Котките виждат душите на мъртвите

655-402-kotkaСуеверията, които някои определят като първични навици, призвани да пъдят злото и страховете ни, действат като истински защитен ритуал. Повечето от нас се отнасят с насмешка към всеки, който се заравя в тревата да търси четирилистни детелини, както и към ритуали като чукането на дърво. Въпреки това обаче в мига, в който видим черна котка да ни пресича пътя, се завъртаме три пъти, за да избягаме от лошия късмет.

Всъщност ако хвърлим поглед към историята, ще разберем, че писаната е на почит още от най-древни времена. Тя е свещено животно и символ на мъдрост, изобретателност и е обвита в мистерия.

Египтяните вярвали, че тя е земно превъплъщение на богинята Бастет, която давала ловкостта и силата, притежавани от котката, на хората с цел да победят враговете си. Самата Бастет е изобразявана като жена с глава на котка.По онова време е съществувал закон, според който при пожар в къщата котката трябва да бъде спасена възможно най-бързо. Също така при кончината на домашна котка цялото семейство трябва да спазва траур – мъжът не се бръсне определен период от време, посипва главата си с пепел, жената разголва гръдта си. А ако човек неволно или умишлено причини смъртта на котка, го очаква смъртно наказание.

d0054e2acaf85ef3da3b5fe339987fd0Херодот споменава, че хората често носели от други краища на Египет умрели маци в Бубастис, за да бъдат мумифицирани и погребани.

Много скални рисунки свидетелстват за поставянето на мъркащите четириноги в култ. Някои от тях изобразяват пътуването на бога-слънце Ра, когато котка посича демона Апопис, който при всеки залез се опитвал да погълне божеството. Затова статуетките на котки често имат слънчева символика – изображение на скарабей или крилат слънчев диск на гърдите.

Единствено котките виждат душите на умрелите.

Смятало се е, че котката живее едновременно в няколко паралелни свята, както и че притежава девет живота и може да влияе върху съдбата на хората, като им помага да се борят с болестите, бедите и нещастията. Колкото и невероятно да звучи, дълго време писаната е приемана за наблюдател от друго измерение, изпратен, за да ни насочва в делата. Вярва се, че къща, в която живее котка, е изчистена от негативно влияние. Ако за 5-10 минути я вземете в ръцете си и я галите, тя поема цялата отрицателна енергия от вас и поддържа енергиен баланс. На Изток пък смятат, че докосването от черна котка носи щастие или късмет в риболова.

Стара английска поговорка гласи: “Ако в дома има черна котка, в него винаги ще има любов”. Според японците котката предупреждава за опасност и може да се превъплъщава в жена.

През Средните векове обаче на котките не се гледало с добро око /  ама то тогава на какво се гледало с добри очи???!!! / 

 Те били приемани за сподвижници на вещиците и затова по време на празници били изгаряни живи или хвърляни от високи сгради. Християнската църква пък правела клади за живи писани. Някои историци предполагат, че широко разпространените враждебни суеверия към пухкавите топки довели до бум на чумните заболявания. Поради скоростта, с която се разпространявала Черната смърт, се появили вярвания, според които тя е предизвикана от самия Дявол. Тези суеверия накарали папата официално да обяви, че котките имат съюз със злите сили. В следствие на този акт много котки в Европа били убити. Когато преследванията престанали, те били застрашени от друга опасност. Тези животни се превърнали в универсално средство за лечение на куп болести. По такъв начин вместо на религиозния тормоз, котките станали жертва на медицинското шарлатанство.

Днес някои хора продължават да смятат, че черните котки носят нещастие и лош късмет, ако ти минат път. Други пък са на притивоположното мнение – смятат, че са свързани с късмета. Трети пък вярват, че котките са животни с добра природа, свързани със света на духовете и могат да усещат злите сили.

Разнородното възприемане на котката е свързано с нейното поведение, защото тя може да бъде едновременно нежна и гальовна, но и доста лукава и отмъстителна.

В много поверия и традиции черната котка олицетворява смъртта. Тя притежава отрицателната енергия ин, подобно на жените и Луната. Неслучайно котката се активизира през нощта, а кръвта й фигурира в не една рецепта за магии. Козината й се използва във вълшебствата за раздяла на влюбени или на съпрузи с любовници. Според запознати единствено котките имат способността да виждат душите на умрелите. По традиция в къща, в която скоро е починал човек, не трябва да се гледа котка, защото тя вижда сребърната нишка, с която са свързани душата и тялото, и започва да си играе с нея. Най-важното, което никой не бива да забравя обаче е, че котката може да отмъщава дори от другия свят.

Знаете ли, че…

Стопаните на котки и кучета живеят 4-5 години по-дълго.

При смъртта на Буда единствено котките на Земята не се развълнували и това се приело за признак на висша мъдрост.

На кораба на Колумб плавал черен котарак, който можел да предсказва бури и помагал на моряците да избягват много опасности. В наши дни моряците вярват, че котката спи в тази част на кораба, която е насочена към дома.

Английският крал Карл, притежавал черна котка, която според него влияела благотворно върху съдбата му. Той толкова се страхувал да не изгуби любимото си животно, че дори му назначил престолна охрана от кралски гвардейци. Котката обаче все пак умряла и владетелят решил, че вече няма да има щастие. И бил прав – на следващия ден го арестували и след няколко месеца обезглавили.З

Заровена под прага опашка на котка пази дома от нещастия.

Котката е едно от животните в 12-годишния цикъл на Виетнамския зодиак.

Тя обаче не присъства в Китайския зодиак. Легендите разказват, че плъхът, който канел животните в Нефритения императорски дворец, за да бъдат избрани за зодиака, забравил да покани котката и затова тя го обявила за свой смъртен враг. Стопаните на котки и кучета живеят средно 4-5 години по-дълго, отколкото останалата част от човечеството.

Персийските и британските породи с черна окраска се считат за най-старата разновидност.




материал на www.monitor.bg

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+