Най-влиятелната жена в арабския свят

За арабския свят нейният стил е дързост. Бившият емир на Катар позволи на своята втора съпруга  не само да свали бурката, но и да се намесва в държавните дела.

https://www.art1a1d.com

Шейха Моза бин Насер ал Миснед е втората от трите жени на шейх Хамад бин Калифа ал Тани, майка на седем (!) деца, една от най-стилните първи дами на планетата и – колкото и изненадващо да звучи – силна политическа и социална фигура.

Историята на живота ѝ е напълно в духа на ориенталските приказки и ако някой реши да направи от биографията на Моза сериал, би се получило нещо като „Великолепният век“. Само че вместо Сюлейман, главен герой ще бъде принцът на Катар, а вместо Хюрем – Моза, дъщеря на виден катарски бизнесмен.

На 18-годишна възраст Моза се запознава с бъдещия шейх, но не бърза да се омъжи за него. Постъпва в университета в Катар, в Департамента по психология, а след това учи в престижни американски университети. Чак след това двамата се женят. През първите години от брачния живот Моза, която е наречена „Сивият кардинал“ на Персийския залив, се отдава на децата си.

По това време Катар не е толкова влиятелна страна в арабския свят като днес. Ситуацията се променя през 1995 година. Тогава съпругът на  Моза прави безкръвен преврат и поема властта след като сваля баща си от престола. Превратът е подкрепен от англо-саксонския свят благодарение на петролния и газовия сектор.

Новият емир представя на света втората  си жена – красивата и образована шейха Моза

https://www.art1a1d.com

Шейха Моза  се заема с организирането на хуманитарни и благотворителни програми и все повече се появява в обществото в зашеметяващи тоалети на водещите световни модни къщи.

https://www.art1a1d.com

Моза носи и панталони и рокли, подчертаващи изящната ѝ фигура. Впрочем тя е почитателка на дрехите на руската модна дизайнерка Уляна Сергеенко.

Моза е прогресивна жена. В поведението и в облеклото ѝ няма и намек за истинската ситуация в Катар, където жените  ходят с бурки  (черни рокли до пода), забрадки или никаб (черни забрадки, които покриват цялото лице с тесен процеп за очите). Моза е само с тюрбан, а в свободното си време и в дънки.

Моза е критикувана във връзка с агресивната икономическа политика на Катар. Обвиняват малката държава в Персийския залив в дъмпинг на цените на газа и опити да превземе максимален сегмент от световния газов пазар. Освен това Катар спонсорира радикалните групировки, което разбира се, не се връзва особено с изискания имидж на шейха Моза.

https://www.art1a1d.com/

Шейха Моза се различава от съпругите на владетелите на други страни в Персийския залив и по това, че заема редица национални и международни позиции, в това число почетни: тя оглавява катарския фонд за образование, науки и обществено развитие, президент е на Висшия съвет по въпросите на семейството; вицепрезидент на Висшия съвет по образованието, специален пратеник на ЮНЕСКО.

Моза създава Арабски демократичен фонд, в който съпругът й направи първото дарение в размер на 10 милиона долара. Основната цел на фонда е насърчаване на развитието на свободни медии и гражданско общество.

https://www.art1a1d.comШейха Моза е и инициатор за създаването на Парк на науката и технологиите в Катар, който беше открит

в края на 2008 г. Паркът е привлякъл 225 милиона долара инвестиции, включително от водещите световни компании като Microsoft, Shell и General Electric. Моза построява в покрайнините на Доха, столицата на Катар, кампус “Град на образованието”, където  водещи професори от американски университети четат лекции на студентите.

Самата шейха Моза има почетни докторски степени от Virginia Commonwealth University, Texas A & M University, Carnegie Mellon University, Imperial College London и Georgetown University. От 2010 г. е Дама на Ордена на Британската империя.

Моза е на 54 години. Изглежда потресаващо. Казват, че за 12-те  пластически операции, които си е направила, е похарчила около 2 милиона долара. Онези, на които се е налагало да работят с фонда на Първата дама на Катар, се възхищават на трудоспособността и целеустремеността ѝ, отбелязвайки нейната упоритост и властност. Както и представете си! – феминизма ѝ.

Моза придружава своя шейх на всичките му официални пътувания, изискващи присъствието на Първата дама

Тамим,  един от петима синове на Моза, стана наследник на шейх Хамад. Това също е важен щрих към портрета ѝ – защото освен Моза, шейх  Хамад има още две жени, а общият брой на наследниците му е 27.  Шейх Хамид без преврати и размирици предаде управлението на страната в ръцете на сина си от Моза.

За влиянието, което оказва шейха Моза върху съпруга си и съответно върху държавните дела, се носят легенди.

И не само в Катар. Шейха Моза е в списъка на 100-те най-влиятелни жени в света според списание “Форбс”.

Казват, че шейх Хамад се жени за трети път не от страст, любов или някаква изгода, а за да покаже на Моза, че властта ѝ не е безгранична. Но така или иначе нито една друга жена не е успяла да я измести.

Моза е знакова фигура, стриктно спазваща дипломатическия протокол и международния етикет. Тя очевидно е намерила “ключа” за сърцето и ума на шейха по времето, когато Катар започва да процъфтява.

И накрая  няколко думи за проекта на Шейха Моза, наречен „Дай образованието на детето“. Фондът е създаден под патронажа на Моза за финансиране и организиране на начално образование за децата, живеещи в бедни страни, както и във военни зони (общо 34 държави, включително Чад, Бангладеш, Кения).

Шейха Моза казва: „Вижте с очите си как живеят тези деца. То

ва съвсем не е като да слушаш или да четеш за тях. (…) Тези деца са принудени да се борят за елементарни човешки права, например да учат и живеят в нормални условия. Предполагах, че училищата изпитват недостиг на учители и оборудване. Но тези класни стаи… Те дори не могат да се нарекат така! Каквото и да говорим или правим, няма да е достатъчно, но аз искам да създам поне едно училище, което да стане образец, стандарт за подражание. Децата го заслужават!“

Шейха Моза е уникална. Но тя не е единствената жена в арабския свят, която буди възхищение и удивление.
материал на https://www.art1a1d.com

и

Автор: timeallnews.ru
превод:Елена Дюлгерова

 

 

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+