Сенегал

https://www.art1a1d.comСенегал е страна в Западна Африка. Граничи с Гвинея Бисау, Мали, Гамбия, Гвинея и Мавритания. На запад страната има обширна брегова линия с Атлантическия океан – 720 км.

Столицата на Сенегал е Дакар. Решите ли да пътувате за там, трябва добре да знаете какво искате. Със сигурност ще намерите доста от африканската екзотика – а тя включва както неповторимото излъчване на хора, природа и пазари, така и привкуса на опасността. Е, не от лъвове и хипопотами, но от специфични местни болести. Например, задължително е да си направите ваксина срещу жълта треска, както и да си носите мощни репеленти срещу комарите.

Други по-големи градове в страната са Тиес, Каолак, Зигиншор, Сен Луи. Климатът в Сенегал е субекваториален. Количеството на валежите е от 250 мм на север до 1500 мм на юг. По големи реки в страната са Сенегал и Казаманс.

Страната тепърва иска да привлича все повече и повече туристи. Любителите на екзотиката и приключенията ще я харесат, търсачите на спокойствие и чистота по-добре да си стоят вкъщи. Сенегал е все пак в Африка, тук всичко се прави на улицата или там, където сте пожелали.

https://www.art1a1d.comЕ, има около 40 четиризвездни хотела в страната и един петзвезден – в самия Дакар. Можете да изберете петзвездния “Меридиен президент”; той е на 15 минути път с кола от летище “Сенгор” в Дакар и ще ви предложи лукс за около 140 евро на вечер. Освен това, предлага и цял набор други развлечения – стрелба с лък, голф, риболов, изискана кухня с френски готвачи.

Излезете ли на улицата, веднага разбирате – тук е много различно от Европа. Първо, тротоарите и светофарите са неща, към които дакарските власти се отнасят с презрение. Такива придобивки почти няма, освен тук-там в центъра. Като изключим домовете на богатите, заградени с високи дувари и пазени от въоръжена охрана, другото е безкрайна тълпа.

Има и дворец, разбира се, президентски, има тук-там великолепни образци от типична колониална архитектура, има и модерни офис сгради или построени с помощта на Саудитска Арабия величествени джамии. Но главното са дюкяните и улицата, живееща и през нощта активен, безсънен живот.

Интересното за Сенегал, който все пак е съизмерим с България като територия – 196 192 кв. км, е голямото разнообразие. Докато на север е пустиня, на юг има много гори, има и четири големи реки.

Трябва да кажем, че много от туристите в Сенегал идват заради риболова. Океанът край бреговете на страната е много богат на риба заради топлите екваториални течения и изобилието на планктон.

Ако не ви се седи само в Дакар, можете да посетите с ферибота (най-добре е да направите това организирано) близкия остров Гори.

Малкият остров е плътно застроен с относително здрави и хубави каменни колониални сгради, макар че днес на него живеят само потомци на робите, продавани някога оттук. На острова има Музей на робите, както и паметник, подарен от Доминиканската република.

Всъщност Сенегал си е Африка – чудат като целия пъстър континент.




Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+