27 юли- свобода за Варна

3718.m250През март – 1878 година подписването на Сан Стефанския мирен договор слага край на войната между Турция и Русия. За България това е началото на очакваната след 500 години на робство- свобода. Докато Великите сили разчертават картата на Нова България, много територии са все още под робство.Така е и с нашия град- Варна.
Проведеният Берлински конгрес прекроява територията на страната и включва град Варна в Княжество България. На турската управа и войска е дадено време да напуснат града, но тъй като това се проточва руснаците влизат във Варна.Това прави ХІV Брянски полк на руската армия, командван от ген. Столипин, който лично е провеждал преговори с турския гарнизон за изпълнение на клаузата на договора – да напусне града и да го предаде в ръцете на българите. Датата е 27 юли- 1878 година.
1936615501ГЕН СТОЛИПИННа обяд – на 27 юли- в двора на българския храм „Св. Архангел Михаил”, където се помещавали и българското училище, ученическото дружество и читалището, с хляб и сол освободителите са посрещнати от първенците на българската община в града, свещеникът Христо Върбанов и учителят Димитър Станчев. След речта на учителя е отслужен благодарствен молебен. Малко по-късно през деня руснаците напускат града, каквато е била уговорката с турския гарнизон. Истинското, фактическо освобождаване на Варна става до края на годината, когато управлението на града преминава в избрана от хората българска управа .
20140727111105-imageПАМЕТНИКА НА СТОЛИПИНХрамът „Св. Архангел Михаил” спира да действа през 1954 година, но пет години по-късно бил превърнат в ,,Музей на Възраждането”.
Промените за нуждата на музея, довели и до идеята за създаване на паметник, посветен на 27 юли 1878 г. Изграждането на паметника започнал арх.Камен Горанов. На 8 август 1978 г- 100 години след паметната дата, вдъхновила създаването на паметника, той бил открит с едноминутно мълчание от събралите се в двора хора.
И до днес на тази дата варненци се събират там и празнуват Освобождението на Варна. От 4 години като част от тържествата в Духовно- просветния център при храма „Св. Архангел Михаил” се организира изложба и награждаване на участниците в градския детски пленер „Колко са чудни делата Ти, Господи!”.




Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+