Как да се преместите на Хавайските острови и какво любопитно се знае за тях

699Ако сте решили да се преместите на Хавайските острови, най- вероятно имате много въпроси, на които бихте искали да научите отговорите преди наистина да се преместите да живеете на Островите. Тъй като ние живеем на Хавайските острови и ги познаваме много добре, ние ще отговорим на въпросите ви.

Кой остров трябва да избера за мой нов дом?

Това наистина е въпрос, на който трябва да си отговорите. Ние може да ви помогнем с някои полезни съвети и информация. Първо, ако може да си го позволите, посетете Хавайските острови преди да се преместите. След като посетите по- големите острови и сте ги видели със собствените си очи, вие сами ще може да решите къде ще се чувствате най- комфортно и ще бъдете най- щастливи да живеете. Животът на различните острови се различава по цена на живота, заплатите и възможностите за работа.

Ако решите, че ще живеете на остров Оаху, трябва да знаете, че това е най- натовареният остров. Препоръчително е да си намерите жилище преди да пристигнете и по този начин няма да бъдете стресирани и ще може да започнете да разглеждате острова веднага. Най- подходящото време да дойдете на Хавайските острови е между Януари и Май и между Септември и Ноември. По това време на годината идват най- малко туристи на Островите; в резултат на това полетите, наемането на кола и настаняванията за кратко време са по- достъпни. Мауи, Кауай и остров Хавай са непопулярни острови за туристически посещения и поради тази причина, на тези острови ще се чувствате като в Рая, ако обичате да сте далеч от хората и забързания начин на живот.

Какво трябва да си носите?

Лични вещи: Препоръчително е да носите колкото се може по-малко от личните ви вещи. Тук на Хавайските острови може да намерите изцяло обзаведени имоти, които имат всичко нужно, за да може да живеете там. Затова и няма да е нужно да носите готварска печка, сребърни сервизи, мебели и други вещи от бита. Вземете само най-важните и ценни за вас предмети и дрехи. Ще са ви нужни тениски, шорти, тънко яке и джинси. Ако са ви нужни още дрехи, то на острова може да намерите изобилие от магазини с най-различни дрехи на достъпни цени.

Уверете се, че си носите всички важни документи, включително лична карта, лични документи, медицинският си картон, предписанията от личния ви лекар и други. Пазете тези документи в малка чанта, която носите като ръчен багаж.

Ако имате прекалено много багаж, който искате непременно да донесете на островите може да помолите приятел да ви помогне. Помолете някой приятел да ви изпрати някои от вашите вещи по пощата. Американските пощенски услуги ( USPS ) е много достъпна, надеждна и бърза в доставките си компания. Обикновено отнема между 3 и 4 седмици, за да ви доставят изпратените по поща вещи от континенталната част на САЩ до Хавайските острови.

Доставяне на кола: Доставянето на кола от континенталната част на САЩ до Хавайските острови е възможно благодарение на “Матсън Навигейшън” . Цената за доставката е около 1000 щатски долара на кола. Тази цена обаче не се отнася за автомобили с размери над 6,5 метра дължина х 2,4 метра широчина х 2,1 метра височина или автомобили, които имат вградени приспособления за готвене или спане.

Обърнете внимание: Условията и цените за доставка може да се променят. За да имате последната информация, за това как може да доставите кола от континенталната част на САЩ с помощта на поща, посетете уеб сайтът на ” Мадсън Навигейшън” : http://www.matson.com.

Растения: Тях може да вкарате на Хавайските острови само след проверка. Ако има растения, които искате да вкарате на Хавайските острови е препоръчително първо да се свържете с Департаментът по Агрономия на Съединените Щати за повече информация. Ето и адресът им: Служба по застраховка за здравето на животни и растения, пощенска кутия 57, Международно летище Хонолулу, Хонолулу, Хавайски острови 96819.

Домашни любимци: Щом стане дума за внасяне на животни на Хавайските острови властите са изключително стриктни. За да вкарате домашен любимец на Хавайските острови първо трябва да се свържете с Отдела по поръчителство за животни поне 4 месеца преди да се преместите на Хавайските острови. Те ще ви дадат нужната информация и инструкции. За повече информация, моля посетете http://www.hawaiiag.org/hdoa .

Цена на жилището

Ако искате да наемете жилище на Хавайските острови е значително по-скъпо отколкото на континенталната част на САЩ. През 2006 година, за да наемете едностаен апартамент ще трябва да отделите някъде около 700 и 1200 щатски долара на месец, в зависимост от това на кой остров е апартамента. Наемът за апартамент с 2 спални или къща започва на цена от около 1500 щатски долара за месец. Най-скъпите места на остров Оаху са в Уайкики, където едностаен апартамент струва 1600 щатски долара на месец. Също така цените на жилищата на Хавайските острови се увеличава всяка година.

Цена на храната

Въпреки, че 90 % от храната на Хавайските острови е вносна, може да си купувате храна на достъпни цени от вериги магазини като Костко, Уал Март и Самс Клъб. Някои други супермаркети също предлагат стоки на изгодна цена. Добра идея, за да останете в рамките на бюджета си е купувате това, което е с намаление, а не това което ви се яде. Ако обичате да се храните навън, на Хавайските острови това ще ви излезе скъпо. Средната цена на закуската е между 4 и 7 щатски долара, за обяд ще платите между 5 и 10 щатски долара, а за вечеря ще трябва да отделите между 12 и 30 щатски долара, а в някои заведения и повече.

Живота в Уайкики

Уайкики е добре позната дестинация сред туристите и поради тази причина много от сградите близо до Уайкики са хотели. Ако изберете да живеете на Уайкики ще бъдете близо до Уайкики бийч и Даймънд Хед. Ако обичате нощния живот, то Уайкики е идеалното място за вас. Уайкики разполага с изобилие от нощни клубове, ресторанти, шоу програми, барове и много други. Малък недостатък е , че на Уайкики има само един хранителен магазин, в който стоките са доста скъпи. Единственото друго място, където можете да си купите храна са веригата магазини ЕЙ Би Си, които също са скъпи, ако става на въпрос за храна. За сметка на това може лесно да намерите магазините Ей Би Си , тъй като те са разположени навсякъде в Уайкики.

Транспорт

Автобус: Единствено на остров Оаху има градски транспорт. Нарича се “Автобусът”. Достъпен и удобен начин да се придвижвате от една до друга точка на острова. Има много автобусни маршрута, които покриват различни части от острова. За повече информация относно цената на автобусните билето, маршрути и разписания, посетете www.thebus.org .

Имайте в предвид: Островите Мауи, Кауай, Ланай, Молокай и Хавай нямат градски транспорт.

Такси: Таксиметрови превозвачи,  предлагащи услугите си има на всички острови.

Трафик: Проблемът с трафикът и многото задръствания е наистина голям на остров Оаху. Пиковите часове са рано сутринта между 6 и 8 часа и в следобедите между 16 и 18 часа.

Паркинг: Няма достатъчно паркинг места на остров Оаху. Ако работите в центъра или в Уайкики за препоръчване е да си наемете месечно място в паркинг в случай, че вашата компания не ви осигурява такова.

Знаете ли, че? Интересни и не дотолкова известни факти за Хавайските острови

Хавайските острови са най- отдалеченото населено място на планетата Земя. Те са на 2390 мили (3850 км) от Калифорния, 3850 мили (6195 км) от Япония и 4900 мили (7885 км) от Китай.

Хавайските острови като щат се състоят от осем големи и населени с хора острови и още 124 малки, необитаеми островчета, рифове, коралови острови, разпростиращи се от остров Хавай на юг, до кораловия остров Куре на северозапад.

Хавайският архипелаг обхваща разстоянието от 1524 мили (2451 км), което прави Хавайските острови най- дългата островна верига на света.

Най- високата измерена температура на Хавайските острови е 100 градуса по Фаренхайт (37.8 по Целзий) в Пахала на 27. Април, 1931. Най- ниската температура е 12 градуса по Фаренхайт (-11.1 по Целзий) и е измерена на Мауна Кеа на 17. Май 1979. (Най- ниската температура под 3000 фута (914 метра) височина е 56 градуса по Фаренхайт/ 13.3 по Целзий). Сред всички 49 континентални щата на САЩ (с изключение на Аляска), Хавайските острови имат най- високата минимална и най- ниската максимална температура (-11.1 и 37.8 по Целзий). (Най- високата температура, измерена някога на Аляска е също 100 градуса по Фаренхайт/ 37.8 градуса по Целзий). Средната дневна температура на Хавайските острови през месец Юли е 82 градуса по Фаренхайт (27.7 градуса по Целзий), а средната дневна Януарска температура е 72 градуса по Фаренхайт (22.2 градуса по Целзий)

Хавайските острови станали 50-я щат на САЩ на 20. Август, 1959.

По законодателен документ, Хавайските острови официално станали известни като “Щатът Алоха”, през 1959.

Ако се измерва от най- източната до най- западната си точка, Хавайските острови са най- широкия щат в САЩ.

Хавайските острови имат най- голяма гъстота на населението в САЩ.

Хавайските острови са единственият щат, в който се отглежда кафе. Плантациите за този освежаващ продукт заемат 6200 акра. През 2003, били произведени 8.5 милиона фунта кафе.

Захар основно се произвежда на острови Мауи и Кауай на обща площ над 70 000 акра. През 2002, са произведени над 340 000 тона захар в суров вид. Нужен бил един тон вода, за да се произведе един фунт захар.

Хавайските острови произвеждат около 320 000 тона ананаси всяка година

Хирам Фонг, роден на Хавайските острови, бил първият американец от азиатски произход, който станал член на сената в САЩ. Фонг е наследник на китайски имигранти и бил избран да стане сенатор през 1959.

По време на преброяването на населението през 2000-ната година, повече от 20% от населението на Хавайските острови твърдели, че имат мултиетническо потекло- далеч повече от който и да било друг щат в САЩ.

Хавайските острови си имат собствена часова зона. Нарича се стандартно Хавайско време. На Хавайските острови няма лятно часове време, което означава, че през лятото Хавайските острови са с 2 часа назад, в сравнение със западния бряг на САЩ. Докато през зимата, Хавайските острови са с 3 часа назад от западния бряг на САЩ.

Хавайските острови са разделени на четири административни единици: градът и областта Хонолулу, Кауай, Мауи и остров Хавай.

Хавайската азбука съдържа само 12 букви. Петте гласни са А,Е,И,О,У. А седемте съгласни са Х,К,Л,М,Н,П,В.

Хавайските острови са единствения американски щат, чиято площ се увеличава (благодарение на вулканични изригвания).

Хавайските острови са единствения американски щат, в който мнозинството от населението са цветнокожи.

Сред всички американски щати, Хавайските острови имат най- високия процент на работещи жени- около 63% до 2003 година.

Най- много видове птици на Хавайските острови са се превърнали в изчезващи видове, в сравнение с която и да е друга част от света. Общо 26 вида са изчезнали, а 27 са застрашени от изчезване, поради промени в естествената им среда и нападения от врагове, като мангустите и хората.

Националният парк на дивите животни, северозападно от Кауай, е най- големият резерват за птици в света. Той е дом и за много морски птици.

Хавайските острови са издавали най- стария вестник, западно от Скалистите планини- дъ Сандуич Айлънд Газет, 1836- 1839.

Хавайските острови имат най- голям брой семейства, живее под един покрив с други семейства- главно, защото Хавайските острови имат най- ниския процент на собственици на жилища.

Хавайските острови водят в статистиките по продължителност на живота в територията на САЩ. Средната продължителност за мъжете е 75 години, а за жените- 80 години.

Хавайските острови са на последно място по броя на хората, страдащи от наднормено тегло на територията на САЩ. Около 19.7% от населението на Хавайските острови страдат от наднормено тегло, докато в континенталната част на САЩ, този процент е около 30.

Интересни факти за остров Оаху

остров ОахуХонолулу е “най- големият” град в целия свят. Това е, защото Хавайската конституция твърди, че всеки остров, който не е присъединен към дадена област, принадлежи на Хонолулу. Това прави целия остров Оаху, където се намира Хонолулу, плюс всички други малки островчета, необитавани и познати под името Северозападни Хавайски острови, част от Хонолулу. Хонолулу е дълъг около 1500 мили (2414 км). С други думи, градът се разпростира на еквивалента на дистанцията от Лос Анжелис, Калифорния, до Денвър, Колорадо.

В Оаху се намира най- големият генератор, захранван от вятър. Мелницата се намира на върха на 20- етажна кула. Има две перки, всяка от която е дълга 400 фута (122 м).

Ботаническата градина Фостър, близо до двореца Иолани, била построена през 1855, което я прави най- старата градина на Хавайските острови.

Уайкики привлича 72 000 посетители всеки ден. Това се равнява на 44% от всички туристи, които посещават целия щат.

Дворецът Иолани, намиращ се в центъра на Хонолулу, е единственият кралски дворец в рамките на Съединените щати.

Електрически лампи, осветявали двореца Иолани 4 години преди Белият дом да се сдобие с такива.

Хонолулу е вторият най- скъп град в САЩ, след Анкоридж, Аляска.

Интересни факти за остров Мауи

остров МауиКратерът Халеакала на остров Мауи е най- големият спящ вулкан на Земята.

Хавайските острови имат много ендемични растения. Едно от най- добре познатите е Халеакалският филадендрон, на остров Мауи, растящ само на територия от 1000 хектара (2471 акра) и на височина от 6890 до 9843 фута (2100 до 3000 метра) в рамките на Национален парк Халеакала. Филадендронът цъфти само веднъж и то в края на съществуването си. Отнема от 15 до 50 години, за да се отгледа.

На територията на Хавайските острови се намира най- старото училище, западно от Скалистите планини. Основано е в Лахайна през 1831.

Известната магистрала Хана, на западния бряг на остров Мауи, е 55- мили дълъг, тесен път, включващ 617 завоя и 26 мост. Там може да се насладите на едни от най- красивите океански гледки в света.

Интересни факти за остров Кауай

остров Кауай Остров Кауай е влажната точка на Земята. Средната годишна сума на валежите на връх Уайалеале е около 397 инча (10 метра).

Остров Кауай е дом на каньона Уаймеа, наричан още “Гранд Каньона на Пасифика”. На дълбочина достига 3000 фута (914 метра), а на дължина- 12 мили (19.3 км).

Остров Кауай е най- старият от основните Хавайски острови. Той е на повече от 6 милиона години.

По закон, никоя сграда не може да надвишава височината на палмово дръвче.

Кауай, известен още като “Градината”, е известен със заострените си зелени планини, бялопясъчните плажове и тропически релеф. Над Холивудски филма са снимани тук, включително “Джурасик Парк”, “Аутбрейк”, “Блу Хавай” и телевизионните шоу програми “Островът на фантазиите” и “Островът на Гилиън”.

Интересни факти за остров Хавай

остров ХавайНе само, че е най- големият от всички Хавайски острови ( площта му е два пъти по- голяма от тази на всички други взети заедно), но остров Хавай е дом на най- голямата скотовъдска ферма в САЩ. Ранчото Паркър до Камуела е 480 000 акра голямо.

Ка Лае на остров Хавай е най- южната точка на САЩ. Ако посетите това място ще забележете постоянна сила на вятъра от 27 възела на час, от изток на запад, 24 часа в денонощието, 365 дни в годината.

Вулканът Килауеа на остров Хавай е един от най- големите и най- активни вулни в света.

Хавайската Мауна Кеа е най- високата планина, измервана от основата си, намираща се на океанското дъно. Издига се 13 796 фута (4205 метра) над морското равнище и още 17 000 фута ( 5181 метра) под водата.

Остров Хавай притежава най- големият телескоп на света. Той се намира на върха на Мауна Кеа. Обсерваторията Мауна Кеа е разположена на височина от 13 796 фута (4205 метра).

Езерото Уайау, на остров Хавай, е третото езеро, разположено на най- голяма височина в САЩ едно от високо разположените планински езера. Намира се на височина 13 020 фута (3968 метра). Езерото Уайау е на повече от 12 000 години и е единственото ледниково езеро в Средния Пасифик.

Остров Хавай е световен лидер в производството на лешници и орхидеи.

Интересни факти факти за остров Молокай

остров МолокайСеверният бряг на остров Молокай притежава най-восоките морски скали (повече от 3000 фута/914 метра високи) , най-високият водопад на Хавайските острови ( Кахива Фолс ( 2165 фута/660 метра висок) и най-дългият бяло пясъчен плаж ( Папохаку Бийч- около 3 мили (4.8 километра) дълъг).

Някога Калааупапа на остров Молокай е била колония от хора болни от проказа. Тя била ръководена от отец Деймиън, фламандски католически мисионер, който почива през 1889 от проказа.

На остров Молокай няма светофари и големи търговски супермаркети.

Най- големият резервоар за съхранение на вода, се намира в Куалапуу. Вместимостта му е над един милиард галона вода.

Първите вкаменелости са открити в минерален пясъчник в дюните Моомоми.

Интересни факти за остров Ланай

остров ЛанайЕдно време, на остров Ланай се намирала най- голямата плантация за ананаси в света. В един момент, островът произвеждал 75% от ананасите в света.

В Древността се смятало, че зли духове управляват остров Ланай. Каулуалаау, младеж, син на ръководителя на остров Мауи, бил изпратен на остров Ланай, за да го изследва. Сметнал, че вече няма лоши духове и островът бил подходящ за заселване.

На Ланай има само три павирани пътища.

Интересни факти за остров Кахоолаве

Остров Кахоолаве бил използван от флотата и военновъздушните сили на САЩ. Необитаван и до днес, той забранен за посещение. Остров Кахоолаве бил върнат към щата през 1994 и в момента е разчистван от правителството на САЩ.

На 18. Март, 1981 г., остров Кахоолаве е добавен в Националния списък от исторически забележителности. По това време, на острова били документирани 544 археологически или исторически обекти.

Интересни факти за Ниихау

НиихауНиихау е “Забраненият” Хавайски остров. Той е частна собственост и достъпа до него от обикновените хора е изключително ограничен. Населението на острова е 230 души.

Ниихау е собственост на семейство Робинсън, чиито предци го купили от крал Камеамеа IV преди над 100 години. Човек може да стъпи на острова само чрез покана от собствениците, освен ако не е от тези местни Хавайци, които живеят там.

Интересни факти за Северозападните части на Хавайските острови

В Северозападните части на Хавайските острови се намират около 70% от кораловите рифове на САЩ.

Северозападните Хавайски острови са национален монумент от 15. Юни, 2006 г., когато Джордж Буш издал публична прокламация, която ги включила към обекти от старинната история на САЩ, защитени от закона. Този монумент включва всички острови и обкръжаващи ги води, което го прави най- големия морски резерват в света. Той обхваща 139 000 квадратни мили от океана. Това може да се сравни приблизително с площта на Калифорния.

Северозападните Хавайски острови са дом на повече от 7 000 морски вида, една четвърт от които не могат да бъдат намерени никъде другаде по света. Един такъв вид е Хавайският тюлен- монах, от който са оцелели приблизително 1400 екземпляра. Архипелагът е също благоприятна среда за 90% от застрашените Хавайски морски костенурки. Големи пасажи от риба, много морски птици и огромно количество коралови рифове могат също да бъдат срещнати на тези острови




материал на https://www.to-hawaii.com

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+