоз и злоупотреби във всички области на живота.

Междувременно защитниците на правата на ЛГБТ настояват за увеличаване на правата и правната защита, а през 2015 г. Върховният съд на САЩ узакони гей браковете във всичките 50 щата. В много други държави те също се узаконяват.




материал на https://www.economic.bg/

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+