Четири войни, възникнали поради нелепи причини

Има войни, които ще останат в световната историята, не с друго, а с най-абсурдните причини за възникването си. Тук ще се спрем на четири от тях. Те със сигурност заслужават внимание, за да бъдат урок за идните поколения.

67Войната между Чили, Боливия и Перу (1879-1884 г.)
Историята я нарича “Втора тихоокеанска война”, “Селитрена война” или “Гуано война”.

Последното наименование може би е най-точно, понеже причината за възникването ѝ са били богатите залежи на Боливия с т.н “гуано” или преведено – изпражнения от птици. “Гуаното” е основната суровина за за добива на фосфати. Поради голямото съдържание на фосфор и азот в екстрементите, те са се използвали като ценна суровина в производството на торове и барут. На територията на пустинята Атакама, която се намирала в земите на Боливия и Перу, имало огромни полета с “гуано”. Проучването на суровината изисквало средства, които двете държави не можели да си позволят, затова предоставили тази задача на чилийски организации. В един момент обаче, решили да ограничат правомощията на Чили върху залежите и така възникнала войната. Победител в нея е Чили, която успяла да отмъкне апетитната територия от близо 100 000 км² и да отнеме излаза на Тихия океан от земите на Боливия. Жертвите във войната били над 13 000 души. Боливия все още се бори да си върне изгубените територии, съдейки Чили в Хага, но за сега без резултат.

238Войната на Dahis и Ghabra (610-650 г.)
Това е война между две арабски племена – Abs и Dhubiyan.

Причината за възникването ѝ било конно състезание, в което племената участвали със своите коне. Племето Abs се състезавало с кон наречен Dahis, a племето Dhubiyan, с кон носещ името Ghabra. Залога бил 100 камили. В самото начало на състезанието Ghabra водел, но бил изпреварен в един момент от Dahis. Изоставащият състезател избутал претендента си и успял да финишира преди него. Племето Abs оспорило състезанието и отказало да плати залога. Всичко това довело до лична саморазправа и убийства на членове от двете племена. Резултата бил, война продължила 40 години, от която историята дори не знае изхода.

Войната между (1838-1839 г.)
Причината за възникването на тази война е един френски сладкар на име Ремонтел, който имал сла45дкарница в Мексико. През 1828 г. по време на размирици сладкарницата му била разрушена. Той претендирал за обезщетение от властите на Мексико, но не получил нищо от тях. Десет години по-късно се обърнал за помощ към краля на Франция – Луи-Филип I. Кралят разпоредил да бъдат изплатени 600 000 песос на френските граждани, пострадали в тези размирици. Това била значителна сума пари, която Мексико отново отказала да даде. Чашата на търпението на краля преляла, тъй като Мексико дължала милиони дълг на Франция. В резултата на всичко това Луи-Филип I блокирал всички пристанища на Мексико и завладял крепостта Веракруз. Войната продължила една година, а когато се намесила Англия и било постигнато мирно споразумение. Президента на Мексико Бустаманте се съгласил да изплати дълга и Франция оттеглила военните си сили. Жертвите от тази война били повече от 300 души.

Войната между Англия и Франция (1152-1453 г.)
През 1137 г. френския крал Луи VII сключва брак с Елинор, херцогиня на Аквитания. Освен с жена, краля се сдобил и с две богати френски провинции, дадени му като зестра. Последвали години на щастлив семеен живот, докато след едно завръщане на краля от кръстоносен поход се стигнало до развод. Причината за това била брадата на краля. Елинор била свикнала с нея и когато краля се завърнал гладко избръснат ѝ се сторил много грозен. Настояла да си върне брадата, но Луи VII отказал. Елинор заминала за Англия и се омъжила повторно за Хенри II. Освен това си поискала зестрата – двете френски провинции. Крал Луи VII не бил съгласен и това било причина Хенри II да му обяви война. Интересното е, че тя продължила повече от 300 години. Изхода бил победа за Франция.
Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+