Какво съдържа нацистка капсула на времето?

20aaeca293a037ea339deac61e012214_680x_nazi-time-capsule-poland.adapt.590.1Капсулата на времето, намерена в Полша, съдържа вестници и монети, които често се слагат в капсули на времето, но рядко представляват интерес за бъдещите поколения. Снимка: Себастиян Куропатнички, AP

Археолози откриха заровена капсула под бивш нацистки тренировъчен център.

Нацистка капсула на времето бе наскоро намерена в днешна Полша. Капсулата не е мърдала от 82 години, но светът над нея драстично се е променил. През 1934 г. медният цилиндър бил заровен с официална церемония в основите на една от сградите на тренировъчен център, който нацистите основали, за да индоктринират бъдещи лидери на Третия Райх.

След Втората световна война границите на някои европейски държави се променили. Фалкенбург, градът, в който е била заровена капсулата, бил преименуван Злоценец и включен в териториите на северозападна Полша. Тренировъчният комплекс, наречен Крьосинзее, е оцелял през войната и в момента се използва от полската армия.

От заравянето й в основите на сградата до сега капсулата не е била местена. Но на 6 септември 2016 г., през 6 метра плътен бетон, застояла вода и мини от нацистко време, археолози успели да извадят капсулата и я отворили седмица по-късно.

Резултатите били разочароващи. Местни историци предположили, че цилиндърът от 1934 г. може да съдържа документален филм от честването на 600-годишнината на града, коeто се състоялo година по-рано. Но в цилиндъра филм нямало. Наред с други вещи намерили монети, вестници, снимки на Хитлер и други официални лица, документи като пергаментовия свитък, узаконяващ тренировъчния център и две копия от труда на Хитлер Mein Kampf.





материал на https://www.nationalgeographic.bg/

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+