4 съвремeнни световни символи

Сиволите са знаци . Те имат дълбок смисъл и техният вид дава много информация.
https://www.art1a1d.com/Знакът ма медиците представлява жезъл с крила и две змии. Не много хора знаят обаче, че бил въведен по грешка.

Според легендата гръцкият бог Хермер имал магически жезъл, чиято сила била да прекратява спорове и да сдобрява скараните, но нямал нищо общо с медицината. Преди много години обаче американски военни лекари объркали жезъла на Хермес със символа на друг гръцки бог – Асклепий, бог на медицината. Асклепий имал нещо като прът с крила и само една змия. В крайна сметка, след намесата на различни хора, се получил символът, който се използва и до днес.

https://www.art1a1d.com/През X в.след Христа Дания била управлява от крал Харалд Блатанд, останал в историята с това, че успял да обедини датските племена в единна държава. Той често бил наричат „синия зъб“ (на английски – „blue tooth”), тъй като обичал боровинки и поне един от зъбите му се бил оцветил в синьо.

Идеята на технологията Bluetooth е да свързва много устройства в единна мрежа. Символът ѝ представлява комбинация от две скандинавски руни, са аналози на латинските букви H и B – инициалите на Харалд Блатанд.

https://www.art1a1d.comВъпреки разпространеното твърдение, че “любовта живее в сърцето”, всеки знае, че истинската форма на човешкия орган сърце е много по-различна от символичното му представяне. Съществуват няколко теории за произхода на знака:

Когато двойка лебеди се приближат един до друг насред някое езеро, техните шии образуват форма, подобна на сърце. В много култури по света тези птици са символ на любовта, верността и отдадеността, поради факта, че лебедите остават с един и същи партньор през целия си живот.

Според друга хипотеза графичният знак за сърце наподобява женските форми. Поддръжниците на тази теория твърдят, че символът повтаря формата на женския таз. Древните гърци отдавали специално внимание на тази част от женската анатомия и дори построили един много специален храм на богинята Афродита. Той е уникален по рода си, защото е единствения в света, където хората почитали дупето на богинята.

Според третата теория този символ повтаря формата на листата на бръшляна. Много древногръцки съдове са украсени с образа на бога на виното и страстта Дионисий, който често се изобразява с бръшлянов венец.

https://www.art1a1d.com/Повечето хора интерпретират този знак като еквивалент на думите “всичко е наред”, или ОК. Въпреки това не навсякъде по света се възприема като нещо позитивно. Например във Франция този жест, насочен към някой човек, означава, че е кръгла нула. Съществуват няколко теории за произхода му.

Според едната “ОК” произлиза от абревиатурата “Олд Киндерхук” – рожденото място на осмия американски президент Мартин Ван Бюрен. По време на избирателната му кампания Ван Бюрен си избрал псевдоним, който звучал като първите букви на родния му град. Лозунгът на кампанията му бил “Олд Киндерхук е О. К.” и на всичко плакати той правел знака “ОК” с ръка.

Друга подобна хипотеза включва седмия американски президент Андрю Джаксън, който използвал този знак след всяко свое решение. Той често пишел “Аll correct” само че на немски “Оll korrect” или просто съкращението “ОК”.

Според третата теория жестът “ОК” е просто мудра – ритуален жест в будизма и индуизма. Знакът символизира ученето и много будистки произведения на изкуството изобразяват Буда така.




 по материали от масовия печат

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+