30 Интересни факти за Япония

45450За повечето българи Япония е непозната и далечна страна. Говорейки за нея, много от нас първо се сещат за сушито, сумуто или пък за гейшите. В тази статия, ще ви представим още много факти за Япония чрез, които ще се докоснете поне малко до живота на обикновените японци. Някои от тези факти могат да ви шокират, други да ви разсмеят, но едно е сигурно – ще обогатят знанията ви за Страната на изгряващото слънце.

1. Храната за японците е много важна. Няма да срещнете японец на улицата, който се храни вървейки. Това за тях е неприемливо. Освен това, ако ви поканят в дома си, от вас ще се очаква да похвалите няколко пъти поднесените ви ястия.

2. Ако сте гост в японски дом, задължително се събувате. Това за нашата култура не е нещо необичайно, но за западната е така. Обувките се слагат на определено място. Това правило важи не само за домовете, но и за някои обществени места, като ресторанти, храмове, музеи и др.

3. Друго полезно нещо, което трябва да знаете е, че задължително госта в Япония носи подарък за домакина. Не е задължително той да е скъп, но е редно да е опакован красиво. От друга страна, ако домакина ви подари подарък, не е учтиво да го отваряте пред него и другите гости.

4. В Япония съществуват евтини хотели, които представляват самостоятелни легла разположени в малки отделения, наподобяващи капсули. Обикновено тези хотели се използват от младежи, за които купонът е продължил по-дълго или от работохолици, за които прибирането до вкъщи би отнело много време, затова предпочитат да отседнат там и просто да се наспят за няколко часа до началото на новия ден.

5. В Япония, както навсякъде по света, има суеверия. Едно от тях е за числото 4. Причината е, че начинът му на изписване се доближава до този, по който се изписва думата “смърт”. Именно затова може да срещнете асансьори, в които няма копче за Mass Wedding Ceremony in Bishkekчетвърти етаж, прието е да не се подаряват четири броя цветя и т.н.

6. Японците са известни със своята точност. Дори една минута за тях е сериозно закъснение.Това се отнася и за метрото. Там в най-натоварените часове на деня, потока от хора е толкова голям, че служителите на метростанциите са задължени да натикат качващите се, за да могат да се затворят вратите на мотрисата. За жените осигуряват специални вагони, за да са по-спокойни.

7. Месото и рибата в Япония е по-евтино в сравнение с плодовете и зеленчуците. Например, цената на една ябълка е около 2 долара. Японците са по-скоро практични отколкото креативни. Това доказват снимките на квадратните дини, които може би сте срещали в интернет пространството. Преди всичко тази форма на плода е създадена, за да осигури по-лесното транспортиране и подреждане на дините, а цената ѝ е доста “солена” – към 200 долара.

8. В менюто на японците влиза месото от делфин. Доста шокиращо, но е истина, която се практикува от векове. Хубаво е, че към днешна дата има природо-защитни организации, които се борят с това.

9. Друго ястие, популярно в Япония, е Басаши – сурово конско месо, нарязано на тънки филийки и подправено с джинджифил. Цената му достига 100 долара.

10. Японците работят много. Те никога не си тръгват навреме. Гледа се лошо на работник, който си тръгва по-рано от своя шеф. Служителите винаги остават извънредно и ако случайно шефа ги покани на питие след работа, те не могат да му откажат. Отпуската по закон в Япония е 18 – 20 дни годишно, но почти никой не я използва цялата, защото на това се гледа като на нелоялност към фирмата. Именно затова са зачестили смъртните случаи от преумора на работното място. Даже са въвели нов термин определящ такива случаи – “karoshi”.

11. Жените на трудовия пазар са ощетени. Те получават заплата с по 60% по-ниска от тази на мъж назначен на същата позиция. Все още съществува мнение в обществото, че жените не трябва да правят кариера, а да останат вкъщи и да бъдат домакини.

12. Учебната година за децата започва на първи април, като програма е разделена на три срока.

13. Ученичките в Япония носят униформи – поли и дълги чорапи до коленете. Длъжни са да ги носят независимо от времето. Не им позволяват чорапогащници.

14. Късата пола за японските жени не е табу, за разлика от дълбокото деколте, което се смята за неприлично.

15. Сексът е позволен със закон за деца навършили 13 годишна възраст.

16. Порнографията в Япония е навсякъде, но е цензурирана.

17. От японците се очаква да сключат брак на определена възраст. Все още съществуват уредени бракове от родители на младоженци. Процента на такива бракове в страната надхвърля 30%.

18. За японците честта е на първо място. Ето защо и самоубийствата в страната са изключително много. В подножието на планината Фиджи се намира гора, която е известна с многобройните самоубийства станали там.

19. Тютюнопушенето в Япония не е ограничено. Единствено ограничение има на определени публични места – гари, летища и др. Трябва да се отбележи, че има много големи глоби за хвърлен фас или тръскане на пепел от цигара на земята. Ето защо, за тази цел, японците си носят джобни пепелници.

20. Улиците в Япония са безупречно чисти. Това е парадокс, защото няма кошчета за боклук, а само контейнери за бутилки. Японците си носят пликчета, в които събират своите отпадъци и си ги изхвърлят там, където е разрешено. Сметища също не съществуват, защото японците решават своевременно този проблем – горят или рециклират боклука.

21. Територията на Япония е заета 2/3 от гори и зеленина. Инвестира се изключително много в зелените площи. Забранено е изсичането на дървета. Необходимата дървесина се внася.

22. В японският език няма определени наименования, с които да се наричат месеците от годината. Японците са се улеснили, назовавайки ги с поредните им номера. Първи, втори, трети.., което съответно означава януари, февруари, март.

23. Пенсиите в Япония са много ниски и липсва задължително пенсионно осигуряване. Японците спестяват за старини.

24. Страната се нарежда на второ място по продължителност на живота. Средната възраст е 85 г.

25. Японските затворници нямат право да гласуват. Въведено е смъртно наказание.

26. Токио е най-безопасният град в света. Така поне сочат статистиките. Например, често може да видите деца без придружители в градския транспорт.

27. Японците често се подписват със собствен печат, който носят винаги в себе си. Тези печати са кръгли или квадратни и се наричат ханко.

28. Мобилните телефони в Япония са снабдени с вградена аларма, която се включва дори телефона на абоната да е изключен. Използва се при природни бедствия и други застрашаващи живота ситуации. Всички получават съобщения с инструкции за безопасност.

29. В Япония военните сили се наричат Японски сили за самоотбрана. Така е записано в конституцията им след края на Втората световна война.

30. Последната империя в света е Япония. Наследствеността в японската имперска династия е последователна и никога не е била нарушавана. Това може да се каже и за днешния император Акихито. Той е потомък на първия император, основал империята през 711 г.пр.н.е – Джиму.
От: 09.01.2018 Видяно: 366 пъти Автор: Надежда Младенова

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+