Предсказания от 1900 година, които днес са факт

177В модерния свят място за баячки, гледачки и предсказатели няма. Всеки човек с нормално развит мозък трябва да знае, че всички прорицатели от Нострадамус до Ванга са резултат от масова истерия, глупост и мъглява интерпретация на лишени от конкретика словеса. Това обаче не означава, че човек не може да обръща поглед към бъдещото и да предсказва какво ни очаква – правили са го писатели като Оруел, Хъксли, Бредбъри, Уелс, Кларк, Замятин и много други. Разликата между тях и баячките като Ванга е в това, че те използват интелекта си, познаването на съвремието и тенденциите в обществото, а не получават информацията си от захарни кристали, защото и децата знаят, че те най-много да ти донесат диабет.

Тук обаче няма да става дума за предсказанията на тези титани на научнофантастичната литература, защото те са вече добре известни и обилно обговорени. Главният герой ще бъде един човек, който макар също да е писал нещо, изобщо не е писател. Той е строителен инженер, казва се Джон Елферт Уоткинс, а това, за което ще става дума, е една статия, написана от него през 1900 г. Тя излиза в списанието на домакини “Лейдис Хоум Джърнъл” и съдържа около 30 предположения за това как ще се промени животът на хора през следващите 100 години. И въпреки че някои от предсказанията му се оказват толкова грешни, че чак ти става смешно и вероятно заслужават отделна статия, голяма част от тях се оказват плашещо верни.

Ето и 10-те от най-точните му предсказания:

190“Предварително приготвени ястия ще могат да се купуват от магазини, подобни на днешните пекарни.”

Според статистката стойността на замразените готови храни и полуфабрикатите, продавани годишно само в САЩ, е над 53 милиарда долара. За това машинизиране на хранителното производство може би за това допринася и увеличаването на нуждата от храна, но днес няма нищо по-нормално от това, да си купиш предварително приготвена пица или лазаня от магазина. Жалко е само, че Уоткинс не казва нищо за тяхната здравословност.

“Учените ще могат да правят диагностика на вътрешните органи на движещо се живо тяло, използвайки невидими светлинни лъчи.”

Трябва да се отбележи, че рентгеновите лъчи са открити през 1985 г. от Вилхелм Рьонтген, за което той получава и Нобелова награда през 1901 г. Вероятно инж. Уоткинс е знаел за това, но е по-интересен фактът, че е успял да предвиди и това, че подобно технологии ще могат да се използват и наблюдение на органи в реално време, описвайки по този начин скенерите, томографията, видеозона и ядрено-магнитния резонанс.

“Летящи бойни кораби и крепости на колела. Огромни оръдия ще стрелят на разстояние от повече от 40 километра, а снарядите им ще могат да унищожават цели градове”.

Впечатляващ е сам по себе си факта, че Уоткинс предсказва танковете три години преди писателя Хърбърт Уелс, който ги описва в “Земните броненосци” от 1903 г. Очевидно е обаче, че Уоткинс е подценил обхвата на балистичните оръжия днес, които едва ли не са способни да прекосяват океани и континенти. Колкото до това, че ще имаме оръжия, които могат да заличат цели градове, за съжаление, той се оказва напълно прав, и за още по-голямо съжаление, тези оръжия са използвани само по-малко от половин век след предсказанието му.

“Зеленчуците ще бъдат гледани на закрито и на силна електрическа светлина, която ще ги кара да растат по-бързо.

Парниковите технологии са били известни още на древните римляни, така че силата на предсказанието се крие в светлината. Кварцовата светлина, която наистина наподобява, а дори и превъзхожда, слънчевата, навлиза доста по-късно. В момента по света има фабрики за зеленолистни зеленчуци, които никога, от засяването, до откъсването си, не са огрявани от слънце, без това да вреди на хранителните им качества.

“Снимките ще могат да бъдат телеграфирани от разстояние.”

Ако намекът за цифров пренос на информация ни впечатлява, директното предсказание на Instagram трябва да ни удари в земята. Така че тук коментарът може да е само един – браво, мистър Уоткинс, браво!

“Оперните спектакли ще бъдат телефонирани в частни домове на хора и ще звучат сякаш си на сцената.”

Това предположение директно познава какво ще е бъдещето на радиопредаването през средата на века, но ако заменим думата “телефонирани” с думата “излъчвани”, ще получим и нещо много близко до телевизия. Ако смятате, че това не е напълно точно описание на предаване по “синия екран”, вижте следващото предположение:

“Хората ще могат да виждат какво става по света. Образите на хора и вещи от всякакви тип ще бъдат снимани с камери, свързани с екрани в двата края на електрическа верига на стотици километри един от друг.”

Това предположение едва ли не директно посочва телевизията и интернет и е наистина впечатляващо, но трябва да се отбележи, че по това време фонографът и телеграфът са били вече факт. Това идва да ни покаже, че Уоткинс не се е консултирал с кристално кълбо, а просто е успял да погледне голямата картина и да предвиди следващата стъпка в развитието на технологиите, което е много по-впечатляващо, от това просто да беше познал наслуки.

“Населението на Америка ще е между 350 и 500 милиона души.”

Добре, тук Уоткинс не е познал, но със съвсем малко. В момента населението на САЩ е около 325 млн. души. Не бива да забравяме обаче, че през 1900 г., когато е направено това предположение, населението на Щатите е било малко повече от 70 милиона. Излиза, че Уотникс е познал, че населението ще се увеличи около 5 пъти, така че тези малка разлика е пренебрежима.

“Безжични телефони ще телеграфират из целия свят. Мъж, плаващ на кораб в Атлантическия океан, ще може да проведе разговор със съпругата си, докато тя се намира в спалнята им в Чикаго.”

Това предсказание е показателно за едно – дори и тогава мъжете са искали да знаят какво се случва в спалните им, докато пътуват по работа, и второ – Уоткинс е предвидил както сателитните телефони, така и част от възможностите на съвременните комуникации.

“Въглищата няма да се използват масово нито за отопление, нито за готвене. Ще се намират много рядко, но все пак няма да са изчезнали напълно.

В допълнение към това предсказание Уоткинс много точно описва как електричеството, добивано от силата на течаща вода, ще стане по-евтино от получавано при изгаряне на въглищата. В момента най-евтиното електричество идва от слънчевата светлина. Трябва и тук да отдадем заслуженото на далновидния инженер обаче, защото в държава като Канада, например, 58% от цялото електричество идва именно от водни електрически централи.

Ако смятате, че това, което е направил Уоткинс, не е кой знае какво, че просто е имал късмет и правилната информация, опитайте се вие да предположите как би изглеждал светът в началото на 22. век.

Ако предположенията ви се окажат верни, ние обещаваме след 100 години да напишем материал за вас.
материал на https://seen.bg

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+