Началото на учебната година по света

Снимка: iStock

15 септември е денят, в който по традиция се открива учебната година в българското училище.

До 1921 г. учениците в България са започвали учебните занятия на 1 септември, но датата се измества с две седмици от земеделското правителство на Александър Стамболийски, за да могат децата да помагат в прибирането на реколтата.

В наши дни в началото на септември започва учебната година в немалка част от държавите в Европейския съюз – Белгия, Естония, Ирландия, Латвия, Литва, Полша, Словения, Унгария, Франция и фрепублика, както и в други европейски страни, като Босна и Херцеговина, бившата югославска република Македония, Сърбия, Черна гора и Руската федерация.

Средата на септември бележи началото на учебните занятия в 11 държави членки – България, Гърция, Кипър, Испания, Италия, Португалия, Хърватия, Румъния, Словакия, Австрия и Люксембур

Интересно е, че в 10 европейски държави първият звънец бие през август – Германия, Дания, Исландия, Лихтенщайн, Норвегия, Финландия, Нидерландия, Швеция и Швейцария.

В Обединеното кралство пък учебната година започва на различни дати в различните райони на страната – от края на август до първата седмица на септември.

В Съединените американски щати и Канада няма точно определен ден, в който да започне учебната година. Първият учебен ден за по-голямата част от училищата е във вторник след Деня на труда, който се отбелязва в първия понеделник на септември.

В Япония първият учебен ден по традиция е в началото на април, когато цъфтят японските вишни сакура, тъй като е прието, че пролетта символизира началото на нов живот и няма по-

подходящо време за започване на училищните занятия.

В Южното полукълбо учебната година започва в края на февруари и началото на март – Австралия, Аржентина, Бразилия, Чили и други.




материал на БГНЕС

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+