Ураганите – най-опустошителната сила в природата

Къде се формират ураганите? Ураганите се формират в тропическите райони нioа нашата планета. Движението им е съответно на северозапад в северното полукълбо и на югозапад в южното. Въпреки това е трудно да се определи с точност маршрута на един ураган, тъй като тези бури имат склонност рязко да променят посоката си. Въртенето на ураганите е обратно на часовниковата страна в северното полукълбо и по посока на часовниковата стрелка в южното полукълбо. Техният интензитет е различен както в зависимост от сезона, така и според това в коя част на света се намира дадено място. Така например много урагани се формират в тропическите райони на Атлантическия океан. Най-уязвими от тази природна стихия са Карибските острови, крайбрежните райони на hurricane-andrew-florida_f_improf_260x172Мексиканския залив, както и югоизточната част на Суединените Щати. След САЩ и Карибите идват на ред страните от Югоизточна и Източна Азия – Филипините, Китай, Япония и Тайван. Не по-малко са тропическите бури и в южното полукълбо. Въпреки това този факт е по-слабо познат, защото на юг от екатора  има много по-малка концентрация на население и съответно по-рядко тези силни бури влизат в полезрението на хората по света.Това не е учудващо предвид факта, че по-голямата част от земната суша е на север от екватора. Най-засегната от тропическите бури в южното полукълбо е Австралия, особено щата Куинсланд, крайните северни части на щата Северна Територия и най-северните части на Западна Австралия.

Кога се образуват урагани? Като цяло характерна черта на ураганите е, че те се случват през по-топлото лятно полугодие. В северното полукълбо сезонът им трае от април до ноември, а в южното – от октомври до май. Характерна особеност е, че през втората половина на лятото и началото на есенния сезон честотата на бурите значително се увеличава. Именно през късното лято и ранната есен са се случвали някои от най-опустошителните бури, които човечеството помни.

При какви условия се формират ураганите? Ураганите обикновено се формират над добре загрята водна повърхност. Опасността сериозно се увеличава, когато температурата на морската вода достигне и надхвърли 30°C. Тропическите бури използват топлите океански води за да акумулират енергия. Докато се намират над загрята океанска повърхност, те имат потенциал да стават все по-мощни. Обикновено при достигането на континенталния бряг ураганите започват бързо да губят от своята мощ и скоро се разсейват. Това обаче изобщо не бива да звучи успокоително, защото именно крайбрежните райони поемат цялата мощ на тропическата буря. Понякога ураганите се образуват на твърде голямо разстояние от брега и никога не достигат до континента. Така например много тайфуни и циклони в Тихия океан изчезват просто защото са навлезли в зона с чувствително по-хладните води, които бързо ги отслабват.

Кои урагани са силни? Както вече споменахме, ураганите се делят на 5 категории, а силата им се изчислява по скалата на Сафир – Симпсън. За наистина опасни се смятат урагани от 3-та или по висока категория, които излизат от представите за буря. Тогава вятърът надхвърля бариерата от 178 км/ч и става изключително опасен. Още по-опасни са ураганите от 4-та категория, когато ветровете надхвърлят границата от 210 км/ч. В такива случаи може да има много сериозни поражения. Най-опасните урагани са от 5-та степен. При буря от подобни мащаби населението задължително трябва да се евакуира, тъй като ураганът на практика разрушава почти всичко, което се изпречи на пътя му. Ветровете със скорост от над 250 км/ч могат да разрушат дори и по-стабилни сгради и констрикции.

Тайфуните и циклоните по-силни ли са от ураганите? tropical-cyclone_f_improf_259x176Понякога да, но не винаги. Причината е много проста. В югозападните части на Тихия океан има много по-голяма площ водна маса и това помага на тропическите бури да наберат страховита мощност. От друга страна обаче ураганите се считат за много по-опасни по простата причина, че засягат по-гъсто населени райони каквито са бреговете на Карибско море и Мексиканския залив. По-голямата част от тайфуните се случват в изключително рядко населени райони в Тихия океан и по тази причина те нанасят по-малко щети.

Големите градове на пътя на ураганите. Много често силните урагани удрят гъсто населени райони. Такива са Флорида, бреговете на Мексиканския залив, Китай и Япония. Именно в такива райони попадат градове като Маями.  Ню Орлиънс, Хонконг, Токио и гъсто населените южни райони на Бангладеш.




материал на http://touristmaker.bg

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+