10 ценни съвета за нови учители

Май и аз трява да си припомня тези съвети, защото съм на ново място след дълъг престой на друго…

no_tranйййte_detected_23_2147673Приятели, предлагаме ви 10 съвета за нови учители, на които попаднахме. Тези съвети се препоръчват от Jennifer Gonzalez, която има свои сайт, в който съветва учители – www.cultofpedagogy.com. На нас ни се сториха доста смислени! Опитахме се да обобщим текста, за да бъде по-лесен за четене и добавихме съвсем малко и от нас.

Бързо изграждане на взаимоотношения!

В училище не е важна само връзката с учениците. Изграждайте бързо връзката и с колегите си. Това е изключително важно за успешна първа година в училище. Също така връзката с останалия персонал е ключова. Много важни за вас неща зависят от тях. Давайте шанс и на хората, които не ви изглеждат много контактни на пръв поглед – понякога те се оказват много качествени хора.

По-добре е да попитате за нещата, които не знаете, отколкото да претендирате, че знаете!

Не се колебайте да питате! Наистина е лесно просто да не задавате въпроси, за да не сте досадни. Но повечето от колегите ви може би искат да ви помогнат и дори биха се почувствали добре от това.

Съобщете на родителите нещо позитивно за децата им колкото е възможно по-скоро!

Ясно е колко ценни са децата за родителите си. Те искат да знаят, че цените децата им и ако първото нещо, което кажете е негативно, това може да повлияе на връзката ви с тях.

Поддържайте социалния си живот!

Ако единственото, за което ви пука е училището и прекарвате там почти цялото си време, то със сигурност в един момент ще прегорите. Можете да поддържате връзка с колегите и извън училище, за да научавате нови неща, но не забравяйте и другите обичайни за вас неща. Връзките с приятелите и семейството и нещата, които винаги сте обичали да правите.

Ако сте имали тежък ден – всичко е наред!

Хубаво е да се взимат дни за почива (психологическа почивка). Много по-полезно е да работите 4 дена на 100%, отколкото 4 дена на 50%. Понякога е хубаво тази практика да се прилага за по-дълго време. Може би това изглежда като метод, който може да подтикне определени хора да се възползват от него? Това почти никога не се случва. Всички сме имали тежки дни. Не ги приемайте като постоянно поражение, а като нещо, през което всички преминаваме.

Правете всичко възможно да се заобикаляте с позитивни хора и бъдете такива за останалите!

Има разлика между хората, които предизвикват нашето мислене и такива, които са негативни. Опитвайте се да се заобикаляте с хора, които предизвикват мисленето Ви. Разбира се, няма как да избегнете и другите, но е хубаво да бъдете позитивни и с тях.

Не затъвайте в клюки! Ако някой клюкари за друг пред вас, то най-вероятно ще клюкари и по ваш адрес пред друг! Просто кажете – Достатъчно!

Запитайте се – Какво самият аз правя за учениците, което те могат сами да направят за себе си?

Много е лесно ние самите да правим всичко за класната си стая, дори когато го намираме за неприятно! Може би нашите ученици обичат да правят това и за тях ще е удоволствие, защото им харесва? Затова просто ги попитайте. Така ще имате повече време и няма да се натоварвате с работа, която ви губи време, а в нашата професия то е много нужно

Попитайте за обратна връзка по-рано, а не когато е късно!

Трудно е да знаеш как се справяш и то когато си на определена работа за първа година. Всеки може да има различни очаквания, затова най-добре питайте. Изисквайте обратна връзка, обмисляйте я, адаптирайте я към работата си, за да израствате. Хубава идея е да каните колеги в класната си стая, които след това да ви дават препоръки. Малко е притеснително, но със сигурност работи.

Помнете защо преподавате!

Има толкова много трудни дни пред вас. Класната стая е непредвидима и всеки ден различна. Понякога ще си мислите, че сте майстор на преподаването, а понякога ще бъдете с ужасно усещане за себе си. Това, което е най-удивително в нашата професия е, че въздействаме на хора, които излизат от училище и въздействат на други хора. От нас зависи как те ще въздействат на обществото! Просто открийте своята мотивация и никога не я забравяйте!




Източник: www.azuchitelqt.com

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+