Десетте най-гениални деца на всички времена

144За да се смята за „гениално“, едно дете е прието да има IQ (коефициент на интелигентност) над 200.

Учените отдавна са доказали, че нивото на IQ не влияе върху успеха, моралните качества и способността на децата да се реализират като личности, но все пак е интересно да видим кои деца са показали най-високи резултати в исторически план.

10. Елис Тан Робъртс – IQ: 156

През април 2009 г. родената в Лондон през 2007 г. Елис Тан Робъртс стана най-младият член на Менса в историята. Тогава тя е едва на 2 години и четири месеца, но вече може да брои на испански и може да каже имената на повечето световни столици.

9. Хайди Ханкинс – IQ: 159

През 2012 г. четиригодишната Хайди Ханкинс става член на Менса. Тя живее в Уинчестър, Англия, и вече няма търпение да тръгне на училище. Коефициентът на интелигентност на момиченцето отстъпва само с единица на този на Айнщайн, който впрочем не се е славил като добър ученик.

8. Волфганг Амадеус Моцарт – IQ: 165 (предполагаемо)

Моцарт започва да композира музика на петгодишна възраст и свири пред много от кралските особи в Европа по това време.

7. Теодор Казински – IQ : 167

Гениалният математик и сериен убиец Теодор Казински е роден през 1942 г. На 16 години вече е студент в Харвардския университет, а на 20 се дипломира. На 26 г. Казински е професор в Университета на Калифорния в Бъркли. Краят на блестящата му кариера се слага от разкритието, че той е извършителят на поредица от атентати с писма-бомби. Бомбите са изпращани в продължение на 20 години, при които загиват трима и са ранени 23 души.

6. Юдит Полгар – IQ: 170

Тя става от топ 100 на сцетовния шахмат на едва 13 години. Юдит Полар е най-младият гросмайстор в историята.

5. Блез Паскал – IQ: 195 (предполагаемо)

На 16 години Паскал (1623 –1662) формулира “теоремата на Паскал” в знаменитото „Есе за коничните сечения”. Година по-късно създава собствена сметачна машина.

4. Ким Унг-Йонг – IQ: 210

Още в съвсем млада възраст роденият през 1963 г. корейски вундеркинд Ким Унг-Йонг попада в Книгата на рекордите на Гинес заради коефициента си за интелигентност. На четири години той решава сложни математически задачи пред зрителите на японска телевизия. Година по-късно, езиците, които говори, вече наброяват четири, а на осем го канят на обучение в НАСА.

3. Теренс Тао – IQ: 211

На осем години роденият през1975 г. Теренс Тао е приет в програмата за иизследване на изключителни таланти на Университета „Джонс Хопкинс“ и набира невероятните 760 бала в математическата секция.

2. Уилям Джеймс Сидис IQ: 275

На една година Уилям Джеймс Сидис(1898 —1944) умее да пише, а на четири е прочел Омир. На осем години говори осем езика. На 11 постъпва в Харвард. На 16 завършва. Като възрастен името му е синоним на посредственост. Сидис става счетоводител, не се жени и всячески се опитва да избегне вниманието към себе си. Умира на 46 години от мозъчен кръвоизлив. Посмъртно става ясно, че той е работил по няколко научни труда, но не ги е публикувал приживе.

1. Грегъри Смит – IQ: 200+

Грегъри Смит (1990 г.) помни цели книги, когато е на две години, а на десет вече е студент в университет. Основава движението International Youth Advocates и пътува по целия свят, защитавайки правата на децата. До своите 16 години два пъти е номиниран за Нобелова награда за мир.
материал на 133

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+