Как да пестим ефективно

89620_300_225Ограничете излишните си разходи, за да имате пари за нещата, които ви носят радост
Икономическата обстановка в момента не е особено добра. Че сме в криза, това го знаят дори децата. С намаляването на приходите е добре да помислите как да редуцирате и разходите. Това не значи, че трябва да се откажете от всичко, което ви носи радост. Има обаче много лесни начини да ограничите харчовете си. От biblemoneymatters.com представят някои от тях:

Пестете от повтарящи се разходи

Първото място, от което трябва да започнете, когато решите да пестите пари, са месечните ви сметки.

Можете да намалите сметката за мобилния си телефон като смените тарифния си план с по-изгоден – такъв с повече безплатни минути или пък с възможност да говорите с няколко души безплатно. Освен това можете да намалите разходите си като просто редуцирате разговорите си. Вместо да разказвате на приятел снощното парти или пък проблемите в работа в 30-минутен разговор, уредете си за една минута по телефона среща на живо, на която да се наговорите на воля.

Домашен телефон. Ако нямате нужда от домашен телефон, за да ви доставят интернет или пък за да ви оставят съобщения на секретаря, просто го спрете. Безсмислено е само да плащате месечната му сметка. Вече можете да се обадите на всеки, на когото желаете, по мобилния.

Интернет. Следете промоциите на различните доставчици на интернет и сменяйте вашия, когато се появи по-добра оферта от друг. Не сключвайте дългосрочни договори с определен доставчик.

Електричество. Добра идея е да използвате енергоспестяващи крушки, също така и да изключвате осветлението в стаите, в които не се намирате в момента. Не използвайте сушилнята, когато времето е хубаво и можете да прострете прането на терасата. Пускайте миялната машина, когато се напълни със съдове.

Рефинсиране на кредити. Банковите пазари са сфера на постоянно променящи се лихвени проценти, срокове, такси и други условия, обвързани с много и различни финансово-икономически и пазарни промени. Един ипотечен кредит е свързан с дългосрочно задължение обикновено от порядъка на 15, 20 или 30 години. За този голям период от време на банковите пазара могат да настъпят сериозни промени, свързани с условията по кредитирането и най вече лихвения процент. Чрез рефинансиране можете да намалите лихвата по кредита, срока за изплащане, таксите по обслужването на кредита.

Спестете парите, които “изтичат през пръстите ви”

Понякога парите ни неусетно “изтичат” защото харчим, без да мислим, или пък защото има скрити разходи, които не забелязваме. Сред тях са:

Сутрешно кафе. Всеки ден минавате през Sturbucks, Onda или Cofeeheaven, купувайки си кафе за по 2-3 лева. Това прави 10-15 лева на седмица или 40-60 лева на месец. Можете да намалите този ежедневен разход като си купите пакет хубаво кафе, приготвяте си го вкъщи и го носите в термос на работа.

Хоби. Независимо дали колекционирате комикси, видоигри или пък играете тенис, тази ваша дейност струва пари. Не казваме да прекратите това, което ви доставя удоволствие. Просто можете да намалите част от разходите си, за да имате пари и за други неща, които обичате.

Подаръци. Ако по природа сте от хората, които обичат да купуват неща за другите, в един момент тази ваша щедрост може да се окаже преразход. Вместо да купувате скъпи подаръци на близките и приятелите си, можете да вложите креативността и сръчността си и сами да им изработите такива.

Плащане на пълната цена на нещо. Няма нужда да плащате цялата стойност на даден продукт или услуга, ако можете да го намерите в така наречените сайтове за групово пазаруване. Там можете да си купите вечеря, козметични процедури или пък почивка с отстъпка до 70% от реалната цена. Направете подробно проучване за възможните отстъпки, преди да си купите нещо.

Твърде много хапвания навън. Обядвате и вечеряте навън всеки ден, защото нямате време или пък не обичате да готвите? Опитайте се да намалите хапванията навън двойно и ще се учудите колко пари ще спестите.

Питиета. Когато излезете на бар и усетите, че прекалявате с питиетата, положението може да излезе извън контрол и без да се усетите да се окаже, че сте похарчили неприлично много пари за една вечер. По-добре се ограничете до едно-две питиета. Така на другия ден няма да имате главоболие, а и портфейлът ви ще бъде пълен.

Робуване на марката. Често хората купуват определени брандове, просто защото са популярни или пък така са свикнали. Често обаче се оказва, че по-евтините еквиваленти на даден продукт не са по-лоши. Опитайте ги.

Импулсивни покупки. Ако сте от хората, които са склонни да си купят обувки, струващи половината им заплата, без да се замислят, създайте си следното правило: Отложете покупката за 24 часа, в които да можете трезво да помислите дали можете да си я позволите и дали наистина имате нужда от нея.

Използвайте креативните начини да пестите

Можете да си измислите нови начини за пестене на пари, за които другите не са се сетили. Ето ви няколко предложения.

Не изхвърляйте старите дрехи. Вехта или пък скъсана тениска може да се използва като парцал за бърсане на прах, а пък от старите дънки може да се скрои пола или чанта.

Отглеждайте си сами зеленчуци. Направете си градина, в която да садите и отглеждате зеленчуци. Така ще намалите сметката си от супермаркета.

Купувайте качество. Купувайте си качествени, а не евтини продукти. Така ще се налага да ги сменяте по-рядко и ще пестите пари.

Взимайте и давайте назаем. Вместо да купувате нещо, което ще ви трябва еднократно, заемете го от някого. Вие ще можете да върнете услугата като също дадете нещо, когато ви го потърсят.

Други начини за пестене

Ето ви и още няколко начина да намалите разходите си, за които може би не сте се сетили:

Започнете да си водите бюджет и се придържайте към него. Това може да ви изглежда най-логичното предложение, но истината е, че малко хора го правят. Изписвайте си подробно къде отиват парите ви. Това ще ви помогне да видите областите, в които харчите най-много и да намалите именно тези разходи.

Извършвайте сами малките ремонти, които можете. С малко помощ от интернет бихте могли да се справите сами с дребните подобрения на дома и колата, вместо да плащате на майстори.

Спрете лош навик. Пушите? Спрете! Това ще е добре както за здравето, така и за сметката ви.

Този списък е само началото. Пестенето на пари може да се окаже начин да живот, ако пожелаете. Просто трябва да бъдете отговорни и да имате цел, заради която да намалите излишните разходи – почивка, нов мобилен телефон или пък чифт обувки – нещо, което ще вид донесе истинска радост.




материал на logoBig

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+