Хавайските острови- Меката на сърфинга

hawaii surfКой сърфист не се е стремял да яхне големите, чисти, сини и хладни вълни на Хавайския северен бряг? Заливът Уаймеа – Сънсет Бийч – Банзай – Халеива- това са дестинации, събиращи хиляди аматьори и професионални сърфисти, или пък просто хора, които имат желание да се научат да сърфират от целия свят, всяка година. Хавай е Меката на сърфинга, място, на което се наблюдават най- високите и най- чистите вълни на планетата.

Истинска Хавайска традиция

Няма друго място на света, освен Хавайските острови, където може да се обадите на градски телефонен номер (596- SURF в Оаху) и да получите моментната прогноза за времето и доколко условията са подходящи за сърфинг. Южния бряг на Оаху е може би най- доброто място за начинаещи сърфисти- областта Уайкики предлага на новодошлите да наемат дъски за сърфинг и да вземат уроци в едни безопасни сърфинг условия. Зимата (Ноември – Април) е най- подходящия сезон за сърфинг на северните брегове на Оаху с вълни, надхвърлящи височина от 20 фута (7 м).

Надигащите се огромни, водни маси се образуват в северната част на Тихия океан и стигайки до тази брегова линия, тя радва заклетите ездачи на вълни, привличайки тълпи, които изпълват местните плажове. Но внимавайте, големите вълни са само за опитните сърфисти. Сърфингът е един от най- опасните спортове в света и дори най- опитния сърфист може да се окаже жертва на непредвидимите океански сили. В по- голямата част от дните през летните месеци (Май- Октомври) буйният северен бряг затихва, създавайки перфектни условия за плуване или гмуркане с шнорхел.

Най- известните преломи си имат прякори, които не всеки път можете да намерите на карта. Най- добре е да разпитате наоколо за да разберете кой прелом най- би подхождал на вашите умения за съответното време от годината. Популярни сърфинг места в Оаху включват Велзиленд, Задните дворове, Газовите стаи, Задната врата, Пупукея, Кабините на трупа, Лефтоувърс, Рифът на Чън, Ланиакея, Сребърния канал, Лавината, Каена Поинт и Стените.

История на сърфинга

surfing historyХавайците са основателите на така наречения “спорт на кралете”, наричано “hee nalu” на Хавайските острови. След пристигането на английския капитан Кук на островите Лейтенант Джеймс Кинг, бил първият, който се включил в древните и необичайни Хавайски дейности- сърфинг. Капитан Кук и неговите спътници, наблюдаващи островите за пръв път, били впечатлени от пъргавостта и майсторството на местните участници в тези занимания. Те използвали много дълги дъски, издялани от високи дървета, за да яхват и яздят вълните, докато или не паднели от дъската, или докато водата не ги изтласквала до брега.

Океанът, заедно със своите мистерии, животодаряващата ia (риба) и kai (вода) са били на почит и са били неизменен фактор за оцеляването на древните жители на Хавайските острови. Океанът бил старателно изучаван, теченията, приливите и отливите били наблюдавани от близо, а риболовът, пътуванията и сърфингът били стратегически планирани. Сърфингът бил не само форма на забавление, той изисквал огромни качества, издръжливост, гъвкавост и баланс. Хаваец, който могъл да овладее до съвършенство изкуството на сърфингът в комбинация с други умения, бил много уважаван в обществото.Ръководителите (алии) знаели най- хубавите места за сърфинг на всеки остров и използвали само най- хубавите дъски.

Дъски за сърфинг

surf boardТъй като има изкуство за яздене на перфектните вълни, то би било логично да има и изкуство за създаване на перфектните средства за овладяване на тази вълна. Сърфингът като спорт спечелва световна популярност в началото на 20-ти век, като изкуството на извайване на дъските за сърфинг. Най- старите дъски били направени от цененото дърво акация или секвоя.Те били често с дължина 10 фута (3.5 м) и тегло 150 паунда (68 кг.). Преди да бъдат измислени модерните технологии, смлян корал бил използван за да се изглади дървото, кора или въглени, за да се боядиса и кокосово мляко за завършек.

Развитието на технологиите и все по- голямото разширяване на физичните ни познания помогнали за по- доброто изработване на дъски за сърфинг- сърфистите могли да пътуват по- надалече, с по- висока скорост, с по- малко усилия, което засилва удоволствието, благодарение на по- леките дъски. Съвременните дъски са по- леки и по аеродинамични от когато и да било. Смола и фибростъкло били използвани за изглаждане и смазване и добавянето на полиуретанова пяна увеличили способността за задържане на повърхността на водата на дъските, толкова чувствително, че много хора зарязали старите си дъски, заради новата вълна от по- лесно управляеми дъски

Въвеждането на късите дъски също оставило голяма среда в света на сърфинга, позволявайки човек да изпълни повече движения върху своята дъска. В края на 60-те и началото на 70-те години на 20-ти век, средната дължина на дъска за сърфинг се смалила от 10 фута (3.5 м.) до 6 фута (1.8 м.). Новото поколение сърфисти било оставено да изпита безкрайните възможности от маневри и бързи трикове.

През годините сърфингът еволюирал и днешните сърфисти се наслаждават на няколко варианта за езда на вълни:

Използване на дълга дъска– Дъската обикновено е 9 фута (2.7 м) или повече. Като основно правило сърфистът трябва да избере дъска, която е с 3 фута (0.9 м) по- висока от самия него. Дългите дъски може да са по- слабо маневрени от късите, но като цяло задържат по- добре сърфиста над повърхността на водата; по- лесно се движи и се балансира върху него.

Използване на къса дъска– Дъската обикновено е между 6 и 8 фута (1.8 и 2.4 м) със заострен връх и заоблена или квадратна опашка. Късата дъска е смятана за високоманеврена, но способността да задържа сърфиста на повърхността на водата е по- малка, в сравнение с дългата.

Сърфинг, чрез теглене– Сърфинг с помощта на джет, моторна лодка или хеликоптер, които теглят сърфиста до опреден прелом и го отпускат в този момент.

Когато вълните са много големи е трудно да гребеш поради размера и скоростта на вълната.

Сърфинг,легнал върху дъската-Използва се малка дъска, за чиято направа е използвана специална пяна. Дъската е по- къса и по- лека от обикновените дъски за сърфинг. Поставя се под гърдите/коремната област. Може също сърфистът да застане на колене, гребейки с ръце. Заради размерите и гъвкавостта си, малките дъски са удобни за извършване на различни резки маневри.

Дюк Каханамоку

Въпреки усезаемото западане на сърфингът в края на 18-ти век, след пристигането на капитан Кук, рано или късно този спорт пак щеше да се популяризира с помощта на някои заклети сърфисти. Дюк Каханамоку е най- известния и уважаван хавайски сърфист. Той е олимпийски шампион по плуване, който се превръща в символ на Хавайския атлетизъм и до голяма степен помага за популяризирането на спорта. Заслугата за популяризирането на сърфинга на континента, дори и в Австралия, е негова. През 1905, Дюк и неговите приятели сърфисти основават сърфинг клуб Хуа Налу (Клуб на вълните), който вдъхновил и привлякъл много ентусиасти. Дюк и неговите другари били известни с прозвището “Момчетата от плажа на Уайкики”, истински крале на спорта в зората на неговото завръщане.

Сърфинг състезания

hawaii surfingНай- голямото състезание по сърфинг е озаглавено The Triple Crown of Surfing. То е най- престижното състезание от този род. Провежда се всяка година на северния бряг на Оаху, стартиращо през Септември и завършващо през Януари. Тъй като сърфингът може да бъде непредвидим, повечето състезания се провеждат в период от няколко дни или седмици, надявайки се избраните дни да предложат едни добри природни условия.

Други известни сърфинг състезания включват състезанията на Менехуне и Халеива Интернешънъл Оупън, Ексел Про, Куиксилвър Еди Аикау Биг Уейв Инвитейшънъл, Бекдор Шуутаут, Бодибординг Пайплайн Про, Световното първенство по бодибординг за жени, Бъфало Борд Контест, Монстър Пайплайн Про, Световния шампионат за жени Банзай, Пайплайн Бодисърфинг класик и много други аматьорски състезания провеждани на различни места на острова

Сърфистка песен, записана от историка Ейбрахам Форнадър,изпълнявана от древна кахуна (свещенник, магьосник) като ритуал:

Ina aohe nalu, a laila aku i kai, penei e hea ai

(Ако морето е тихо, призовавам го по следния начин)

Ku mai! Ku mai! Ka nalu nui mai Kahiki mai

(издигнете се, издигнете се, величествени вълни от Каики)

Alo po i pu! Ku mai ka pohuehue,

(мощни и буйни. Издигнете се със зората)

Hu! Kai koo loa.

(Издигнете се, яростни вълни)

Сърфингът може да ви предложи всички- драма, емоции, слава и съревнование. Сърфингът е културно богатство на Хавайските острови, което живее в душите на сърфистите, които продължават да яздят вълните. Това е най- невероятното чувство, което всеки сърфист може да изпита някога.Ако сте се посветили на сърфинга и търсите незабравимо изживяване, Хавайските острови са мястото, където можете да реализирате подобно желание. За тези, които не се чувстват още готови да предизвикат необузданите океански вълни, можете да заемете ролята на наблюдател.



материал на https://www.to-hawaii.com

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+