Кризата на семейните отношения

087070987Кризите в семействот с обичйно явление и те се появяват в определени периоди от съвместния живот на двойката. 

Първият етап е, когато след сключването на брак са минали  поне 3 години. В този период в семействата често се ражда дете, чувството на безпокойство и планове за бъдещето на живота притеснява младите родители, и от това напрежение нараства. Отношенията стават по-остри, започват спорове, появяват се разногласия. За да се установи  семейна хармония, трябва да се знае,  че любовта е основна сила в отношенията между жена и мъж.

Вторият етап идва през 9-10 години, когато децата растат, и ги изпреварват преходен възраст. Родителите в този период е много отзивчиви, бързо реагира на проблемите във възпитанието на своето потомство, така че цялото внимание отива там. Без да усетят , съпрузите започват да се отделя един от други всичко се обърка: «работа-дом, дом-работа». Някой плановете да се  отиде  на почивка се отменят , защото трябва да се плаща за обучението на едно дете. Всички тези моменти  се отразява негативно на отношенията. Двойката трябва да се опитаме да се обсъдяи противоречията със спокоен, умерен тон, да се претеглят всички плюсове и минуси, за  да  се намери правилното решение.

Защо има кризи в семейството

Третата фаза настъпва през 18-20 години, когато децата напуснат семейството и започнат свой независим живот. Вниманието, което е насочено към отглеждането на деца отива на втори план. И всеки от съпрузите потъва в себе си, в работа. Домашният бит стана банален. Празнотата  и скуката  тежи на всеки от съпрузите. Връзката може да се повали в случай, когато съпрузите не знаят, какво да говорим помежду си, общите интереси са станали общи, както и интименият живот отдавна е загубила своя плам. Тази криза може да дойде успоредно с кризата на средната възраст и затова в този период изневярата е много често явление. Най-радикалният метод за установяване на отношения – това е промяна на обичайната среда, като например да отидете на почивка,  планирана преди няколко години, да се направи ремонт на къщата, да се преместите  в друг град или извън града, да започнете  да се занимавате  съвместно градинарство и т.н.

Трябва да се помни, че кризите в семейството е  често срещано явление, много  важно е  да се покаже любов и уважение един към друг  и тогава преломният  период може да заобиколи.

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+