Вашето дете може да е гений

624-300-dete-genij-500x240Според Националната асоциация за надарени деца (NAGC), близо три милиона деца в САЩ, са с подчертано изявени дарби и специалистите ги определят като надарени. Един от най-често споменаваните белези за надареност е ранното проговаряне, след него се нарежда развитието на уменията за писане и четене, още преди навършване на училищна възраст, както и ранния интерес към науката, изкуството и споделянето на спомени от ранното детство. Тези деца обикновено от малки говорят правилно, изразяват се завършено и използват богат речников запас, който се различава от този на връстниците им.

Не бива обаче да се пропуска факта, че в една държава критериите за надареност са едни, а в друга могат да са съвсем различни. Затова децата не трябва да се поставят под общ знаменател.

Според Националната асоциация за надарени деца (NAGC) в САЩ и Американската асоциация на талантливи деца в Университета Дюк, бъдещите гении се отличават от останалите деца по следните признаци:

– Детето ви започва да прави първите си опити да чете в нетипично ранна възраст и усвоява това умение с удивителна лекота. Проявява подчертан интерес към теми за по-големи. Нищо чудно да си избере някоя енциклопедия от библиотеката вместо Ариел.

– Нетрадиционните хобита в ранна детска възраст също са признак за надареност. Проявата на интерес към събиране на растения, камъни или наблюдение на птици са от онези занимания, които ще ги очароват и ще заемат цялото им съзнание. След време те сами започват да търсят и да си набавят информация, свързана с интересите им.

– Тези деца намират повече общ език с възрастните, отколкото с децата на тяхната възраст.

– Надарените деца имат способността да се концентрират за по-дълго време и с по-висок интензитет. Занимания с пъзели, решаването на лабиринти и други логически задачи за тях са истинско удоволствие. Имат склонност към перфекционизъм.

– Надарените деца обикновено се чувстват изолирани от социума на своите връстници, тъй като те са ги надраснали не само интелектуално, но социално и емоционално.

Ако вашето дете вече чете без да сте го учили на азбуката или свири на пиано без да има понятие от солфеж, то може би няма да е пресилено да се обърнете към специалист, който да направи професионална оценка на интелектуалното и емоционалното му развитие. Това ще ви насочи по-конкретно към коя област на науката, математиката, изкуството или музиката да концентрирате усилията си и същевременно ще ви даде насоки какви занимания с разтоварващ характер да включите към ежедневните му занимания, за да се развива то хармонично и балансирано.




 

 

материал на http://purvite7.bg

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+