,,Ефектът на ореола” и “ефектът на рогата”

67345Ефектът на ореола е една особена тенденция. Може и въобще да не сте я чували, но тя засяга живота на всички нас.

Да вземем за пример главния актьор от вчерашния филм, който гледахте преди лягане. Той бе страхотен и харизматичен – до такава степен, че автоматично приехте, че е и интелигентен и, възпитан. Да, но днес видяхте в новините как посяга на журналистите.

Е, добре дошли в капана на ефекта на ореола.

Това е тенденция една позитивна черта за даден човек или обект да доминира възприятието на другите за него. В най-честия случай, както в гореспоменатия пример, такава черта е физическата красота. Изследвания на психолозите през годините показват, че когато срещнем добре изглеждащ човек, почти веднага приемаме, че той също е интелигентен, честен и мил.

В следващите редове ще ви запознаем повече с този феномен.

4876tlkjhЕфектът на ореола за първи път емпирично е доказан от Едуард Торндайк. Той е пагубен за системите за оценка, защото маскира присъствието на индивидуална дисперсия в различните скали за оценка. Съществуват различни предложения за справяне с него, като например оценяването на всички хора само по една черта, преди да се продължи към следващата, вариране на “котвата” на скалата, подбиране на оценители с еднакви познания и интензивното им обучение. Последната техника изглежда най-ефективен и често използван подход за контрирането на този ефект.

Физическите черти не са единствените, по които се подлъгваме

Жестовете, движенията на тялото или психологическото състояние, всички, от които се отразяват върху тялото (езика на тялото), също спомагат развитието на този ефект.

Така да се каже, мигновеното впечатление, което получаваме, когато видим някой за първи път, се явява основата за по-нататъшните ни преценки за него, когато му даваме оценка.

Точно обратният феномен се нарича “ефектът на рогата”

6845Ефектът на рогата ни кара да правим отрицателен извод за някого, на базата на една единствена отрицателна черта в него. Например, “вие сте опасен човек, ако сте облечен зле”, обратното на феномена, който описахме по-горе. Нещо от сорта на: “Лошо облечен човек би могъл да навреди на останалите всеки момент.”

Предубеждението, че някой е мързелив, неуважителен и същевременно лъжец, е пример за това как работи ефектът на рогата.

Това да смятате провала или успеха на един служител в една единствена задача като общ показател за цялостните му умения, или това да предположите, че той трябва да е добър/лош във всички останали области, произтича от ефектите на ореола и рогата.

Тези два ефекта се явяват най-добрите начини за оценка при хора, които са заобиколени от твърде много стимули.

Дори да приемем, че един човек с небрежни дрехи, който кандидатства за работа в компанията, няма да е толкова продуктивен, колкото позицията изисква, е пример за ефекта на рогата.

Най-големите отраженията на ефектите на ореола и рогата се наблюдават в нашия бизнес живот.

Отправната точка е специалист човешки ресурси на компанията, за която кандидатствате.

Всички положителни и отрицателни детайли – от малката снимка, прикрепена към автобиографията ви до адреса на електронната ви поща – указват влияние за това дали специалистът по човешки ресурси ще ви се обади за интервю – и това е така, независимо от вашите умения или работен опит.

В зависимост от впечатлението, което оставяме

с нашите мънички снимки, прикрепени към нашите автобиографии, ние формираме възприятие в съзнанието на интервюиращия за много от нашите черти и характеристики, като например нашия външен вид или доколко сме отговорни или не.

Дори парфюма, който избираме или хубавата рокля / костюм могат да накарат работодателя да игнорира много други подробности. Или обратното. Ние създаваме впечатление, че човек, който е толкова внимателен относно своя външен вид, ще осъществи същата производителност, когато става въпрос за неговата работа.
Или обратно.

И така, как можем да създадем ефекта на ореола

Създаването на този ефект е процес от две стъпки. Първата стъпка е вашата автобиография, а втората е интервюто. Вторият етап започва, когато за първи път се срещнете с интервюиращия; вашият външен вид, поза, ръкостискане и позицията, в която за сядате, завършва процеса, преди дори да го знаете.

Имайте горното предвид, когато се явявате на интервю; ефектът на ореола, който ще създадете, зависи от вас!

материал на 80987




Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+