На планина или на море?

565След продължаващата цяла вечност зима и кратката, почти неуловима пролет, въпреки времето, което често ни устройва лоши шеги, отново е лято. Прибираме тежките, омръзнали ни дрехи, сякаш заедно с новите ефирни тъкани проблемите ни олекват: Планина и море ?

Мислите ни непрестанно се въртят около местата, където сме били преди години, желанието да се озовем някъде, където не сме били досега и да прекараме няколко приятни дни.

Едни мечтаят за приканващото ги в мощните си обятия море, мириса на водорасли, летенето върху вълните, топлите плажове. Други си представят непокорени върхове, чистия утринен въздух и бистрата като сълза вода в планинските поточета и езера.

Въпреки всевъзможните препятствия, които работата и финансите поставят пред нас, всеки се стреми да откъсне малко пари и време, за да си даде поне една-две седмици от така желания отдих. Дългите по 20 дни почивки от миналото, когато хората едва издържаха и си тръгваха два-три дни преди края, останаха само в носталгичните спомени на по-старото поколение. А желанието за отдих става все по-отчаяно, колкото по-трудно се осъществява.

Защо почивката е толкова необходима?
Истина е, че когато ходим на работа или изпълняваме домакинските си задължения, ние се уморяваме всеки ден. Вечер и през нощта си почиваме, за да се възстановим. С месеците и годините в нас обаче се натрупва остатъчна умора, трябва ни все повече време, за да възобновим силите си. Затова отпускът се удължава с увеличаването на трудовия стаж.

Когато отидем някъде, идеалният вариант е да се възстановим физически и емоционално. Това, че не се занимаваме с обичайните дейности, променяме режима и ритъма на живот, правим неща, които ни доставят удоволствие и общуваме с хора, които ни харесват, се отразява укрепващо върху нас. Нервната ни система се отпуска, неприятностите и грижите като че ли са останали в друг свят, с който поне засега нямаме нищо общо. Нека отдъхнем спокойно, за да наберем сили за нови борби и подвизи.

Все пак какво да изберем – планина или море?

Сигурно всеки от нас има някакво предпочитание, дошло от детството, навика или от душевната му нагласа. Най-добре е да почиваме там, където ни харесва. Всъщност приятните емоции ни дават най-голяма възможност да се отърсим от проблемите си, от ежедневието, работата и всичко, което вършим всеки ден. Ако този начин за почивка ви е противопоказан по някаква причина или има спор в семейството, или въобще по независещи от вас причини не можете да си позволите да отидете, където ви се иска, не се отчайвайте. Щом не можете да промените обстоятелствата, опитайте се да промените отношението си към тях. И морето, и планината имат своите предимства и прелести, достойни за наслаждение, както и ползи за здравето:

6767Планинският климат е особено подходящ за хора, които не понасят летните жеги и прегряването. Почивка и климатолечение в среднопланински климат (до 1200 м) се препоръчва при болни с неврози, хроничен бронхит, артериална хипертония, бронхиална астма, анемии, тиреотоксикоза, рахит и някои кожни заболявания. Ако имате избор, ориентирайте се към местности и селища, разположени на южния склон на планината. Високопланинският климат не се препоръчва за болни хора.

Почивката на българското Черноморие през периода май-октомври могат да бъдат особено полезни, тъй като увеличава броя на еритроцитите и концентрацията на хемоглобин в кръвта, подобрява се обмяната на веществата, повишава се растежът на децата. Ясното слънчево време и шумът на вълните действат благоприятно на централната нервна система и основните нервни процеси.

Дори ако не можете да си позволите да отидете на почивка, а просто прекарате отпуска на село или на вилата си, бедата не е голяма. Радвайте се на природата, копайте и плевете зеленчука. Така наречената “мотикотерапия” също е много полезна – за градските жители всяка физическа работа е благодат. Равнинният и нископланински климат действа благоприятно при бъбречни заболявания, ревматоизъм, ревматоиден артрит, радикулити, нефрити, хронични възпалителни гинекологични заболявания и др. Недейте да недоволствате, дори да ви се ходи на друго място. Лошото настроение само ще ви навреди, но няма да промени положението.

Почивайте активно

В последно време хората се движат все по-малко. Особено в големите градове връзката ни с природата е повече от слаба. Не смятайте, че е глупаво губене на време да използвате пълноценно ресурсите, които ви се предлагат. Ако сте на море и сте ранобудни, дишайте на воля йодови пари. Плувайте във водата, може и на плиткото, ако не сте плувец, но правете хармонични движения, това ще разкърши цялото ви тяло. Изтягайте се с наслада на плажа, общувайте с близките и приятелите си, нека всичко ви радва.

Ако обичате планинските пейзажи, правете дълги разходки. Хубаво е да отидете на екскурзионно летуване – да покорявате висини и върхове с раница на гърба, но това не е по силите на всеки. Избирайте кратък маршрут, тръгващ от хотела или хижата, но така, че да можете да се приберете след няколко часа, и вървете по него. Това са т.нар. лъчове. Не пренебрегвайте минералната вода във всичките й приложения – пиене, къпане, плаж, доколкото позволява здравословното ви състояние. Желанието за море може да се компенсира донякъде в басейна на минералния плаж.

Долу ръцете от компютрите

Преди няколко години беше доста престижно да седиш на плажа или във влака с лаптоп. Това говореше колко зает е даденият бизнесмен. Сега лаптопите и PC-тата ги има почти във всеки дом. Това, че ги носите навсякъде със себе си не прави поразително впечатление, но превръща всяко място, където се намирате, в работно. Има опасност изобщо да не усетите разликата между родния си дом и курорта, защото сте много заети или прекарвате цялото време в стаята си, тъй като там има интернет връзка.

Наложете си ограничение – в най-добрия случай оставете компютъра вкъщи, в най-лошия – му отделяйте значително по-малко време от обикновено. Тук сте за малко, а Skype и пощата няма да избягат.

И така, важното е не толкова какво ще изберете. Важното е да овладеете изкуството да се отдадете на заслужената почивка, която сте си подготвили толкова старателно.

Да й се насладите с цялата си душа, да я прекарате така, че през идващите зимни дни да си спомняте за нея като за малко, уютно пристанище, където винаги копнеете да се върнете.




материал на https://zdravbadi.com/; автор Румяна Каменска

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+