В България или чужбина

https://www.art1a1d.comВсе повече българи гледат към други страни.
Ето едно ,,копи” от разговор в нета между различни хора- българи в http://spodeli.net от преди 5 години.
Колко са актуални вълненията на хората и колко е верно споделенито: ВИЕ КАЖЕТЕ СЕГА?
Ще бъде интересно мнението на хора от наши дни и ако споделите искрено, може да се получи картинка на погледа на българите днес и причините за това:
Значи моята история е следната. На 21 год съм, студент. В последно време начина ми на мислене много се промени. До преди няколко години не исках дори от моят град да излизам (да живея), но завърших средното, записах се в друг град да уча и още от първата година се записах за бригада в САЩ. Там мисленето ми се убърна на 180 градуса просто не исках да се вращам в България. В държава която се разпада, няма закони, в държава която се грижи повече за уличните кучета и циганите от колкото за собствение си народ, държава в която след като завършиш ти провърви и си намериш добра работа която почти никой няма все пак да получаваш заплата колкото чистач в другите европейски страни, държава в която когато излезеш вечер не знаеш дали някой пиян нема да мине през теб с колата или някой няма да те наръга с нож, защото е решил, че го гледаш лошо или просто защото е надрусан до козирката.

Върху това си мисля от дълго време и сега след като се върнах в БГ и сега това лято отново съм в САЩ мисля да опипам почвата докато съм още студент и като завърша да си намирам пътя и да си управям живота далеч от тази мизерия, в която живеем всички българи. Не искам упреци от некви псевдо патриоти, а по скоро съвети от хора, които са споделяли моето мислене и са заминали да живеят извън страната.
КОМЕНТРИ:

2. И в България, и в чужбина, ти едва ли ще се Управиш!

3. Аз съм в чужбина и мога да ти кажа, че има коренна разлика към по-добро. За съжаление моя съвет е такъв-махай се при първа възможност и не помисляй да се връщаш няма приятели вече няма го нормалния живот. Успех

4. И аз съм така – допреди няколко години не исках и да чуя за чужбина, а сега искам да замина и да виждам България само на картинка. Такива чувства са нормални – нито държавата ни е държава като държава, нито страната ни страна като страна. То всъщност е едно и също. Имаме хубава кухня и природа, но и тях съсипваме. Като народ хич не струваме, аз не знам другаде хората да са толкова злобни, може би в Гърция и Турция. Кажи ми как да уважавам държава, в която такива като Николета Лозанова, Златките, Азис и т. н. са въздигнати в култ?

5. Преди време в нета се натъкнах на следната басня:

“…Някога, преди много години, имало един укрепен град. Пред стената, която го опасвала отвсякъде, точно до единствената врата, често седели двама мъдреци.

Веднъж пристигнал някакъв младеж, спрял до тях и споделил, че смята да се пресели именно в този град. И в тази връзка живо го интересувало какви са хората тук – добри, състрадателни –или…?
„А какви бяха хората там, откъдето идваш? – попитал първият мъдрец.
„Лоши и злобни – отговорил младежът – Затова и реших да се махна оттам. ”
„И тук са такива – свил рамене първият мъдрец – Злобни и завистливи. Няма да ти харесат. ”
Младежът смутено кимнал, поколебал се за миг и с наведена глава тръгнал обратно…

Няколко дни по-късно пристигнал друг младеж и задал същия въпрос. Първият мъдрец отново попитал – а там, откъдето идваш…?
„Там хората бяха добри и отзивчиви – признал младежът – Но избухна голям пожар, унищожи всичко и…”
„Е, и нашите хора са добри и никога няма да те изоставят в беда. Спокойно можеш да се заселиш тук”.
Младежът радостно благодарил и влязъл през голямата градска врата. Когато той изчезнал от погледите им, вторият мъдрец попитал:
„Защо излъга и двамата? Нашите хора са като всичко останали – има и добри, и лоши, и злобни, и готови да помогнат…”
„Знам – усмихнал се първият мъдрец- Но не съм излъгал. Просто за всеки хората са такива, каквито той е свикнал да ги вижда…”

Същото се отнася и за възможностите. Който е способен, може да се уреди живота и тук и там.

7. Пет, това са глупости, в българите колкото и да се мъча хуаво трудно мога да видя, виж в чужденците виждам хубавото, по-лесно защото в някои народи то е в повече, като например белгийци, французи. Прекрасни хора са.

https://www.art1a1d.com8. Аз си харесвам държавата и въпреки всички идиотизми като се замисля съм добре и горе-долу доволна. На мен също ми се е случвало като се ядосам за някоя глупост от администрацията да обиждам държавата и да казвам, че ще се махна. По-миналата година бях в САЩ на студентска бригада и е хубаво, но не е чак толкова, колкото се хвали. В момента там е 25% официална безработица и е много зле откъм намиране на работа. Държавата ни може да не е богата, но е далеч от разпадаща се и чак толкова бедна. “държава в която когато излезеш вечер не знаеш дали някой пиян нема да мине през теб с колата или някой няма да те наръга с нож, защото е решил, че го гледаш лошо или просто защото е надрусан до козирката. ” = демек САЩ. Ти ако си мислиш, че там не е така, си се объркал много. Даже има много повече откаченяци и скапаняци. Авторе, проблемът според мен си е лично в теб за всичко. Някакво сърдито дете си, което не е много наясно със заобикалящият го свят и си мисли, че на запад мед капе от чешмите и го чакат с хляб и сол за да му дадат хубава работа. А на запад(да речем в Германия) хубавата работа не е за емигрантите, защото хората са националисти. Там емигрантите са им от Източна Европа, Араби и Турци и тези хора вършат най-черната работа, която няма кой друг да върши. След наема ти остават около 900 евро. Това е средната емигрантска заплата в развитите среди. Който ти казва 4000 евро те лъже много яко.

9. 6 мани майтапа, но това верно май е един и същ ненормалник. Това за белгийците и французите го дрънка във всяка негова подобна тема. Болен мозък.

10. Глупав и грозен човек няма как да види хубаво, защото е вътрешни грозен. Аз гледам хубавите хора тук (не говоря за външен вид) и съм щастлива в България. А тук има много прекрасни хора. Ето такива като автора и последващите му коментари, които знаят да обобщават и се мислят за най-специални и добри са най-големите лежари и баламурници в живота.

11. Правилно мислиш :) Там поне можеш да се развиваш. Тук в България няма просто как да стане.

12. “А тук има много прекрасни хора. ” Малко са, малко са. Тези, които бяха най-свестни заминаха в чужбина първи. Тук остават простите, а интелигентните ходят там да учат.

13. Ами харесвай си я, никой не те спира, но защо ти и тези като теб смятат, че всеки е едва ли не длъжен да я харесва? !

14. 11, в какво да се развиваш на запад, като бачкатор ли? Който има акъл и тук може да се развива. Има интернет и можеш да правиш бизнес по цял свят от някое забутано село в България. 😉

16. 14, България беше прекрасна страна за живот, но по времето на НДСВ преди осем-десет годинки. От тогава много вода изчете и държавата затъна.

17. Добре, 14 – “от Искъро по-дълбоко нема, а от Мусала по-високо също нема”, всеки ни завижда за великата история, а село Труд е центъра на вселената. :)))

19. Подкрепям 17:))ясно, кратко и точно

20. за чужбина заминаха тези, които в bg нямаха какво да губят, а някои умираха от глад, или тарикатите, които живеят на социални помощи в чужбина. познавам доста прости, дето заминаха и са чистачи, и доста интелигентни, които си останаха в bg

21. До 20: аз се бях реализирал в България, имах образование, добре платена работа, собствено жилищие в София… и пак заминах.
Най-будните от моите съученици заминаха по западните топ университети веднага след средното…
За нещастие, много хора като нас заминаха.

Нещо не ти излиза сметката май?

22. 21 – говори за себе си – аз пък обратното направих – у нас нищо нямах, нито имоти, нито пари, нито връзки, нито образование, заминах на 19 г…придобих образование, връзки, пари и се прибрах. Повечето мои колеги сториха същото и днес са мениджъри в чуждите компании у нас, а по-възрастните имат и бизнеси. Единият дори е в управителния съвет на ЕВН, а е на 35 г.
Истината е, че със Западно образование у нас много бързо напредваш и финансово, и в кариерата, но като българин с българско образование с чужбина си Nobody.

………………………………….

25. 24, съгласна съм с мнението ти, освен по една точка и се надявам да ти помгона да си промениш малко мирогледа.
Специално за образованието в Германия и като цяло в немското езиково пространство мога да кажа, че не си прав. Езиковите познания 90% от нас сме си ги имали и преди да заминем да учим там, а и има страшно много хора с езикова филология и тем подобни, които владеят езика перфектно, но не могат да станат членове в борда на директорите където и да е било. Да, не става дума само до образование, става дума и до личностни качества, но като човек, завършил образованието си в Германия мога да ти кажа основната разлика между образованието там и навсякъде другъде по света – ШИРОКИЯ ДИАПАЗОН НА ПРЕПОДАВАНАТА МАТЕРИЯ т. е. ако си направиш труда да говориш с тези хора, ще разбереш, че не са завършили само социология, история и тем подобни, а имат поне 2 допълнителни специалности, задължително икономика и нещо друго често са работили паралелно и имат стаж.
В Германия, Австрия и т. н. имат хората дуална система на обучение и много малък дял на висшистите. Близо 70- 80% от народа дори няма 12 клас образование в гимназия, а още в 10 клас завършват средно и задължително 2 до 3 години правят т. н. Ausbildung – т. е. практика изпити в камарите на съответните професии. Това е уникална система и е пряката причина тези държави да нямат безработица, да имат много висока производителност на труда и много висок дял на заети хора и приходи от данъци и социални осигуровки. Хората почват от 16 годишни малко по малко да работят, да придобиват трудови навици, включително бъдещите висшисти почват много рано да работят поне допълнително (след 16 г.). У нас се учи висшО за всичко – трябва или не, губят се ценни години за пракиката при професиите, в които това е най-важното. В Гармания 80% от професиите са точно такива – без висше, включително медицинските сестри, рехабилитаторите, служителите в банки, продавачи и тем подобни…дори учителките в детските градини и до 4 клас са без висше образование! Тези хора са гръбнакът на икономиката и обществото.

Който учи в гимназия, университет се очаква да е главата БЕЗ ИЗКЛЮЧЕНИЕ. Почва се една подготовка, за която хората у нас си нямате представа. Блъска се НАУЧНА теория от всякакви сфери в огромни количества, вкарват те в лаборатории и да правиш научни изследвания в третия семестър, идват големите фирми и преди да си завършил те дърпат и се борят за теб, правиш експерименти, изследвания, проучвания, развиваш дори нови методи и ти дават да доказваш нови теории в 4-ти курс – изисква се пълно отдавана на науката, с която се занимаваш в ШИРОК ДИАПАЗОН – например не само Маркетинг, такава специалност и няма – учиш всичките икономики икономическа математика, информатика, статистика, икономики на народното стопанство, етики, всички икономики на фирмата, фирмено право, ГЕОГРАФИЯ, философия дори и се занимаваш с проблеми. Във втори курс например те питат да докажеш, че Икономиката изобщо е наука – водиш дискусии за това…накрая те вкарват в разни съвсем различни факултети дори от техническия университет да те пречупят в съвсем непознато знание без да имаш обща теория дори, най-отвлеченото, което мен лично ми се наложи да уча беше Япанология!!!, занимават те дори с История на националсоциализма и в Медицинския факултет са ме вкарвали да уча общите теории на управлението на една болница. – изплюват те ШИРОК специалист в твоята област. Сложи ме сега в една болница, аз ще знам основно за какво става дума и след седмица-две мога да ти съкратя разходите с 20 -50%, да я преструктурирам и ще ти я изкарам а печалба, дори в България, защото у нас системата е като принцип много подобна на немската. Вкрай ме в руска фирма, ще се оправя…в банка, в счетоводна къща, дори в японското посолство ако кандидатствам ще ме вземат – с две думи немският специалист го правят така, че да поема различни УПРАВЛЕНЧЕСКИ роли в обществото според нуждите, а останалите 80% са обучени така, че да правят това, което им казвам. Като организъм функционираме перфектно и всички са доволни и всеки уважава другия – ей затова те „тормозят“ с разни етики, педагогики, философии и тем подобни – като станеш мозакът да знаеш как да се отнасяш с тялото, да уважаваш този под теб и да не го използваш. Рядко ще видите да има стачки в Германия, но и да има много бързо се стига до споразумение.
Фалирват да кажем всички фирми за коли – 1-2 години ще страдат от това, на третата всички ще са се преструктурирали. В моята компания освободиха 2000 човека от управлението – бяха 2 месеца безработни, а някои и преди това си бяха намерили работа, но не се притесняваме да кажме да отидем в друг град, страна, континент. Мобилен си и това с очаква. Това е и вторият проблем на хората у нас – не са мобилни заради собствените си жилища.

Общестовто на Запад като цяло инвестира в тези сравнително малко хора (висшисти), но иска от тях да компенсират липста на теоретични знания и да – на мозък – при останалите.
Един инжинер при Мерцедес можеш да очакваш, че е перфектен и разбира от абсолютно всичко в своята област има основни познания по далечни иначе области като икономика дори право, но и информатика и други инжинерни специалности, един работник можеш да очакваш, че е перфектен пък в своята си дейност и е минал за тези 3 г. Ausbildung през всеки болт и може да го сложиш навсякъде и ще ти върши работа, но всеки си знае и своята роля – вторият не противоречи на първия и вторите и на 1 инжинер се падат хиляда работника, не 1000 всичкознайковци и можовци с 2 дипломи, но без покритие

У нас университетите в най-добрия случай обучават тесни специалисти с теоретични знания (не особено актуални), а в най-лошият случай нищо не обучават.
В Германия те обучават да мислиш на първо време, да учиш самостоятелно и дори нарочно те вкарват в студената вода – ако си програмист те карат да учиш два семестъра етика и обратното – има и много по-фрапиращи случаи! Аз в моите лекции по икономика (разбира се, обща теория) съм стояла до пенсионери (те посещават също университета за удоволствие), а от пред мен глухоням студент по право, до мен инжинер, зад мен- правист…
Ставаш всичкознайко и не говоря тук за повърхностни знания. Да, разбира се инжинерът продобива повърхностни познания по маркетинг да кажем, но по информатика го разгъзват, физикът го разгъзват по химия и биология и тем подобни – накрая можеш да ползваш познания от всичките специалности!
Особено държат хората от хуманитарните специалности (история, изкуства , педагогики, философии) да ги тикат да учат допълнително технически и други специалности, за да има и за тях реализация, а пък един философ с допълнителна специалност право например веднага отговаря за разни проекти по социална отговорност във фирмата. Аз съм работила и като консултант и там имаше хора с физика, химия, философи, прависти, икономисти – микс, който после като организъм стига до оригинални и иновативни идеи.
У нас те карат да учиш наизуст. В Германия също го има този момент, но ти дават толкова неща за учене, че не е възможно да учиш на изуст, а се държи сам да можеш да генерираш знание и да стигаш до изводи, изхождайки от огромният пул литература, изследвания, научни проучвания, които си изчел.
На мен само изворите на дипломната работа са ми 5-10 страници.

В България висшето образование ни е голяма слабост. Първо не възпитава елит някакъв и хора, които могат да мислят самостоятелно и да трупат самостоятелни знания, второ – не обучава и професионалисти, специалисти, а в най-добрият случай теоретично много добре научили нещо хора, които зациклят при дребни проблеми и чакат да им се каже какво да правят. Искат например от последната мед. сестра да зубри по 4 години, а тази жена после не знае как да поздрави пациента или да почисти правилно дръжката на една врата, за манипулации да не говорим. Липсва човешкото възпитание във всяка сфера, дори там, където е повече от необходимо за вършене на работата.
Така дори да влезнеш в системата като супер материал, не правят най-доброто от теб, а по-скоро те съсипват.
Това е моето ЛИЧНО мнение.
В Германия е обратното – от неелитни хора правят елит. У нас взимат добре научените хора, които издържат и трудни изпити на входа и изплюват неуверени в знанията си и в себе си мледежи без трудови навици и често без идея какво да правят със себе си.
Ей затова и ни ценят като дойдем в България всякакви чужди фирми (и ненемски). Всеки е работил с човек с такова образование и знае, че може да се справи и в съвсем друга сфера, защото за това са се погрижили в нашите университети и са те пречупили едва ли не да се оправяш сам и да учиш сам.
Възпитаниците на българските университети първо трябва 6 месеца да ги обучиш за тяхнта си професия, за нещата, които и без това би следвало да могат, а после знаеш, че друго не могат дори да е много близко до сферата им. И това е, ако изобщо имаш късмет да намериш такъв човек. Повечето знаеш, че нищо не могат.
В Германия такива хора изобщо не стигат до университет, а си ги учат на професия като му е времето. У нас тези хора имат уни диплома, претенции и очаквания, а после остават разочаровани и са принудени да работят за 500 лв. някаква съвсем неквалифицирана работа – загуба на човешки материал и ресурс!
Ей затова като се приберем у нас много бързо напредваме – свикнали сме и на конкуренцията в Германия, която е брутална, а у нас хората са меки меко казано и бързо успяваш да просперираш.
И още – излъгали са те, че за 1500 лв. работят най-вероятно. В ЕВН под 2000 евро човек с чуждо образование не работи, но не само в ЕВН – има много други фирми (Метро, Лидл, Болканкар , АВВ и стотици дори вече станаха за авточасти и тем подобни), които целенасочено докарват българи с чуждо образование и ти плащат последната ти заплата в чужбина или маргинално по-ниска….

Езика сам по себе си не е квалификация. Да, помага, но не това се търси. Ако беше така у нас всичките филолози щяха да са в упраителните съвети на фирмите…

П.П. Не казвам, че човек с образование от Източна Европа не може да се реализира в чужбина, специално в немското езиково пространство, но по лични наблюдения мога да кажа, че не издържат много, не могат да направят кариера и стигат до едно определено ниво (1-2 повишения), след което нямат просто качествата да се развиват, често ги пращат на допълнителни обучения, включително и тези, които работят в България и пак има много трудности.
Не са виновни хората, а нашето образование и без реформа няма да минем. Немското има също много проблеми, не е перфектно, няма перфетно, но за мен в този му вид българското висше образование осакатява хората и макар формално признато, на Запад не го признават за нищо, ако нямате стаж, препоръки и някакви специални проекти да покажете.

…………………………………..

29. До 28 : отговарям ти на две от точките, които засегна.

1. “Аз лично не познавам човек да се върне с висше академично образование за 1500 лв. заплатка. No way. ” и “Има описани длъжности и дори тогава заплатата е въпрос на договаряне. “.
Именно, за въпросната длъжност се плаща около 1500лв с вариация 10-15%. Тъй като както споменах единствения актив на служителите е немският език, т. е. не използват пряката си специалност, която са завършили, т. е. не се наемат като специалисти в дадена професия, в такъв случай не могат да се договаряш кой знае колко, защото това, което предлагат го предлагат още 20 човека кандидатстващи за специалността.
Честно казано, не виждам защо ти е трудно да повярваш, аз лично нямам никаква основателна или пък не причина да преиначавам истината.
А и като се замислиш е логично, че някой който работи по професията си да е по-добре платен, тък като прилага знания трупани с години, отколкото някой, който просто говори отлично даден език, но му е достатъчен две-седмичен трейнинг, за да изпълнява служебните си задължения.

2. “Не само в ЕВН, но във всички международни фирми се взимат и много по-големи заплати от 5000 евро. Ти какво мислиш, че съответните австрийци, немци, англичани и тем подобни ще дойдат да си губят времето у нас? “

Значи, тук мисля, че става смесване на две различни понятия.
В дадена фирма, която има клон в чужбина, обикновено има 2 типа хора:

– 1 – най-често висш ръководен/експертен персонал, който идва от държавата майка и съответно получава заплата съобразена с тамошния стандарт и освен това има доста бонуси, затова че работи в чужбина – повече пари, повече ваканция, жилище платено от фирмата и т. н. Това обикновено е доста малък процент от хората. Т. е. както ти си загатнала – не, не мисля, че австрийците от ЕВН, които работят на българска територия получават по-малко от 5хиляди евро.

– 2 – втората категория хора са тези, които са наети в приемащата държава, в случая с примера ти от ЕВН – България. Мисля, че е пределно ясно, че един електротехник в България, който поддържа ел. мрежата, е много по-ниско платен от еквивалента си в западна Европа. Мисля, че дори и да дойде по-квалифициран от него от фах-шуле в Германия и кандидатства за работа в България, то ще му бъде предложена българска заплата – просто, защото на родна територия се конкурира с българи, а те са много по-малко платени. Същото важи и за вишистите.

С работата си съм бил в много държави и съм общувал със стотици хора и споделям мнението, че хора от първата група описана отгоре имат най-голяма изгода. Виждал съм такива случай в азиатските страни, там е направо 6тица от тотото…

37. Н35
„стандарт на живот е и това, като отидеш на лекар за нещо сериозно да не ти искат пари под масата; ако имаш близък болен от тежка болест, държавата да се погрижи за лечението му, а не да молиш непознати да пратят смс; да караш спокойно по магистралата, без да се притесняваш, че ще минеш през дупка и ще спукаш гума; да имаш 30 дни годишна отпуска“
Не знам ти къде си живял, но аз това и в България си го имам. Дори цял месец баба ми я държаха в специализирано отделение и шеф на отделение е лекуваше, което в Германия например няма как да се случи на човек с държавни осигуровки. Не плати жената и 1 лв., защото е хронично болна, храната беше дори чудесна и не се наложи да носим нищо, освен превръзки и сапун – други подобни неща за към 100 лв. общо. Пари под масата не са ни искали никога. Баща ми по-миналата година го спасиха със спукана язва, съседското дете с бактериален менингит, от което смъртността е 98%, майка ми е оперирана два пъти от бъбреци – сега е перфектно здрава. Нищо не са ни искали, освен АКО МОЖЕМ да организираме роднини за даряване на кръв. Пак всичко без пари.
Единствено болните от рак получават в Германия например по-добри лекарства, което увеличава живота им средно с 6 МЕСЕЦА в сравнение с пациентите у нас и „удоволствието“ струва 100 000 евро на пациент. Ние просто получаваме същите медикаменти след 3 г. да кажем, когато вече са доказани, но ако имаш рак си умираш – да го кажем в прав текст, но у нас доболничната помощ и за по-обикновените неща помощта дори е по-добра, обръща се внимание най-малкото.
Аз учих в Германия и бях осигурена в държавна здравна каса като повечето по-бедни хора и студенти. Моята съквартирантка тръгна да ражда – линейка не иска да идва. Платихме на частна. Имаше право на 2 прегледа по време на цялата бременност, които преминаха в унижение и прехвърляне по лекарите, защото като те видят млада българка – асоциален случай, а тя забременя, защото имаше заболяване и това беше последната ? възможност за бебе – безкомпромисни са обаче като видят млада родилка с акцент – ти не си човек.
Аз имах проблем със зъбите – нищо особено, пломби – плаща ги Каста уж, но не ми казаха, че се плащат най-долните материали, които у нас тогава дори никой вече не ги е ползвал (говоря за т.н. „пластмасови пломби“) – след 5 г. почнаха да ми умират зъбите. В България доцентка БЕЗ ВРЪЗКИ ми ги спаси и лекува 1 година за 600 лв. В Гармания искаха да ми вадят всички зъби, за да ми продадат 3 импланта за по 3000 евра.
Свекърва ми я тикнаха в старчески дом, за който не искам дори и да разказвам – умираш си там в собствената си пикня, защото 1 санитарка отговаря за 100 човека, удоволствието ствува 3000 евро месечно – взех си я в България, където получава най-доброто обслужване за 450 лв. месечно У ДОМА.
На мъжа ми му искат данъци, макар че не живее от 10 г. там – банкови извлечения, преследваници отвсякъде, доказвай със свидетели, че там не живееш от 10 г., макар че действително е така. Влезнеш ли веднъж в систамата им, край.
Шофьорите там пък са страшно агресивни като излезнат на магистралата. Тяма ограничения на скоростта и са като луди. Нещо повече – обичат да притискат отзад и да свиркат и мигат с мигачи дори да има ограничение от 80 км. в час и да караш сам със 100..Спасяват ги само магистралите – на селските пътища умират като пилци, защото изпреварват като ненормални. Между селата най-редовно брутални катастрофи. У нас на пътя Варна-Бургас не случайно табелите са на немски за намаляване на скоростта – доста фира дават на такива пътища. После бг. шофьорите били агресивни? У нас шофьорите са неопитни, невнимателни, защото карат в малки населени места и като дойдат в града са в шок и ужас, зле е регулирано движението, няма маркировка, знаци – пусни го един западняк само без маркировка да кара и ще се шашне :)

Още до утре мога да продължавам за несправедливости не само в тази държава

Накъде бия – човек ако си търси причини да не му харесва в една държава, ще ги намери.
Не държавата ни определя щастието, начина на живот, а ние самите.
Да, у нас има дупки, но другъде има по-лоши неща като серийни убийци и изнасилвачи, които у нас дори жълтата преса с много въображение не може да измисли. В болничната система навсякъде в момента има големи проблеми -там масово се точат касите с безсмислени и НЕРЕАЛНИ процедури и няма пари за елементарни неща, а да отидеш на лекар се чака 2 седмици и хората са принудени да чакат в спешните отделения цяла нощ, за да се доберат до обикновена рецепта. В Англия се чака 6 МЕСЕЦА за планова операция и 5 седмици за преглед при специалист. У нас утре още става операцията, специалист – днес!
Не правят никакви изледвания на Запад. Бях бременна в съседна на Германия страна и нямаха и тъй наречения „видеозон“ да погледнат, а със слушалчици и натискане на корема като в 19 век :) В Германия е сходно – този уред го има само ако имаш късмет, обикновените гинеколози разполагат със слушалки и нюх.
Не обръщат внимание, ако решиш да раждаш естествено, защото касата плаща малко. После държат бебето в болница 2 седмици, защото пътеката е добра.
Да не говоря за това, че няма места в детски градини и ясли, училището свършва прекалено рано и жените не могат да работят, данъците за средната класа са огромни в сравнение със стандарта, пенсионен фонд няма и се чака за днешните млади да се пенсионират на 70 и нагоре години, КЛИМАТЪТ е непоносим…Държавата ти се бърка във всичко и е измислила закон дори за това до колко часа можеш да се къпиш вечер (22 ч.) и до кога можеш да обслужваш тоалетното казанче.
Абе до утре мога да говоря за еди коя си страна. Дайте ми най-развитата и оправената, пак ще намеря 101 причини да ми е гадно там.
Истината е, че човек както си го направи.
Не системата определя нашия живот, а ние определяме системата.
Ние сме избрали да живеем в България не заради това, че в Германия не ни е било хубаво – просто се работеше много и половината ти го взима държавата.
Изчислихме внимателно кое е изгодно за нас и решихме, че в България не само стандартът ще ни е по-висок, но и ще работим по-малко. Чисто обективно за моето семейство там не беше добре. Осъзнахме се, че над 50% от годината работим за държавата, общината и нямаме време за децата си и хобитата си – затлъстявахме от живота от работа-вкъщи и гадната, некачествена храна. Усетихме, че така няма да го караме дълго и дори да работим повече от 10 ч., пак няма да живеем както искаме (а работихме по 12 ч. понякога и то редовно)
Не 30 дни отпуск имаме в България, а колкото си поискаме, защото работим за себе си и 90% от печалбите остават за нас, не за държавата. Тук можем да си позволим дори малка яхта, имаме време за излети, за почивки.
В България освен това не се работи толкова интензивно и начинът на жовот е такъв, че работа и удоволствие преминават плавно един в друг – времето е чудесно вместо да киснем пред телевизора като хората в Германия, ние поне 6-8 месеца в годината сме навън всяка вечер. За децата е чудесно. Уредено е всичко – и градина целодневна, и училище до 17 ч., дори има столова в училище, за което в Германия могат да мечтаят, безплатна здравослновна закуска – къде го има това?. Родителите ни са тук и ни гледат децата, ако се разболеят. Обществото като цяло е много добре настроено към хората с деца и не те гледат на криво, ако детето ти в момента не се държи добре. Можеш да вземеш детето си навсякъде, хората винаги се радват и никой не му идва на акъла да напише БЕЗ ДЕЦА на поканата си за някакво парти…то и покани няма – просто се живее тук и сега, спонтанно, събираме се когато ни е кеф и хората не си намират оправдания да не се виждат с теб.
Лекари също има достатачно, за да не се чака по 2 седмици. Можеш дори да извикаш личния си лекар вечер и събота и неделя да ти види детето у дома – къде го има това?

Всичко е до нагласа – ако искаш да видиш лошото, ще виждаш лошото дори в развитата и богата държава. Ако искаш да видиш доброто, ще го видиш в България и ще си живееш ПЕРФЕКТНО.
Всеки е свободен в днешно време да живее, където му е кеф. Не го забравяйте.
Лека вечер

…………………..
……………………..
………………………




Това са си ,,бистрили” в чата хора от преди 5 години. Ако сега някой подхване тази тема , ДАЛИ ЧАТА ще бъде толкова дълъг или всички ще кажат мнение с едно изречение.

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+