Дистанционната работа: митове и истини

Дистанционната работа може да звучи много по-лека и спокойна от тази в офиса, но тов

а със сигурност не е така. Да, има своите предимства, но и изискванията, които поставя пред себе си, не са малко. Затова днес се захващаме да разбием няколко мита, които срещнахме в интернет пространството по темата за работата дистанционно.

Никой няма да разбере дали наистина работя – значи мога да правя, каквото си искам

Има един изключително прост и лесен начин вашият работодател да разбере дали наистина работите, или не – дали спазвате крайните срокове. При дистанционната работа фокусът се мести от това да стоите на стола си през целия ден в офиса към дали всъщност сте изпълнили качествено поставената задача и то навреме. Хубавото е, че ако успеете да свършите седмичните си задачи навреме, можете да се отпуснете и да се наградите с почивка.

Дистанционната работа е самотна и разсейваща

Този начин на работа ви дава възможността да намерите къде сте най-продуктивни. Ако това е на плажа – защо не да работите от там! Единственото, което ви трябва, са интернет и лаптоп, така че кое ви спира?

Неслучайно споделените работни пространства продължават да се увеличават в световен мащаб. Те имат своите предимства и едно от тях е, че ви срещат с най-разнообразни нови хора, от които можете да научите много.

Ще загубя контакт с екипа и комуникацията помежду ни ще намалее

работа Дистанционната работа: митове и истини А1 Блог

Да, няма да сте по цял ден заедно и най-вероятно няма да обядвате заедно. Ако ви притесн

ява, че това ще намали работната ви ефективност, недейте. Дистанционната работа налага използването на редица софтуери както за управление на задачите , така и за комуникация, а и така причините за хубави тиймбилдинги се увеличават, нали?

От друга страна, имайте предвид, че не винаги, ако имате въпрос към колега, той ще отговори на момента, както когато е на съседното бюро, така че бъдете самоинициативни и помислете дали не можете да си отговорите и сами, докато го чакате.

Дистанционната работа няма работно време

В повечето случаи дистанционната работа просто има гъвкаво работно време. Ако трябва да работите с колега, който е в друга часова зона, ще ви се наложи да се съобразявате един с друг, но работното врем

е е въпрос на изграждане на култура в екипа. Всеки има нужда от почивка и ако нещо изникне след определен час, просто можете да оставите съобщение в приложението, с което комуникирате.

Ако се научите да управлявате задачите си достатъчно добре, може дори да ви остава свободно време.

Не всеки е устроен да може да работи дистанционно

Това е отчасти вярно, но в крайна сметка работата дистанционно е просто въпрос на развиване на определени умения и навици, за да бъдете ефективни. В един момент просто ще свикнете с нейните особености точно така, както свиквате и с работата в нова фирма, и ще откриете положителните ѝ черти.

Ако погледнем към тенденциите, скоро дистанционно работещите навсякъде ще са колкото работещите в офис и това дори няма да ни прави впечатление. Проучване на Gallup от 2016 г. сочи, че 43% от работоспособното население на САЩ работи дистанционно и това е тенденция, която се разпространява с бързи темпове и в световен мащаб.

Е, представете си какъв би бил светът на работещия след 10 години. Доста интересен,

нали?



автор: Витория Добринова

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+