Стрелба с лък и средновековни битки във Варна за Деня на бащата

https://www.art1a1d.com
 На 16 юни, (събота), от 10.00 до 17.00 ч. с вход свободен в Парк-музей на бойната дружба – 1444 г. „Владислав Варненчик“ ще се проведе Ден на бащата, посветен на специалната връзка между таткото и детето

За втора поредна година в началото на лятната ваканция децата и техните родители ще могат да се забавляват заедно в музея.

Специално за събитието, от 10.00 до 13.00 ч., Регионална служба „Военна полиция“ – Варна, ще запознае всички присъстващи със специлизираната бронирана машина „Пясъчна котка“, съвременно военно оборудване, оръжие и помощни средства.

Демонстрация на схватки от Средновековието с мечове, брадви и копия ще представят Сдружение за исторически възстановки „Чигот“ от 14.00 до 17.00 ч. Посетителите на музея ще имат и възможността да се запознаят със средновековно въоръжение и снаряжение, както и да участват в стрелба с лък в мишена.

https://www.art1a1d.comПразникът се чества за първи път през 1909 година. Тогава – по време на църковна служба, посветена на Деня на майката, Сонора Дод от Вашингтон си помислила, че след смъртта на майка й за нея и 5-те й сестри грижите поел баща им Уилям Джексън Смарт. Сонора искала нейният баща да разбере, че тя го обича и цени, защото той е жертвал всичко в името на родителските си задължения и в очите на своите дъщери бил най-мъжественият, неегоистичен и любящ човек. Сонора се обърнала към местните власти с предложение да бъде създаден нов празник. Тя получила подкрепата им и те се съгласили да организират празненството на 5 юни – на рождения ден на Уилям Смарт, но времето за подготовка не им стигнало и празникът бил отложен за 19 юни. Скоро празникът станал популярен и в други градове в щата. През 1972 година американският президентът Ричард Никсън го обявява за официален празник и оттогава се чества и по света през третата неделя от месец юни. В Деня на бащата е прието да се подаряват рози.

У нас Денят на бащата е свързан с християнския празник, защото му е определна датата 26 декември.




Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+