Най-доброто време децата да започнат да се учат да четат?

https://www.art1a1d.comНай-вероятно няма да се учудите, че някои моменти са по-подходящи от други децата да започнат да четат. Въпреки това, можете да се изненадате, че децата се научават да четат най-добре, когато започнат да се учат да четат от момента, в който се родят. Всъщност, по-голяма част от грамотността се придобива най-успешно в диапазона 0-4 години.

Как е възможно това? За да разберем защо най-доброто време детето да се научи да чете е преди да навърши четири години, трябва първо да уточним какво точно е четенето. Ние го възприемаме като способността да гледаме към символите на страницата и да ги превърнем в думи. Всъщност, това е само повърхността на това, което се случва, когато седнем да четем книга.

Четенето в действителност е сложна комбинация от умения, които се надграждат едно над друго. Самото четене, тоест способността да четем текстове, е най-горният слой на комбинацията от умения, които се добавя към процеса на придобиване на умението за четене. Под този слой се намират ключовите езикови умения, които детето трябва да придобие, преди да започне да чете.

Следователно, по-голямата част от процеса на придобиване на умението за четене лежи в развитието на ключовите езикови умения, които формират основата за четене. Децата, които са овладели тези основополагащи езикови умения, ще се научат да четат по-бързо и по-ефективно.

Когато казваме, че най-доброто време за овладяване на умението за четене е до четиригодишна възраст, нямаме предвид, че децата на тази възраст трябва да четат книги. Всъщност, това означава, че в този период децата развиват основните когнитивни умения, които са им необходими, за да се научат да четат гладко в бъдеще. Това е най-доброто реме да научим децата да четат, като им помогнем да усвоят тези важни умения. Дори преди да са отворили книга, децата вече са започнали да се учат да четат.
Кои са ключовите умения, които полагат основата за гладкото четене?

https://www.art1a1d.comЕдно от най-важните умения е фонематичното възприятие – умението да разпознаваме фонемите, които образуват думите, да можем да създаваме нови думи, като обединяваме тези звуци заедно и т.н. Когато това умение не е развито, тогава има вероятност детето да има дислексия.

Други ключови умения за грамотността са богатия речник и разбирането на синтаксиса на езика. Децата не могат да се научат да четат гладко, ако тези основополагащи умения отсъстват.

Четенето също така изисква по-общи когнитивни умения като работната памет и вниманието да бъдат развити. Научните изследвания показват, че общите когнитивни умения и езиковите умения са свързани помежду си. Колкото по-добре развити са езиковите умения на детето, толкова по-добър ефект имат върху общите когнитивни умения и обратното.
Как да развием основните езикови умения?

Най-добрият начин да започнете да учите децата си да четат, преди още да са отворили книга, е да ги включвате в дейности, които упражняват езиковите умения. Най-ефективното нещо, което можете да направите, за да им помогнете да развият интуитивното разбиране на езика, е да се уверите, че прекарват достатъчно време в среда, където могат да слушат разговорния език.

Най-добрият начин това да се случи е, като им четете на глас. Когато децата слушат езика, това упражнява частта от мозъка, която отговаря за езиковата обработка. Това помага на децата да обогатят речника си и да се научат бързо и лесно да разбират езика. Освен това, това помага и за по-общите когнитивни умения като работната памет. Тези фактори частично обясняват връзката между четенето на приказки в ранното детство и езиковите умения на по-късен етап.




материал на : Gemm Learning

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+