„Вратата към ада“ в Туркменистан гори вече над 45 години

Има огромна вероятност да останете стъписани, виждайки един от най-необикновените феномени в историята на целия свят.

Дори самото му име е смущаващо и не буди особено приятни усещания – „Вратата към Ада“. За всеобща радост обаче, това плашещо с името си място не е истински портал към друго измерение, а е плод на комбинация от няколко фактора. Някои от тях са чисто природни, а други са в следствие на човешката глупост и незнание.

„Вратата към Ада“ е огромна дупка, която се намира в Туркменистан и гори непрестанно вече 40 години. Пожарът в кратера не е угасвал за нито секунда през тези 4 десетилетия.

BaatarHero_MongolRally_Turkmenistan_38

Широката дупка е с размер около 70 метра дълбочина 30 метра и гори близо до село Дервезе в северната част на страната. Кратерът е наречен „Вратата към ада“ от местните жители, заради неумолимите безкрайни пламъци и кипящата кал, които могат да се открият вътре.

P9202833-Turkmenistan-Central-Asia-Karakum-gas-crater-darvaza

„Вратата към Ада“ се отваря през 1971 г., когато съветските учени копаят в региона, в търсене на полезни изкопаеми.

При един от опитите работниците откриват пещера, пълна с природен газ. За тяхно съжаление земята под сондажа и краката им поддава, срутва се и се отваря огромна дупка. Притеснени от възможността дупката да доведе до изпускането на отровни газове, учените и работниците решават да изгорят наличното количество. Според техните изчисления газовете е трябвало да горят не повече от няколко дни. 40 години по-късно, пожарът е все още активен и не показват принципи на угасване. Изненадваща е идеята на учените, имайки предвид географското положение на страната и нейните огромни запази от природен газ и петрол. Районът на пустинята Каракум и Каспийско море са известни със своите несметни количества природни изкопаеми.

Darvaza gas crater

Пламъците от горящия кратер обагрят в златни нюанси прозорците и стените на къщите в местното село, в което живеят 350 души. Селото и местната забележителност се намират на 260 километра от столицата на Туркменистан – Ашхабад.

P9202833-Turkmenistan-Central-Asia-Karakum-gas-crater-darvaza

През 2010 г. президентът на държавата Курбангули Бердимухамедов посети „Вратата към Ада“ и обеща публично на местните жители, че възможно най-скоро кратерът ще бъде загасен. Е, до момента абсолютно нищо по въпроса не е свършено, но все пак говорим за политически обещания. Според мен мнозина Туркменистан всъщност не желае да изгаси и затвори мястото, тъй като неговото съществуване носи финансови позитиви на страната. От 2009 г. насам „Вратата към Ада“ е посетена от над 50 000 туристи.

NDX_6230

Независимо че осъзнаваме, че кратерът би могъл да бъде използвам по по-разумен начин, не можем да отречем, че гледката е феноменална. Тайно си мечтаем за пътуване до Туркменистан за да я зърнем. Дори е възможно да го сторим, спейки в спални чували и палатки под звездите! Заобикалящата кратера област е изключително удобна и широка използвана къмпинг зона.




материал на https://itravel-bg.com

 

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+