6 признака, че компютърът ви е хакнат

123Как да познаем, че някой недоброжелател е нахлул в личното ни компютърно пространство.

Във времето, в което живеем, личният ни компютър се е превърнал можеби в една от най-пазените вещи, които притежаваме. Правим всичко по силите си, за да го съхраним невредим и работещ. Слагаме всякакви защитни програми и уж изпълняваме всичко необходимо, но уви. Най-неприятно е, когато не можем да разберем, че с компютъра ни се случва нещо неприятно, защото е хакнат, поради простата причина, че неговата работа не се променя видимо.

От тук идва въпросът „Как тогава да разбера, че нещо не е наред?“.

Както гласи старата поговорка „дяволът е в детайлите”. Леките, почти незабележими, промени в поведението на компютъра могат да ви подскажат, че нещо не е както трябва. Ако вашата система е подложена на хакерска атака, то тя ще покаже един или повече от следните симптоми:

Определено нещо не е наред, когато започнете да получавате твърде много email-и от непознати за вас хора и сайтове. Възможно е даже някой от вашите приятели да ви попита или да ви се оплаче от странните email-и които изпращате напоследък.
Прпблемът е на лице, ако в един даден момент програмите, които използвате, рязко и без видима причина започнат да работят по-бавно, да забиват или изобщо спрат да функционират.
Главен признак за навлизането с взлом в личното ви компютърно пространство е нетипична активност във Facebook профила Ви. Например приятелите ви ви казват за странните съобщения, които им пускате. Друг пример са странни статуси от ваша страна, та дори снимки или коментари.
Ако компютърът ви като цяло започне да работи бавно и започнат да се появяват не типични файлове, които не си спомняте да сте сваляли.
Подозрително много изходящ трафик. Ако забележите, че изходящият Ви трафик е в необичайно големи количества (особено когато не използвате Вашия компютър), тогава е възможно той да бъде изложен на риск. Компютърът Ви може да бъде използван за изпращане на спам или е заразен с червей (вирус).
Вашата антивирусна програма внезапно започне да ви показва съобщения, че са засечени троянски коне или програми със задни вратички, особено ако не правите нещо извън границите на обичайните неща с Вашия компютър.

Все пак не трябва да се вманиачаваме в това, че някой някъде иска да „хакне“ компютъра ни.

Нужно е само да сме малко по-внимателни с действията си, като кликайки на изпратени от непознати линкове и посещавайки съмнителни сайтове.




материал на http://detektivi.com

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+