Хартфорд

hartford_connecticutХартфорд (Hartford) е град, разположен на територията на щата Кънектикът (Connecticut). Хартфорд е столица на щата Кънектикът. Населението на града е 124 775 човека.

През 2010 година Хартфорд е на второ място на национално ниво по икономическа активност на глава от населението след Сан Франциско

 В Хартфорд се намира един от най-старите музеи в страната – атенеум Уодсуърт (Wadsworth Atheneum). В града е разположен най-старият обществен парк – парк Бушнел (Bushnell). В града се намира къщата на писателя Марк Твен (Mark Twain), която е превърната в музей и привлича много туристи в Хартфорд.

На територията на град Хартфорд се намира центъра на науките в Кънектикът. Той се простира на четиринадесет хиляди квадратни метра площ. Той отваря врати през 2009 година. Центърът се простира на девет етажа и е построен за сумата от стошестдесет и пет милиона долара.

hartford-connecticutВ града се намира Върховният съд на Кънектикът и библиотеката на щата Кънектикът. В сградата, в която се намират и съдът, и биллиотеката, се намира и музеят на историята на Кънектикът и редица галерии. Самата сграда е разположена до входа на парка Бушнел.

 През 1614 година холандският изследовател Адриан Блок (Adriaen Block) посетил района, в който днес се намира град Хартфорд. През 1623 година в района се заселили ловци на кожи, но бързо изоставили търговския пункт, който били изградили.

Първите английски заселници пристигнали в района през 1635 и нарекли селището си Нютаун (Newtown), но през 1637 година го прекръстили на Хартфорд. Името на града било избрано, за да се почете английският град Хъртфорд (Hertford), който бил роден град на някои от заселниците.

През декември 1814 година делегати от различни райони на Нова Англия се събрали в Хартфорд, за да дискутират проблемите на робството в САЩ.

В града живяла известната писателка и противничка на робството Хариет Бичер Стоу(Harriet Beecher Stowe).

През 1944 година се развихря пожар, който унищожава цирка в Хартфорд. Това е циркът на братята Ринглинг (Ringling), който е известен с опасните си номера.През петдесетте години на двадесети век предградията на Хартфорд се разрастват, а центърът на града преживява период на застой и дори упадък. След построяването на магистралите икономиката на града започнала да се съвзема.

През осемдесетте години на двадесети век Хартфорд преживява истински икономически бум. Тогава е предложено да бъдат построени дузина нови небостъргачи. Заради икономическата рецесия в началото на деветдесетте години много от тези сгради си остават непостроени.

През 1987 година е избрана първата жена афро-американка за кмет на голям американски град – това е Кари Саксън Пери (Carrie Saxon Perry).




 

материал на : pochivka.com
Автро Нина Новак

 

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+