140 милиона по света дишат разреден въздух

Близо 140 милиона души по света живеят постоянно на височина над 2400 метра над морското равнище, пише в. “Гардиън”.

Това явление се наблюдава най-вече в три региона – Андите в Южна Америка, Хималаите в Азия и Етиопската планинска земя в Африка. Въпреки многобройните предизвикателства хората се приспособяват към по-ниски нива на кислород – както за кратко, така и за дълго време.

Намиращ се на 3640 метра над морското равнище в Андите, град Ла Пас в Боливия лежи в каньон насред планините, приличащ на паница. Това е най-високо разположената столица в света.

Ла Пас е най-високо разположената столица в света.

В съседния град Ел Алто, който е още по-високо – на 4150 метра, обаче живеят още повече хора. В началото на ХХ век той е бил необитаем. Но след като земята в населения Ла Пас ставала все по-скъпа, започнали да прииждат хора. За 50 години в Ел Алто се развило градоустройство, което излязло извън контрол. Днес той представлява хаотична смесица от извити улици, през които ВиК се опитва да си пробие път.

Напоследък с подобряването на икономическата ситуация в Боливия коренното индианско население извлича сериозни ползи. Крайната бедност доста е намаляла, а индианците от различните народности все повече се интегрират в обществото, където господстваха предимно белите и метисите.

Откриването на нови залежи от петрол и други природни богатства доведоха до бум в строителството на луксозни домове. голяма част от тях представляват 5-етажни блокове с футуристични фасади. Те са дело на местния архитект Фреди Намани.

Голямата надморска височина засяга всеки аспект от живота в Ел Алто и Ла Пас. Дори класовата структура е изградена на този принцип. Най-баровските квартали са в най-ниските части на Ла Пас, югоизточно от центъра. Там се издигат високи жилищни сгради и затворени комплекси. Като се движите към хълмовете, ще забележите все повече паянтови тухлени и кирпичени постройки.

Архитектите прокараха кабинков лифт между двата града през 2014 г. Това е най-високо разположената в света пътническа въжена линия. Разстоянията между две станции може да са само 500 метра, но в противен случай те се изминават с много заобиколки и много по-дълго.

Всеки турист, стъпил в Ла Пас или Ел Алто, веднага ще усети колко трудно се диша там. Всяка стъпка е предизвикателство. Дори спането и храненето са трудни – поне докато трае аклиматизирането.

И готвенето без кислород е трудно

“Дори готвенето е борба на такава височина”, заявява Камила Зайдлер, главен готвач в ресторанта “Густо”. “Заради недостига на кислород хлябът втасва по-бавно. Не помага дори това, че използваме само квасено тесто, а не мая.”

Водата в Ла Пас започва да кипи при 86 градуса по Целзий, а не при 100. В резултат нишестето не се разгражда. Оризът, зърнените храни и картофите отвън са прегорели, а отвътре – твърди.

Повечето градове на голяма височина се разрастват заради наличието на много природни ресурси, най-вече минерали. Това важи с пълна сила за най-високо разположено селище в света, където постоянно живеят хора.

Това е Ла Ринконада в Перу, което се намира на 5100 метра над морското равнище. Селището е изградено покрай златна мина. От лагер на златотърсачи, то се превръща в 50-хилядно градче. Причина е растящата цена на златото. Всички, дошли да живеят там, се надявали да забогатеят. Условията обаче са далеч от идилични. Там няма нито вода, нито канализация.

Макар на такива места поради студените температури и липсата на влага да виреят малко растения, храна не липсва. Вносът й се осигурява от търговията с минерали.

В Боливия има много разположени на голяма височина миньорски градове като Потоси (4090 метра) и Оруро 3709 метра. Там има залежи от сребро. А миньорите дъвчат листа от кока, за да поддържат енергията си и да подтиснат глада.

Същото важи и за разположените от другата страна на границата градове Хулиака и Пуно в Перу.

Своего рода изключение обаче представлява тибетската столица Лхаса. Тя се намира на 3650 метра височина в Тибетското плато. Градът е обкръжен от планини, издигащи се до 5500 метра, и те го пазят от силни ветрове.

Лхаса обаче съществуваа не заради природни богатства, а заради будистките манастири и двореца “Потала”. Той е бил резиденция на Далай Лама. След въстанието през 1959 г. обаче тибетският духовен лидер живее в изгнание в Индия.

Град Лхаса е изграден покрай резиденцията на Далай Лама – двореца “Потала”.

В разпростряната нашироко етиопска столица Адис Абеба (2355 метра) също няма природни богатства. Населението на града обаче е 3,4 милиона души.

Адис Абеба е разположена в самия физически център на Етиопия. Градът се намира на разделителната линия между две климатични зони.

Височина от над 1500 метра над морското равнище започва да оказва физическо въздействие върху хората, пише “Гардиън”. На голяма височина налягането е ниско. това означава по-малко наличен кислород за вдишване. Белите дробове трябва да работят по-усилено, за да подават кислород в кръвта.

 Какъв е таванът за оцеляване?

Има и предел на височината, на която човек е в състояние да оцелее, ако се намира там дълго време. Смятаната за най-голяма поносима от организма височина е около 5950 метра. Става дума за миньорско селище в Чили. То е съществувало две години в периода 1984-1986 г.

Ако тамошните обитатели са живеели на по-голяма височина, много е било вероятно те да станат жертва на постепенно влошаване на психологическото състояние с евентуален фатален край.

Алпинистите, изкачващи Хималаите, наричат “зони на смъртта” височините над 8000 метра. Там е възможно да оцелееш без кислород съвсем за кратко, преди да изгубиш съзнание.

Същевременно учени от Центъра за изследване на височините към Университета на Колорадо в САЩ са открили гени, които пазят от височинни болести коренното население. В сравнение с хората, които се аклиматизират с течение на времето, коренните жители на тези региони по рождение са с по-добро окисляване и с по-големи бели дробове. Типичен пример за това са шерпите в Непал, които спокойно си живеят на височина надз 5000 метра. По тази причина именно тях ги наемат за помощници на хималайските експедиции.

Алпинисти от цял свят и шерпи учстват в маратон в подножието на Еверест. Без
шерпите, които спокойно “виреят” на 5000 метрависочина, това е немислимо.

Съвсем не е случаен фактът, че националният отбор по футбол на Еквадор играе домакинските си мачове винаги в столицата Кито на височина 2850 метра. Докато неговите играчи сда свикнали да тичат с по-малко кислород, други отбори от региона се мъчат..

Световната федерация ФИФА дори забрани за известно време мачове на височина повече от 2500 метра. Причина бяха оплакванията от аржентински и бразилски тимов. Дори мегазвездата Лео Чеси преди няколко години се оказа безсилен срещу въздуха в Ла Пас. И в резултат Аржентина загуби с 0:6 световна квалификация срещу Боливия.




материал на https://clubz.bg

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+