Германско семейство: Напускаме България, животът тук стана много скъп

Ралф и Бернадет са германски пенсионери, които се надявали да намерят в България своя рай. Преселили се още преди осем години, но очакванията им така и не се сбъднали. Затова сега искат да се махнат.

Те взели решение да се заселят в страната ни след пенсионирането си, защото идеята да прекарат старините си на село, сред тишина и спокойствие им се струва много примамлива и лесно осъществима. Могилище им се сторило като едно спокойно и приятно място и двамата германци си купуват голяма вила на изгодна цена.

Представите за привидния рай, който уж откриват в страната ни, бързо са разбити. Ралф и Бернадет изобщо не се чувстват сигурни в дома си. Поставили са камери и алармени инсталации навсякъде заради крадци, измамници и изнудвачи.

“Тези хора, които обикалят и крадат не знаят какво друго да правят. Иначе не могат да преживяват.

Хората тук бедни ли са? Бедни са. Много бедни!”, споделя Ралф пред “Дойче веле”.

Камерите работят денонощно, а семейството е изгубило доверието си в своите съселяни. Затова странят от всички и живеят изолирано, не говорят с никого, а и нямат желание. Ралф разказва, че от време на време поздравява някои от съселяните си, но повечето дори не му отвръщат. Двамата знаят само няколко български думи: Хляб, вода и Благодаря!

Съседите около тях — предимно англичани и германци, отдавна са се изселили от България заради огромното разочарование, което са преживели в страната ни.

А животът на Ралф и Бернадет става все по-скъп. Сметките не излизат, парите им не стигат за България, а какво остава за Германия.

“Как да живея с 900 евро, при положение, че и най-малкото жилище струва 400-500 евро? И това е само наемът! А ми трябват още пари за сметки, храна, кола, застраховки…”, споделя Ралф.

Представяли си животът у нас по съвсем различен начин тук. В началото всичко било прекрасно — цените били изгодни, а и двамата били близо до морето. Сега обаче, тук не им харесва, но няма и връщане назад към Германия.

Семейството е категорично — не желае да остане и в България. Чувстват се самотни и изолирани. Следващата им дестинация е Унгария.

Не всички чужденци, обаче, са недоволни от престоя си в страната ни. 76-годишната Ана Лекс от Щутгарт иска да обиколи Европа заедно със съпруга си на тяхната моторна лодка. Мъжът и, обаче, умира. В момента Ана живее в яхтеното пристанище на Варна. България и лодката са нейната нова родина.

“Хората тук все още имат време за приказки. Стоят си и си приказват. В Германия това не може да се случи, всички все бързат! Тук е друго. Пък и вижте колко е красиво — природата, морето…”, споделя Ана Лекс.

Повече за причините, които накарали Ралф и Бернадет да се разочароват от страната ни, вижте във ръкаВИДЕОТО.

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+