7 типа любов

https://www.art1a1d.com/wp-content/uploads/2017/08/любов-300x119.jpgВ зависимост от вариациите на тези три качествено различни елемент в отношенията мъж жена:
интимност – чувство за близост
– страст
– обвързване,
психологът Робърт Стенберг прави типология на любовта, която  определя като 7 типа:

1. Симпатия/харесване – тя предполага интимност, но не страст и обвързване;

2. Страстна любов или влюбването от пръв поглед – има страст, но връзката не се развива до близки взаимоотношения на интимност и обвързване.

3. Празна (измислена) любов – има обвързване, без интимност и страст. Този тип връзка се проявява в привичните отношения, в които двойката остава заедно по навик или брачни двойки, които не предприемат раздяла или
развод поради най-различни причини (материални – делба, морални – децата).

4. Романтична любов – тя е комбинация от интимност и страст. Това е бурна връзка, типична за първия етап на влюбването, но без решение за обвързване.

5. Сляпа любов или от типа „Холивуд”. Мъжът и жената се влюбват страстно един в друг, женят се пищно и показно без да се познават истински и без да са достигнали до интимност и взаимност на преживяванията. Има страст и обвързване, но няма интимност.

6. Любов другарство/партньорство или съпружеска/  любов. Тя представлява интимност и обвързване, но не и страст. Това може да представлява дълговременно приятелство, платонична любов, може да бъде и брак. В тази любов партньорите й са много близки и интимни, но сексът не е основен фактор.

7. Съвършената любов – има и страст, и интимност, и обвързване.

Вие коя любов имате, постигнахте или все още търсите???




Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+