Брак по любов или по сметка

heather-mount-607131-unsplash-860x280Семейните терапевти са на мнение, че брак по сметка, колкото и скандално да звучи може да има и да е щастлив, затова и може да се причисли към брак по любов. Всичко е свързано с целите на двамата партньори и характерите им.

В прагматичния технологичен век, в който днес живеем, често брак по любов или брак по сметка е поредната законна стъпка, която не малко хора правят.

Кой сключва брак по любов и кой по сметка?

Прибавяйки нестабилното бъдеще и икономичното положение и емоционалното напрежение във всекидневието, привържениците на свиване на любовно гнездо намаляват сравнително бързо, за разлика от сключилите брак без романтична нагласа.

Обясним е и факта, че с възрастта и предвиждайки, че повечето сключват брак след 30-35 г., кандидатите за брак се основават на успешно партньорство, но без разкъсващи страсти. Не бива да се пренебрегва и факта, че може би тези хора гледат философски на нещата, но не бива да се пренебрегва и статистиката, която показва, че бракове по сметка, често и по-бързо се разтрогват.

Така например във Великобритания се оказва, че 7% от двойките стигат до развод, а 40% са разводите при бракове сключени по любов, когато както казва народа „чавка е изпила мозъка“.

Каквото и да говорят цифрите излиза, че още в Древността, жената винаги е търсела закрила, а във времената на Аристокрацията и царствата, бракове са се сключвали единствено по сметка.

Брак по любов илипо сметка

Какво показват данните от проведени проучвания днес и какво е добре да знаем за брака по сметка, кое е добре да премислим, преди да стигнем до олтара.

Брак по любов или по сметка:

За тези въпроси намерихме отговори в предстоящите две теми:

    1. Брак, но не за пари – може причината за брак да е различна от тази за несметни богатства. Може да бягате от родителска опека или се плашите да не останете сами, може да не искате да слагате край на едно истинско приятелство и разбиране, може да сте открили, човекът, който желаете да е баща на децата ви и т.н. Колкото повече алтернативи, толкова по-добре смятат терапевтите по бракосъчетания.
    2. Любовта е сляпа, но какво правим, ако напълно отсъства – е има го и този момент. Докато я има любовта, поне ще остане магията и спомена, по нещо изживяно, но какво да правим ако те напълно отсъстват. Според психолози и сексолози, когато няма тръпка в една връзка от самото начало, то много малък е шанса тя да оцелее.
    3. Любовта трае само 3 години – и дори да е имало огнена, страстна и разтърсваща любов, тя трае до 3 години. В началото двамата тръгват да търсят щастието навън, докато в един прекрасен момент някой от тях не прецени, че го е намерил и е време да сложи край на този брак. Но това не е единственият случай. Има моменти (и те никак не са малко), в които младежката и луда страст се преражда в зряла любов (за жалост не всеки е способен на нея). Зрялата любов се крие във взаимното доверие, привързаността, топлината на семейното огнище и ласката дори в мълчанието. За такова семейство може да се каже, че изживява истинска любов, а то се съхранява не заради тръпката в леглото (която така и така отдавна си е отишла), а заради всичко останало, което ги сплотява – дом, деца, бизнес, общи интереси, приятели.

Наред със споменатите цифри от статистики, проведени проучвания и мнения на специалисти, се оказва още, че брак по сметка и брак полюбов съществуват.

Колкото и странно да ви звучи!

Около 60% от жените между 28 и 40 години сключват брак разумно. Според психолозите, те търсят комфорта и стабилността на връзката и съвместното съжителство.

Брак по сметка или брак по любов!
В повечето случай те не се ръководят само и единствено от материалната страна на нещата. Силният пол на 40 години също търси не само половинка в леглото, но и надежден партньор, на когото да гласува доверие и от когото да получава разбиране.

Пример за брак по сметка: Не са малко и младите момичета, които са готови да кажат с лекота „Обичам те“ и са способни да се впуснат в „Голямата любов“, само заради магията, която ги държи от детството, а именно онази за „принцът на бял кон“.

brak-po-smetka-300x197

Оказва се обаче, че най-щастливите бракове са сключените по любов и с разум!!!
Ето и още малко от онези въпросчета, които е разумно да си зададе всеки, преди да каже твърдо „Да“ пред божия служител:

Семейните проблеми не се решават, само в семейното ложе – често и много двойки смятат, че страстта и тръпката в леглото са единственото, което прави брака, а когато тези чувства затихнат, двамата съпрузи са готови да сложат край. Според терапевтите, такива двойки най-често са сключили брак от първите месеци на познанството си, без планове за бъдеще, без общи цели и идеи. Поривът на страстта обаче не може да ги опази от низа с проблеми, които им предстоят по пътя на съвместния живот.
Стабилният брак не е гарант за вечно щастие – представете си живот в клетка, та макар тя да е от злато. Уви в повечето семейства, сключили брак по сметка нещата стоят така – той много, ама много богат, тя млада и красива, а след нея всеки се обръща. Ситуацията е такава – той изпада в ревност и държи изкъсо нещата, както със собствената си кесия, така и с всяка нейна стъпка. Тя има право само на разходка до козметичния салон и то с охрана. Но какво става ако се влюби в инструктора по фитнес?! Дали е щастлива с такъв живот?!
Млади мъже и застаряващи дами – не са малко и онези бракове, в които той е млад, атлетичен, секси, а тя улегнала, бизнес дама на положение. Статистиките сочат, че мъжът рядко обича да е слабият в двойката, а в тези случаи ролите са сменени. Е, дали си струва бартера – „майчинска грижа и пари“ за „младост и красота“?!
За любовта няма граници – все пак да не забравяме и старата сентенция, а ръководейки се от нея и специалистите са на мнение, че в едни 30% от случаите любовта идва след брака. Е, все пак има някаква надежда, бракът да е с щастлив край!!!
935445_509771795745270_907020565_n

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+