10 невероятни бягства от затвор

https://www.art1a1d.comИзразът „като на филм“ е и един от маркерите, че не бива да се доверяваме напълно на всичко, което виждаме на екраните. Но все пак има хора, които вярват, че могат да спретнат някоя каскада, която се е запечатала в съзнанието им, пренебрегвайки предупрежденията „не опитвайте това у дома си“. Плод на подобен род мислене са и няколко впечатляващи опити на затворници да избягат от наказанието си и да си върнат свободата. Ето 10 от най-впечатляващите:

В женска кожа

Роналдо Силва, на 39, излежавал присъда за трафик на наркотици в бразилски затвор. Осенен от блестяща идея, един ден решил да се опита да избяга с помощта на съпругата си. По време на едно от посещенията на жена му, той й предложил да разменят дрехите си. Рикардо наистина се постарал да влезе в ролята на жена, като освен че сложил перука и натъпкал мускулестото си тяло в рокля, обръснал краката и подмишниците си и дори си сложил грим и лак. Това, за което обаче не помислил, е че в новата роля ще му се наложи да обуе и високи обувки. А това очевидно било умение, което не притежавал. Рикардо успял да заблуди охраната и дори да напусне границите на затвора, но тогава един полицай все пак забелязал странната му походка и решил да провери за какво става въпрос. Бразилецът бързо бил разконспириран и върнат обратно на топло, все още в женски дрехи.

Мац, пис, пис

Отново в бразилски затвор се развива и друг оригинален опит за бягство. Този път за изненада на охранителите обаче нарушителят бил… котка. Надзирателите били озадачени, когато видели бяла котка, опасана с тиксо, да минава през главния портал на затвора. Когато извършили проверка на косматия посетител, се оказало, че тиксото всъщност е държало прикрепени към тялото на котката един трион, няколко мобилни телефона, слушалки, флашка, бургии и батерии. Най-трудно в случая за разследващите е да установят вина за случилото се – заподозряни са всички 263 затворници, защото котката отказала да съдейства за разобличаването на виновника.

Като Снуупи

Животните явно са на почит щом става въпрос за бягство от затвора. Това доказва случай, при който мъж, облечен в костюм на анимационния герой – кучето Снуупи, се опитва да проникне в строго охранявам британски затвор, за да освободи свой приятел. Оказва се, че това не е била най-подходящата идея, защото надзирателите ги забелязали лесно и ги сметнали за опасни. Явно видът им е бил подвеждащ, защото двамата съучастници в плана, подбрали специални атрибути, които да подхождат на костюма, а именно – водни пистолети. Планът им, макар и забавен, се оказал неуспешен, освен заради костюма и заради това, че смелчагата объркал дори крилото на затвора, където бил заключен приятеля му.

По пътя на боклука

Отново от бразилски затвор идва оригинална идея за бягство. През лятото на 2012г. двама младежи решават да се дегизират като торби за боклук и така незабелязано да се измъкнат зад тежките стени на затвора. Двамата ентусиасти изчакали събирането на боклука от обяда и успели незабелязано да нахлузят по една торба върху себе си и се настанили из останалите торби с отпадъци. Един от надзирателите обаче успял да забележи движение в двата плика, като в началото дори си помислил, че е плъх. Решил обаче да провери и така се натъкнал на двамата разочаровани бегълци. Все още разследващите не са установили как младежите изобщо за успели да се дегизират без никой да забележи.

Като на игра

https://www.art1a1d.comЕдин от най-популярните опити за бягство е на легендарния през 30-те години на миналия век Джон Дилинджър. През 1934г. той успешно се измъкнал от нарочения за непробиваем затвор в Индиана. Дилинджър успял да заблуди всичките надзиратели, че има пистолет и така успял да се измъкне от килията си, а и от затвора, като взел заложници. Оказало се обаче, че в ръцете си той държал дървено копие на оръжие, боядисано с боя за обувки.

Изплъзване на косъм

Идеята за подръчните средства е осенила и 23-годишния Кристофър Алън, попаднал зад решетките на затвор в Тенеси. Крис решил да се възползва от слабата си фигура и съвсем като в анимационен филм, се имъкнал през решетките на килията си. За да го постигне обаче трябвало целият да се намаже с лубрикант. След като се изплъзнал от металните прегради, той използвал одеало, за да премине незабелязан през камерите и после през електрическата ограда. Опитът му за бягство все пак остава неуспешен, защото 15 часа по-късно е заловен и върнат в затвора.

Авторско право

Доста необичайно хрумване са имали четирима съкилийници, които, явно впечатлени от закона за авторското право, решили да брандират имената си и да осъдят затвора, затова, че не им плаща, когато използва имената им в регистрите си. В иначе блестящия им лан обаче имало две спънки – първо, агентът, на който се доверили да свърши цялата работа от документацията, се оказал агент на ФБР, и второ – четиримата нямали никаква идея как всъщност работи авторското право и че колкото и гениален да звучи планът им, той е невъзможен за осъществяане.

Приклещен от обстоятелствата

Бразилските затвори явно създават легенди. Такъв е случаят с опита за бягство на 28-годишния Рафаел Валадао. Той станал популярен в целия затвор след като се заклещил в стената, докато се опитвал да избяга. Рафаел и четиримата му съкилииници прокопали дупка в стената на килията си, след което един по един тръгнали да се измъкват. След като първият от тях успял да избяга обаче Рафаел изтеглил късата клечка и се заклещил в тясната дупка. След като осъзнал, че не може да се измъкне сам, закоравелият престъпник започнал да плаче за помощ, докато не дошли охранителите да му помогнат. След като се посмяли и му помогнали да измъкне тялото си от капана обаче те го върнали обратно на топло.

Добри приятели

Един от най-впечатляващите опити за бягство се прочува освен с абсурдността си, и с това, че се оказва успешен. Тимъти Рус е пратен зад решетките по обвинения за кражби и нападения и е бил оценен като особено опасен. Очаквано, това правело измъкването му от затвора още по-трудно. Може би затова опита на приятелите му е по-скоро колкото да се разпишат. Какъвто и да е случая, важно е, че планът им е успял. А той е бил да изпратят факс до затвора, който уж да е пратен от Върховния съд и който постановява освобождението на Тимъти.

Мама на помощ

От малки ни повтарят, че винаги, каквото и да стане, родителите ни ще са тези, които ще ни подкрепят и защитят. За Джей Сиглер се оказва, че това е абсолютната истина. Той го разбира със сигурност когато, по време на осмата година от 20-те години, които излежава за въоръжен грабеж, майка му осъществява екстремен план за освобождаване на синчето от затвора. В три следобед изведнъж една от външните стени на затвора е разбита след като огромен тир се врязва с нея. Той е управляван от двама от близките приятели на Джей. Зад тира пък се появява джипа на майката на Джей, в който бързо се натоварват Джей и приятелите му. Въпреки атракцията, която създава обаче, техният план остава неуспешен, защото са заловени от полицията 20 мили по-късно на една бензиностанция.




материал на novinal.com

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+