Тиоман

Остров Тиоман (Tioman Island) бе обявен от списание „Тайм” за един от най-красивите в света.

Тази красива тропическа територия е разположена на 32 километра от източния бряг на полуостров Малайзия. В състава на малайзийския архипелаг влизат общо 60 вулканични острова, като Тиоман е най-големият от тях. Повечето от обитаемите суши се разпростират покрай южните брегове на източната страна на полуострова.

Това място е популярна туристическа дестинация заради приятните си крайбрежни ивици, на които може да се излегнете под някоя палма в хамак възможностите за гмуркане край красиви подводни рифове или просто подводно плуване.

big_2Paks_218-253-3_11-29-2012

Единственият начин да се доберете до този очарователен Остров Тиоман е по вода на идване от някой от съседните суши от архипелага.

Историческите сведения за остров Тиоман датират от дневниците на арабски търговци още от 12 в. Тъй като заливът тук е защитен от мусонните ветрове, в миналото множество търговци от Китай, Персия и Индия идват тук да продават и купуват различни стоки като камфор, сандалово дърво и др.

За последните 2-3 века островът е бил обезлюдяван на три пъти.

През 1830 г. тук идват пирати, които отвличат 70 души за роби, в следствие на което близо 15 г. местното население не се завръща в домовете си на острова.

През 20-те години на миналия век пък плъзналата епидемия от малария кара хората отново да напуснат острова.

В годините на Втората световна война земите на Тиоман са използвани от японците за военна база.

Едва през 50-те г. на миналия век красивата природа тук е забелязана и мястото се превръща в приятна дестинация за почивки.

Според местната легенда, Тиоман е избраният от красива принцеса- дракон остров за почивка. Преданието гласи как принцесата летяла от Китай към Сингапур, за да посети възлюбения си, но по пътя кристалните води на Южнокитайското море я пленили и тя решила да прекрати пътуването си. Приела формата на остров, тя дала обещание да даде подслон и комфорт на преминаващите мореплаватели.

Наскоро пък малайзийски учени откриха в джунглите на остров Тиоман (Pulau Tioman) 14 вида, неизвестни на науката до момента, земноводни. Новите влечуги, обитаващи само този остров са 10 вида гущери три вида змии и един вид жаби.
материл на http://edin.bg/ автор Роси Трифонов

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+