Що е то професионален блогър в България

Ако спортувам в свободното си време, примерно футбол един път в седмицата, (колкото да не https://www.art1a1d.com/wp-content/uploads/2017/08/become-a-professional-recognized-blogger.pngсе схващам), то аз мога ли да се представям като футболист? Май … не. Всеки роден ритнитопковец би се посмял от сърце като забележи биреното ми шкембенце.

От известно време предизвиква сериозно учудване в мен представянето/себепредставянето на някои личности като блогъри, не само при участие в някакви публични, медийни инициативи или изяви, но и в обикновената им комуникация с други хора: “Здравейте, аз съм блогър”.

Да приемем, че един човек работи като блогър, то тогава по какви схеми изкарва парички за насъщния, биричка и разни ежедневни нужди? Може би блогът трябва да е много силно посещаван, да има реклами, или да има материали, за които се плаща. Самият блогър трябва да е много популярен, а самият блог – англоезичен. Или може би един такъв блогър си докарва приходи от друго място, но явно не желае да го спомене и използва блогърстването като замаскировка на професионалните си дейности.

За да си разясня какво е професионален блогър, направих едно импровизирано допитване сред фейсбук приятелите ми (в края на октомври миналата година) с въпроса: “Може ли някой да ми обясни какво представлява професията блогър и как се докарват реални доходи от такава професия у нас?”

Размислите на хората бяха интересни, представил съм някои от тях в хронологичен ред:

Maria Maltseva Ами след като пеенето на песни е професия на някои, защо да няма и блогър . Сега сериозно – изкарват пари от 2 неща – 1) от google рекламки, за което им трябва да са доста посещавани, и 2) от ревюта на продукти.

Теоретично е възможно, но никой от познатите ми блогъри не живее от това. Фактор 1 за да си вземеш парите от рекламите трябва да си регистрирано АД, фактор 2 – за да живееш с пари от ревюта трябва да има постоянни възложители и тук вече влизаш в графата на продажните медии. Но някои хора си докарват допълнително по този начин, примерно човек с блог за коли може да пише разказ как е тествал даден нов модел и получава хонорар.

Alexander Stoyanov от гъгул реклами в България могат да изкарват колкото за хостинг и ДО 1 бира на месец

Mihael Sladkarov И в двата случая (блог и влог) могат да се изкарват достатъчно пари, но трябва да си много популярен. Също така трябва да са на английски, защото разликата в цената на рекламите е огромна спрямо английско и българско съдържание

Не е проблем като физическо лице да си получаваш парите от google adsense и други подобни програми. В момента технологично на влогърите им е доста по-лесно и са с доста по-малко разходи, защото не плащат за хостинг, системите се обновяват от сериозни професионалисти и се държат от гигантски компании.

Alexander Stoyanov ако имаш десетки хиляди уникални всеки ден – до 69 лева на месец

Petia Kozukova В България не се печели от това, но виж в Европа в гейминг индустрията например е страшно доходоносно занимание. Там един блогър да напише нещо за игра, която правиш може да стигне и до към няколко хилядарки.

Andrey Kurtenkov Относно това, колко може да се печели от реклами, мога да цитирам конкретно число – когато се създаде Българския ветеринарен съюз, по закон той беше длъжен да си има и сайт – а към сайта направиха и форум – и подписаха някакъв договор, заради който почнаха да изскачат рекламки (което особено във форума беше доста неприятно) – та, за първите три месеца тогава доходът от тези реклами за БВС беше 17 (с думи – седемнадесет) долара – и единодушно тогава всички решиха, че не си струва за седемнайсе долара на тримесечие да търпят тия дразнещи реклами.

Alexander Alexandrov Има български блогъри, които печелят, но с англоезични блогове.

Иначе – за да си вземеш парите не е нужно да си АД, а да си регнат по ДДС. Има такава регистрация и за физически лица и в конкретния случай е по-облекчена от стандартната процедура. Най-често обаче приходите от реклами така или иначе не си струват парите.

Mihael Sladkarov Разликата между български и английски блог може да достигне до над 10 пъти в зависимост от тематиката. При посещаемост от 30 000 уникални потребителя месечно (~1000 дневно – малък сайт), в български блог при добър CTR (с правилно разположени рекламни полета) се правят по 100-на долара месечно, докато същото нещо в английски блог може да достигне до 1000 долара (отново много зависи тематиката!). Статистиката е от реален сайт изглеждащ като блог с комерсиална тематика на български. Проверявал съм обаче ключовите думи на английски колко струват и разликата е голяма.

Има статистики с най-скъпите думи в света, като insurance преди няколко години беше $10, а сега го гледам е скочило на $54,91 НА КЛИК! При теб отиват горе долу 40% от тази сума, но в битката с най-скъпите думи участват и най-добрите в света.

Ilia Soregashi Temelkov Пари у нас трудно се изкарват от блог, а и да се ся бонус. Не е професия тук. По света се изкарват милиони от това .

John Fru Jones Аз лично нямам идея как с блог на български, развиван дори само от един човек, някой може да се издържа пълноценно. Смятам, че е почти невъзможно. НО. Ако си много активен и популярен блогър, покрай това завързваш контакти и се появяват и допълнителни.

***

Изводите ги оставям на вас, а следващия път ако срещнете човек, който се представя за професионален блогър, то го поразпитайте как се изкарват добри пари с блогърстване в България. Имаме нужда от ноу-хау, определено!!!





материал на https://strahota.wordpress.com/

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+