Как на Александър Дюма му паднали панталоните

Portrait-of-A.-Dumas-filsДори и най-известните личности в историята са имали своите трудни моменти. Сега ще ви разкажем един от тях.

През един вледеняващо студен ден в далечната 1825 година, младият Александър Дюма участвал в първия си дуел. Дуелът бил предизвикан няколко дни по-рано.

Дюма вечерял в Пале Роял с група приятели. След като се нахранили, решили да отидат да поиграят билярд в близкото кафене. Докато били там, един войник се пошегувал с финансовите възможности на Дюма и по-точно се подиграл на неговите пелерина и ботуши. Като всеки уважаващ се французин в онези дни, Дюма не приел този удар по честта си леко и веднага уговорил дуел на живот и смърт. В съдбовния ден не спряло да вали сняг и напрежението се усещало като леден дъх. След като избрали подходящо място за двубоя в една каменоломна, опонентът на Дюма го помолил да свали не само палтото си, но и своите жилетка и риза. Докато правел това, Дюма откачил тирантите си и в този момент панталоните му паднали пред всички, защото токата на колана му била счупена. Тълпа от работници от каменоломната се посмели добре на Дюма, но поне този път той проявил достатъчно разум да не предизвиква и всички тях на дуел! Вместо това, завързал панталона си с тирантите и казал: ангард! Дюма победил в дуела, след като успял да одраска противника си с върха на шпагата си. Раненият войник се спънал в корен и успял навреме да извика: „Предавам се!”

Поуката от тази случка е, че дори и панталоните ти да паднат, трябва гордо да ги вдигнеш и да продължиш напред.

източник: todayifoundout.comlistabuzz.com




Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+