Правила на модерния (и не само) етикет

Мислим си, че живеем във време, в което всеки си прави, каквото си иска, и вече етикет не съществува?

Това донякъде е така, поне не съвсем етикетът от ерата преди технологиите, глобализацията и бързите връзки и раздели. Но ако си дадем сметка, етикетът е това общо разбиране за приемливо и неприемливо, което улеснява общуването и прави гладки и приятни дори най-беглите контакти с другите.

Затова има нещо малко трогателно дори, когато това наше разнопосочно общество, реално и вуртуално, успее да се обединява около някои общи правила за добро възпитание и поведение. Кои правила винаги ще важат:

 Обаждаме се винаги, ако ще закъснеем повече от приличните 5 и на границата – 10 минути. Обаждаме се, преди да посетим някого – не на чат или в SMS, а по телефона. Звъним само в “работното” време. Обаждания твърде рано и след 7 часа са неприемливи.

Когато каним някого на вечеря или дори кафе, значи, че поемаме сметката. Незвисимо дали е жена, мъж, по-възрастен или по-млад човек. Ако се стигне до среща по взаимна инициатива, всеки поема сметката си. За любовните срещи е индивидуално, но не е приемливо очакването, че мъжът плаща, както и категоричният отказ жената да бъде почерпена.

В “малкия разговор” са забранени темите: политика, религия, секс/любовни връзки, пари, здравни проблеми. Не се обсъждат отсъстващи хора, когато става дума за слухове. Подходящи теми: образование, месторабота, актуални събития, спорт/шоубизнес/изкуство, приятелски коментари за външния вид, очевидни наблюдения за обкръжаващите обстоятелства и да…времето.

Първи поздравяват по-младите, мъжете и тези с по-ниска йерархия. Зависи кое е с по-голямо значение в конкретния случай. Представямв един на друг хората, като първо се заговарят жените: “Госпожо …, нека Ви представя”. Недопустимо е да кажем: “Запознайте се” и до там. Любезно би било да подхвърлим дума, която да сближи току-що представените хора и да им даде тема за”малък разговор”. Ако той потръгне, ние може да се оттеглим.

Дамска чанта, куфарче стоят на пода или на указан стол. Палтата и шапките са на закачалка, мокрите чадъри – на предвидено за това място. Ако не сте сигурни – попитайте. На масата са ръкавици, малка дамска чанта, очила. Мъжът иска разрешение да запали, ако има дама-непушач на масата. Недопустимо е фамилиарчене от негова страна, както докосване, без значение от пола.

Модерните времена са усложнили етикета:

Телефон или каквото и да е смарт устройство не стои на масата. Изключение би било, ако се извините предварително, че чакате разговор, детето е болно или имадруг тип спешен случай. Недопустимо е ровене в социалните мрежи и коментари, показване на дисплея с нещо интересно помежду ни.

 Би било добре да попитате дали има някой против да направите снимка и преди да я публикувате, да я покажете дали другите я харесват. Дали искат да ги тагвате и да пишете къде се намирате.

Когато пускате покана за приятелство, е добре да се представите от къде познавате човека. Да се държите приятелски и с уважение. Опцията да ви откаже е нормална.

Слагайки слушалките, демонстрирате откъснатост и отправяте послание да не ви закачат, но това не значи, че физически изчезвате. Следете дали не пречите на някого, дали не навлизате в пространството му и дали всички са съгласни, вие да сте така изолирани. Иначе просто си тръгнете.

Ако заявите присъствие на фейсбук събитие, което не е обществено организирано, а лично от някого, отидете на него. Ако се окаже, че не можете, пишете в събитието, а ако организаторите са близки – обадете се и се извинете. Ако само искате да следите какво се случва около това събитие, изберете опцията “интересувам се”. Понякога тези цъквания са съвсем сериозни за организаторите и тази заявена бройка е определяща за консумация, брой места и т.н.

Ако по етични, здравословни или някакви други убеждения имате специален режим на хранене, веган, вегетарианец, постещ сте, не го правете на голяма драма, ако сте поканени на вечеря или събиране. Диксретно се осведомете за менюто и дайте причината. Ако домакините могат да се съобразят, те ще го направят, ако не – осигурете си нещо за хапване и питайте, дали е добре за тях, как могат да го вместят в кетъринга.Това не интересува всички, а само домакините.

Не е любезно да снимате непознати без тяхното разрешение. Може да е вдъхновяващо, може да е красиво, но ние нямаме такива права. Особено що се касае за деца или някакви опозоряващи сцени. Нека въпреки устройствата, запазим личното пространство на хората, особено на децата. Не всичко трябва да е публично.

И на последно място, въпреки и точно заради времето, в което живеем, не бива да забравяме, че най-добрият етикет е “Извинете”, “Благодаря”, “Заповядайте”, “Ако обичате”. Честното ръкостискане, гледането в очите и искрената усмивка. 





материал на Hera.bg; автор: Мария Алексиева

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+