Десетте фейсбожи заповеди

876Ако самите вие не сте го изричали на глас, то със сигурност сте го чули от някой приятел.

“Тоя фейсбук много затъпя” или “Eгати блатото стана тук”, или нещо подобно.

Абсолютен факт. Алгоритъмът решава какво виждаме и не виждаме, кои постове излизат първи, кога нещо изчезва и друго се появява, кое е фалшива новина, кое платена публикация, спонсорирано, органично, оригинално, монтирано, медия, личен пост… И на всичкото отгоре минаваме с триста скрола в секунда през цялото това блато, така че шизофренията да е пълна.

Единственият, който знае по-добре от самите нас какви чувства питаем към фейсбук, е… самият фейсбук. Мащабността на фрустрацията явно е достигнала грандиозни размери, защото скоро Марк Зукърбърг лично излезе с успокояващото послание, че всички в социалната мрежа са наясно, че нещата са излезли от контрол. Затова през 2018 ще се опитат да върнат фейсбука на хората, където изначално му е мястото, а не при “бизнеси, марки и медии”, които в момента заливат фийда ни в най-добрия случай с платени съобщения, а в най-лошия с фалшиви новини и манипулации.

За тези, които ползват мрежата като събирателна платформа, в която да четат основно новини и то само от избрани от самите тях проверени източници, това не е много добра новина. За по-малките независими медии също, защото съдържанието им няма да достига до потребителите, ако не си плащат. Как ще се развият отношенията читатели – онлайн медии след въвеждането на промените във фейсбук е още рано да се прогнозира. Със сигурност в началото посещенията на различните новинарски сайтове ще паднат, но който иска достъп до качествено съдържание, ще трябва да намери други начини да си го набавя. Такива и в момента има не малко, просто фейсбук ни е разглезил да търсим всичко на едно място. Апликации като Feedly или вградените в самите браузъри инструменти са чудесен начин да си подредим и следим източниците на информация по всички теми, които ни вълнуват и да четем най-актуалните новини директно от сайтовете. При това без да се налага да отсяваме сеното от плявата, както правим в момента във фейсбук, където за вниманието ни се борят едновременно биткойни и бебета, секс скандали и загубени кучета.

За тези, които влизат във фейсбук, за да са в час как е изглеждала котката на някоя съученичка тази сутрин, предстоящите промени би трябвало да са добре дошли. Заявеното от Зукърбърг намерение да измести фокуса от “релевантно съдържание” към “по-смислени социални взаимоотношения” означава повече гледай-как-си-почивам статуси и по-малко актуална информация за нивото на фини прахови частици във въздуха. Поне така изглежда на първо четене планът за пренастройване на алгоритъма.

Влизането му в сила обаче ще отнеме месеци, а дотогава фейсбук ще продължава да си бъде същото блато, в което затъваме ежедневно, доброволно и за часове наред. И преди яхнал белия кон на “семейство и приятели” Марк Зукърбърг да осъществи намеренията си да превърне “времето прекарано във фейсбук в добре прекарано време”, ние също можем да допринесем за каузата. Въвеждайки всички или поне някои от тези съвети в ежедневните си харесвания, споделяни и коментари.

1. Имай други богове освен фейсбук – спорт, музика, книги, крафт бири. Има социални мрежи за какво ли не. Ако искаш да следиш кой колко бяга, чете или пие, фейсбук не е най-надеждното място. Диверсифицирай.

2. Не споменавай напразно името приятелско – 48 тага на снимка на бутилка уиски за Ивановден. Това не е проява на внимание. Това е невнимаване в елементарното възпитание да поздравиш някого лично или никак.

3. Не прави тленното вечно – казаното остава, написаното променя. Ако случаят не е такъв и много ви напъва да качите как детето пее на задната седалка, ползвайте stories. Хиляди благодарности.

4. Шест дни чети, на седмия си почини – фейсбук пости, дигитален детокс, както искате го наречете, но е задължително поне от време на време да изключвате всякаква връзка с онлайн живота, ако искате да запазите офлайн жизнените си показатели. 16 часа на ден, или един ден в седмицата, или три дни в месеца, или три седмици в годината. Също като с гладуването. Ще се родите.

5. Почитай приятелите си…но ги ънфрендвай – най-добрите приятели могат да бъдат и най-досадните. Те не са лоши хора, но ежедневното следене на менюто им и пробяганите километри на пътечката във фитнеса са важни само и единствено за тях самите. Unfollow.

6. Не убивай, групирай – от откраднати велосипеди, през книги за четене, до “Литекс мрази ЦСКА”, фейсбук е чудесен начин да обсъждаме темите, които ни вълнуват с хората, които споделят страстите и интересите ни. Когато го правим в затворени групи е много по-смислено и по-щадящо за останалите ни приятели, които се не се трогват така силно от нашите непрестанни детско-градински вълнения, например.

7. Не преекспонирай – изкушението да се изказваме непрекъснато, особено когато нещо ни вбеси, работи по-скоро с обратен знак във фейсбук. Всеки коментар или споделяне на “новина” от манипулиращи източници само вдига рейтинга и посещенията на жълтите сайтове. Игнориране или още по-добре блокиране е по-смисленият ход.

8. Не подценявай ближния си – студено ви е, сутрешният блок по телевизията е мега тъп, на Нова година има заря. Нямахме представа.

9. Не говори – разбира се не в смисъла на “по-добре сега да не говорим за корупция”, а на “не говори, освен ако не можеш да подобриш тишината”. Като напишем колко тъпо е тук, тук става още по-тъпо. Да ги съобразяваме тези неща.

10. Не пожелавай коктейла на ближния, нито ваканцията му, нито партито му, нито обувките му, нито котката му, нито кучето му, нито някакъв негов продобитък – нищо, което е във фейсбука на ближния ти – защото всичко е лъжа и измама и това отдавна не е новина.




материал на http://egoist.bg; автор: Надя Здравкова

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+