20 Интересни факти за Бахамите

https://www.art1a1d.comБахамите са островна държава, намираща се в Централна Америка, по-конкретно в Карибския регион. Те включват повече от 700 острова, като само около 30 от тях са обитавани.

Към Бахамските острови са включени и още 2500 коралови рифа и скали.

Сами може да предположите, че Бахамите са място, което определено си заслужава да се види и което привлича със своите природни красоти и изкушения.

Преди да се отправите към него обаче, ето и някои интересни факти, които е хубаво да знаете:

1. Името на Бахамите идва от испанския термин „Baja Mar“, което означава „плитко море“. Както може да се види на всяка сателитна снимка, водата около Бахамите сякаш е разделена на по-малки части и има тюркоазен цвят.

2. Широко разпространено е мнението, че остров Сан Салвадор е първото място, на което Христофор Колумб се натъква, когато вижда Новия свят. През 1986 година National Geographic пък съобщава, че откривателят първо попада на Samana Cay. Каквато и да е истината обаче, ясно е, че развитието на земите на Новия свят започва от Бахамските острови.

3. Бахамите имат третия най-висок БВП на глава от населението в цялото западно полукълбо. Това означава, че след САЩ и Канада, Бахамските острови са третата най-богата страна в западната половина от Земята. Най-развитият сектор в държавата е туризмът, който донася 60% от приходите на страната и осигурява половината от всички работни места. Бахамският долар е равен на един американски долар.

4. На 17 януари 1977 година на Бахамите завалява сняг. Студена вълна идва от Южна Флорида и носи със себе си неестествени зимни условия. Разбира се, не е имало снежни преспи, но и снежинките са нещо, което по принцип е невъзможно да се види в този район на света.

5. Синята дупка на Дийн (която е и най-дълбоката в света) се намира на Бахамите и по-точно в Лонг Айлънд. За разлика от синята дупка в Белиз, тази е в непосредствена близост до брега. Човек може да влезе във водата, която му стига до коляното и изведнъж да пропадне на 202 метра дълбочина.

6. Бахамските острови са една от двете страни в Западното полукълбо, която се намира в Тропика на Рака. Другата страна е Мексико.

7. Най-високата точка на Бахамите се намира само на 63 метра над морското равнище. Това е „планината“ Алверния (Alvernia), която всъщност представлява повдигнат коралов риф. Само четири страни в света имат по-ниско морско равнище, в сравнение с Бахамските острови. Това са: Гамбия, Маршалските острови, Тувалу и Малдивите.

8. През 1964 година Бахамите получават автономия, а през 1969 година те стават независима държава. Едва четири години по-късно обаче независимостта на страната е обявена официално.

9. Насау е столицата на Бахамските острови и е разположена на територията на остров Ню Провидънс. Самият град е много модерен и в него могат да се видят както най-съвременни строителни конструкции, така и сгради от старата колониална архитектура. В началото Насау било малко селце, основано от пирати.

10. Градините на Версай са сред едно от най-популярните места за сватби на острова. Паркът е украсен с бронзови и мраморни статуи, фонтани, живописни езера и водопади. Снежнобяла беседка за сватбени церемонии пък се намира на хълм с пешеходна пътека, водеща до манастира.

В началото на месеца Джони Деп и Амбър Хърд сключиха брак, като втората им сватбена церемония се проведе не къде да е, а на Бахамите. Всъщност актьорът разполага с един от около 700-те острова, съставляващи страната.

Бахамите са толкова прекрасно място, че за никого не трябва да бъде изненада желанието на известните личности да се сдобият с малка част от него.

В първата част с интересни факти за Бахамите ви разказахме любопитни подробности за островната държава, а сега е ред на още една порция от тях:

11. Крепостта Fort Charlotte е построена през 1788 година и носи името на съпругата на крал Джордж III. Крепостта се намира в близост до центъра на Насау, а сега е превърната в музей. Благодарение на удобното си разположение върху хълм, от стените на крепостта се открива невероятна гледка към пристанището, остров Парадайс и Насау.

https://www.art1a1d.com12. Известният плаж Cable Beach, който се намира на 7 километра западно от центъра на Насау, е място, където може да видите много луксозни хотели, казина, ресторанти и спортни съоръжения.

13. Основният си износ Бахамите осъществяват с фармацевтични продукти, цимент, ром, лангуста и рафинирани нефтопродукти. Растението Bark Cascarilla, което расте на няколко острова, също се изнася, служейки за ароматизиране на алкохоли като Кампари и Вермут.

14. Бахамските острови наброяват повече от 700. Само 30 (според различни източници между 20 и 40) от тях обаче са населени. Разбира се, местните жители са намерили начин да изкарват пари и от това – предлагат почивка на необитаем остров.

15. Националната кухня на Бахамите изобилства от различни ястия с морски дарове. Омарът е сред най-скъпите храни в страната, а уловът му е позволен само от месец април до месец август.

16. Исторически факт – Бахамските острови са били спирка за много пирати, сред които и известни жени пирати. Франсис Дрейк и Ан Бони са две от тях.

17. Повече от 5% от всички коралови рифове по света се намират в територията на Бахамите. Това означава, че тази страна е идеална дестинация за туристите, които обичат да се гмуркат и да се любуват на подводния свят.

18. По време на сухия режим в САЩ, Бахамите са били част от контрабандата на алкохол.

19. Приблизително около 80% или дори малко повече от населението на Бахамските острови има африкански корени.

20. Бахамите са офшорна зона. Към днешна дата малката държава предлага икономическа сигурност, което е важна предпоставка за офшорната стабилност. По-голяма част от офшорните фирми, основани в Бахамите, са собственост на американци.
материал на http://www.tialoto.bg

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+