Най-популярното женско име в света е…

bebeСпециалистка по имената е обобщила статистическите данни от 49 страни, за да открие кое е най-разпространеното женско име по света. То се дава най-често на новородените момиченца в девет страни, сред които Русия, Словакия, Чили и Мексико.

И това е името… София!

До този извод стигнала специалистката по имената Лаура Уатенбърг, която е и създателка на сайта Baby Name Wizard, пише “Мадам Фигаро”.

Независимо дали се изписва Sofia, Zsofia или Sophia, София е най-популярното женско име в цял свят въпреки езиковите, културни и религиозни различия в отделните страни. Вероятно родителите, които кръщават с него децата си, са вдъхновени от значението на това име – “мъдрост” на гръцки.

София е името, което дават най-често на новородените момиченца в девет страни, и е в топ 3 на най-често срещаните имена в други 20 страни, както и в топ 25 на две трети от 49-те изследвани страни.

Лаура Уатенбърг съжалява, че проучването й не е могло да обхване страни като Китай, Индия или Бразилия, за да разшири неговия мащаб и съответните изводи. Но тя е сигурна, че името София е изпреварило по популярност традиционното име номер едно в света – Мария.

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+