Смех с Емо Чолаков

45654ЯНУАРИ
За протокола искам да отбележа, че толкова трайно (4-то денонощие) да не се вдигнат температурите над минус 10 градуса, както се случва в София и половината страна, наистина много рядко бива. Но студът минава на заден план. Нов оранжев код за старата фокус група – Източна България: снегове и силни северни ветрове.

Замръзна почти всичко, що може да замръзне. 80% ледоход по Дунав не е чак такова чудо невиждано, но напълно замръзналата Струма при Сандански е. Дори морето е на път да се вледени…

ФЕВРУАРИ
Честит Трифон Зарезан по не знам какъв стил! Живи-здрави! Минус 15 в Пловдив, Пазарджик и Казанлък. Минус 17 в Чирпан, а оня ден подскачах тук, че се било свършило вече. Ама, разбира се. Минуси ще имаме още доста време, но няма да се задържат толкова трайно. Свърши се ледената епоха. Започва месецът на виното и любовта.

МАРТ
Честита втора Марта! Честит четвъртък! Усеща се като петък. Още 18 дни и денят ще се изравни с нощта. Айде, не остана! Слънчево и невероятно време! Основен спонсор на тази пролетна поезия е меценатът южняк. С неговото любезно съдействие трите почивни дни ще са направо златни!

АПРИЛ
Голям студ. Може рядко да ни се случва, но като уцелим прогнозата, е голям кеф! Мантрата ми за зимните дрехи не бе напразна. Айде, ровете сега из нафталина. С дейното участие на духов оркестър „Северозападняците” пак са си актуални и ямурлуците, и калпаците…

МАЙ
Имам да ви надувам главите с гръмотевици и бури… Ето ги! Следим ги изкъсо от Космоса гръмотевичните облаци… Краткият вариант на прогнозата: Рязко, но качествено ще се прецака времето.

„Настане вечер, месец изгрее. Звезди обсипят свода небесен”. Велико! Само дето като прогноза, съвсем малка част ще се сбъдне. Вечер ще настане по някое време, но за звездите и месечината нищо не мога да ви обещая.

За планините – който бил, бил. „Гора зашуми, вятър повее” и веднага след това ще загърми и затрещи.

“Картата зад гърба ми е като царевицата на плажа – пари, не се бара!”

ЮЛИ и АВГУСТ
Днес цели 40 градуса в милото, родно Гоце Делчев. На зло куче – зъл прът, на адска жега – адски бури. От крайност в крайност, от код в код. Чака ни захлаждане с 20 градуса.

.„Морето, което днес говори с ваканцуващите на някакъв странен, есенен език”

СЕПТЕМВРИ
Долу 1 септември, да живее 32 август – такива постове се пръкнаха в социалните мрежи. И на мен ми се искаше тази сутрин след август да последва юни, ама не би. Хайде, да ни е честит септември! Да е жив и здрав и дано ни удължи лятото… Малко стана като във вица, дето жената попитала мъжа си „Дебела ли съм?”, а той „А бе, важното е да сме живи и здрави”. Та така, верно, че за времето се бяхме събрали.

.„Край! Беше каквото беше. Прибирам морската карта в склада за 8-9 месеца”

ОКТОМВРИ
Навън времето е толкова хубаво, че чак е дразнещо. А през почивните дни ще завали сняг на височина 700-800 метра. Без майтап! Това е положението – изтанцувах си целия репертоар обредни танци, но прогнозата не мръдна.

Чисто лято си е това. Ходите ли следобед с късите ръкави? Ходите. Какво повече? И утре ще ходите“

НОЕМВРИ
Мъгли и облаци, облаци и мъгли, и от време на време – превали. Тази есенна импресия е класическа сезонна депресия!

Не можеш го разбереш ден ли денуваме, нощ ли нощуваме или е темна мъгла паднала. Постоянно сме в мрак и тъмнина.

ДЕКЕМВРИ

11 декември
Сутрин здрава ледена пързалка, следобед – кална кишава хлъзгалка. Това е градската зимна приказка. Не мога да ви разбера какъв е тоя мерак за сняг? Да вали в планината колкото си иска, долу за какво ни е? Утре, ако прогнозата се сбъдне, чакаме слънце и над 10 градуса. А дано!

12 декември
Доста по-меко е днешното утро. Добра прелюдия към един чисто пролетен 12-ти, 12-ти. За разлика от вчера, днес май ще вземем да познаем и слънцето ярко ще преобладава… Прекрасно слънчеви и безобразно топли планини! Южнякът ще посегне и на малкото натрупал сняг, а в събота ски сезон ще откриваме. В сряда чакаме до около 20 градуса!

14 декември
Много положително начало на деня в буквалния смисъл на думата. Направо декемврийска жега и то след преминаването на студен фронт. По-точно псевдостуден фронт, който, без да свърши никаква работа, бодро се изнася… В петък и събота пак ще се развихри южнякът.

19 декември
Честито! Голяма част от Южна България и цялото море днес се радват на първия си снежец. Или пък не се радват… Утре ще имаме декемврийско слънце и дневните температури ще са от нула до плюс 3-4 градуса. На това студ ли му викате? Едно време какви студове имаше! На 1200 метра в планините максималните температури ще са минус 5-6 градуса. По-нагоре – още по-надолу. До петък ще сме много слънчеви, но ще започнат да се пукат дърво и камък. Чак пък толкова! Някакви си минус 12 в четвъртък. Не са ли поне минус 20, не ми ги хвали!

21 декември
Ударихме дъното най-накрая! Днес е най-краткият ден в годината, което ще рече, че от тук нататък той ще започне да расте. Честита астрономическа зима и ако може, сняг само в планините и много топлина в душите!

22 декември
Здравейте на втора зима! Студът явно е надушил голямата авария на „Топлофикация“ и веднага се възползва, за да се закучи. В София паднахме до минус 7, но с парно или без парно, това не беше най-ниската температура. Кюстендил поведе класацията с минус 11. Като за втора зима – бива!

28 декември
Понеже знам, че ви е важно, и с риск да загубя интереса ви, изобщо няма да ви бавя и веднага ви казвам какво ще е времето на Нова година. Преобладаващо празнично с гръмотевици – от заря и пиратки.




Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+