Какво НЕ трябва да очаквате от другите

kakvo-ne-tryabva-da-ochakvate-ot-drugiteПридирчивостта към околните води до планина от разочарования и обиди. Оказва се, че не всичко, което искаме от другите, винаги съвпада със собствената ни гледна точка.

Споделяме с вас какво НЕ трябва да очаквате от другите, за да избегнете ненужните разочарования.

Не очаквайте от другите само правилни решения

Моралните принципи на всички хора се формират в зависимост от множество фактори като възпитание, култура, религия и т.н. Например, в някои азиатски страни кучето се счита за деликатес и там не изглежда неправилно да ядеш животно, което ние възприемаме като домашен любимец. Но това не прави хората, които живеят по тези места, лоши. Ето друг пример: вие не псувате, но вашият приятел псува като хамалин. Значи ли, че той или тя са лоши хора и не са прави? Може би, но не е ваша работа да ги променяте, а очакването, че те трябва да се държат с вас по-различно само ще доведе до дълбоко разочарование.

Живейте така, както ви харесва и позволете на другите да живеят така, както им харесва.

Идеални хора не съществуват

Ако не възприемете недостатъците като нещо отрицателно, тогава никога няма да бъдете разочаровани. А хората, които очакват от другите съвършенство, неизбежно се чувстват така, сякаш винаги ги подвеждат и това внася в отношенията значително напрежение. В действителност би трябвало да държите на разстояние хората, които се стремят към перфекционизъм, защото такъв светоглед влече след себе си последствия като депресия, раздразнителност и хронични заболявания.

Позволете на хората да правят грешки и да се учат от тях. Помислете, какъв щеше да бъде животът, ако никой никога не се проваля. Светът щеше да е пълен с хладни, бездушни роботи, а тази реалност едва ли би била по нечий вкус.

Не очаквайте безусловно съгласие с всяка своя дума

Дори най-добрите приятели не винаги са съгласни един с друг. Затова не се разстройвайте, когато хората поставят под съмнение казаното от вас или просто имат друга гледна точка. Именно нашите уникални гледни точки позволяват на планетата да се развива и да се стига до най-добрите решения.

Хората не могат да четат мисли

Някой има добре развита интуиция, друг, напротив, не може да разбере нищо само по тона и израза на лицето. Само защото сте по-чувствителни и способни да разберете чувствата на другите, съвсем не означава, че другите хора имат същите наклонности. Така че – ясно изразявайте мислите си, за да не се налага другите да дообмислят какво точно сте имали в предвид. И, ако трябва да сме честни, откритото общуване позволява да се изградят по-силни и основани на доверие отношения.

Не е необходимо да се надявате, че някой ще ви вдигне при всяко падане

Разбира се, добрите приятели и семейството ще ви помогнат, когато това е необходимо, но не разчитайте, че те винаги ще бъдат там. Те също могат да бъдат погълнати от своите проблеми и да носят товар за двама може да се окаже за тях непосилно бреме. Това не означава, че не им пука за вас, това означава, че понякога трябва да разчитате само на собствените си сили и да се борите сам.

Не винаги ще бъдете разбрани

Не всеки ще разбере пътя, който сте избрали. Това е нормално. Все пак, той е ваш, а не негов. Докато сте в хармония със себе си, не е нужно да търсите чуждото разбиране. В такъв случай фактът, че някой не ви разбира, няма да се окаже твърде проблематичен.

Не винаги към вас ще се отнасят така, както се отнасяте вие към някого

Разбира се, иска ни се всички да следват това златно правило, но ние не живеем в идеален свят. Само с напредване на възрастта и идващата мъдрост хората започват малко по малко да разбират, но главно се налага да се примирят с някои несправедливости. Отнасяйте се към хората снизходително и тогава няма да бъде толкова болезнено, ако някой не се отнася с вас толкова добре, колкото ви се иска.

Хората се променят

С течение на времето хората се променят благодарение на опита и обстоятелствата, с които се сблъскват. Всеки ден човек води борба, разбираема само за самия него; спомнете си за това преди да осъдите някого. Опитайте се да разберете всеки, не само в случая, когато неговите идеали и стандарти съвпадат с вашите.

На всички се случват неприятности

На всеки от нас животът понякога поднася неприятни изненади и за някои хора адаптацията отнема повече време, отколкото при други. Бъдете толерантни и разберете, че всеки се опитва да направи всичко, което е по силите му. Не се опитвайте да контролирате другите хора в това как да организират своя живот.

Никой няма да ви заобича, ако не обичате себе си

Всички отношения започват и завършват с вас. Така че, ако искате да получавате любов, то трябва първо да се научите да я изпитвате и да я давате. Развивайки способността да обичате себе си, ще намерите красиви и искрени отношения с друг човек.




материал на  logo-n

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+