Краят на невежеството

“Краят на невежеството” описва свят, в който нито едно дете не е изоставено – свят основаващ се на вярването, че всяко дете притежава потенциала да бъде успешно по всеки предмет. Джон Майтън твърди, че ако разпознаем бариерите, които всички ние сме срещали в собственото си образование; като идентифицираме момента, в който даден предмет е започнал да ни отблъсква и веднъж завинаги сме се затворили за него; ще можем да елиминираме същите тези бариери, които застават на пътя на н

098098098089Краят на невежеството, Джон Майтън
изд. Изток-Запад

Книгата представлява изследване на настоящата ни образователна система, направено с много страст, което ни показва как можем да работим заедно и да предефинираме начина, по който се преподава в училище.

Джон Майтън е автор на “Митът за способностите” и основател на JUMP Math – системата за учене, която се основава на насърчаването на възникващата интелигентност. Програмата се оказва толкова успешна, че един цял трети клас, вкл. т.нар. “бавни ученици”,  постига резултат над 90% на тест по математика за деца от шести клас. Група британски деца, които на практика били “отписани” като неподатливи на обучение и възпитание, регирали толкова ентусуазирано и постигнали толкова впечатляващи резултати в работата си с JUMP Math, че училищното настоятелство решило да въведе програмaта в цялото училище. Вдъхновен от работата си с хиляди ученици, Джон Майтън ни показва защо не бива да подценяваме колко много може да бъде научено като последователност от малки стъпки; предизвиква ни да преосмислим вярванията залегнали в настоящата образователна теория. Той говори за вниманието на децата, описва какво пленява въображението им, и обяснява защо увереносста и спосбността им да останат фокусирани са важни за академичния им успех – също толкова колкото и съдържанието на уроците им.

“Краят на невежеството”, Как чрез математиката да развием своя потенциал от Джон Майтън е издадена на български от изд. Изток-Запад

 

Митът за способностите

Митът за способностите, Джон Майтън
Митът за способностите, Джон Майтън

Джон Майтън, създателят на JUMP Math написва “Митът за способностите” през 2003 г. Книгата описва работата му и начина му на преподаване, както и създаването на програмата.

Родителите, чиито деца срещат затруднения биха одобрили този достъпен, анекдотичен разказ за групата за уроци по математика, наречена JUMP (Junior Undiscovered Math Prodigies/Млади неоткрити математически таланти) основана  от канадския автор Джон Майтън, която помага на много ученици в начален етап в района на Торонто. С оптимистична нагласа Джон Майтън твърди, че всички сме родени със способността да научим практически всички. В първата част той описва как като млад драматург, търсещ допълнителна работа, започнал да преподава частни уроци по математика и останал удивен от традиционните методи на преподаване. Във втората част на книгата са дадени конкретни примери за решаване на задачи по метода JUMP по теми като дроби, умножение и деление, съотношения и проценти, логика. Акцентът е върху осигуряването на система . за подкрепа и изграждането на увереност и самочувствие у учениците.

материал на 6787698769876




Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+