Помощ- лято е!

Да, след режима, кoйто е имало семейството с ученик, лятната ваканция предизвиква желание за пълна свобода. Нормално …
Родителите продължават да ходят на рimagesddddddddddабота, а отговорностите и проблемите, свързани с училище са изчезнали.
Но сами знаете, че когато една работа не се върши дълго време и после започнете пак, грешките и усилията са много повече …
Така е и с малките ученици, особено като знаем как по-бавно се движи времето за малкия човек.
Децата, които са oставени без никакви умствени ангажименти, ние-учителите -в началото на следващата учебна година ги виждаме най-добре, а самите малки ученици чувстват известно напрежение и дискомфорт, докато навлязат в учебната работа. Много силно проличава кои деца не са правили нищо през лятото.
Никой не казва, че лятото е време за доучване … за учебна работа. Това е време за почивка, но съчетана с някаква дейност за децата.
Малкото дете трябва да знае своя летен режим-игра, телевизия и задължително книга. То трябва да знае колко да чете през деня и колко странички препис от прочетеното да бъде направен .
Ако имате повече възможности- можете да купите помагала за учебна работа. Има такива и в тях са дадени в забавен вид знания, получени през изминалата година така, че детето да не се чувства като в клас. Тези, които гледат сериозно на летните учебни занимания и имат възможности може да ангажират децата с по-сериозна допълнителна работа по език или някаква конкретна дейност в школи и курсове.
С една дума: малкият ученик трябва да има умствен ангажимент и през лятото. Така и началото на новата учебна година ще бъде плавно и леко, както за него, така и за семейството.
Така мисля аз. Това е моят извод от дългата ми педагогическа работа и започването на много учебни години.
И да споделя:
Младите родители вече много сериозно осъзнават колко е важно ученето за децата. Те искат децата им да са грамотни и можещи. Това много ме радва.

Всичко е въпрос на желание, организация и съзнателни усилия, постоянство, а животът ще подпомогне тези усилия.

Весела и безгрижна ваканция!




Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+