Само 7 жени в света могат да носят бяло пред папата?

Папа Франциск e доста различен от своите предшественици. Той е скромен, позира за селфита и е много близо до хората. Откакто харизматичният аржентинец влезе във Ватикана, протоколът стана доста гъвкав.

1339Някои правила от него обаче няма как да се променят. Едно от тях е свързано с дрескода при посещения на висши държавници. Жените трябва да носят дълга черна рокля с високо деколте, дълги ръкави и черен воал.

По исторически причини обаче някои католически кралици и съпруги на крале са oсвободени от използването на черно. Това е т.нар.  “Privilège du blanc” („Привилегия на бялото”).

В момента в света само седем жени могат да отидат на официално посещение при папата, облечени в бяло.

Ето и кои са те:

89898Летисия Ортис Рокасолано, кралицата на Испания, може да носи бяло в присъствието на папата. Тя е съпруга на настоящия испански крал – Фелипе VI.

Кралицата на Испания (до 2014 година) Доня София Гръцка и Датска, съпруга на бившия крал на Испания Хуан Карлос.

Княгинята на Монако Шарлийн, съпруга на Албърт Втори, княз на Монако.

Кралицата на Белгия Матилда, съпруга на крал Филип.

Кралицата на Белгия (до 2013 година) Паола Руффо ди Калабриа, съпруга на крал Алберт II, който се отрече от престола, но запази титлата си на крал.

Херцогинята на Люксембург Мария Тереза, съпруга на херцог Анри.

Принцеса Марина от Неапол, съпруга на Виктор Емануил Савойски, последният принц на Италия.

Трябва да отбележим обаче, че в последните години редица държавни глави си позволиха да престъпят иначе строгия протокол за облеклото. Някои от тях избраха цветове, различни от черното. Сред тях са бившите ирландски президенти Мери Робинсън и Мери Макалийз, както и Раиса Горбачова. Всички те сториха това по време на срещите си с папа Йоан Павел II.




материал на http://www.glas.bg

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+