Робот може да построи къща за 4 месеца

Стойността на дома с нестандартни форми е 300 хил. долара

Архитектурната стартираща компания Branch Technology реши да автоматизира процеса по изграждане на необикновени домове. С помощта на 3D-принтери могат да бъдат създадени отделни елементи от конструкцията.

Компанията ще построи първия си прототип, който е дело на архитектурната фирма WATG. Сградата ще бъде издигната в Чатанога, Тенеси. Машините на Branch ще създадат стените, покрива и пода на зданието със застроена площ над 930 квадратни метра. Впоследствие екип от конструктори ще сглоби елементите.

Стойността на прототипа е около 300 хил. долара. Компанията се надява да развие 3D-принтирането в строителството.

Постройката ще е завършена до края на есента на 2018г.

През 2016 WATG спечели конкурса на Branch, който целеше да представи проект, способен да разкрие бъдещето на 3D-принтираните домове. Къщата Curve Appeal включва спалня, хол и баня.

Строителството ще отнеме около 4 месеца. Първо Branch ще превърне проекта на WATG в код, който принтерите могат да разберат.

За разлика от традиционните принтери, които строят слой по слой, машините на Branch ще правят клетки, които ще бъдат изпълнени с течна пяна и бетон.

Във фабриката на Branch четири робота ще правят елементите, които на по-късен етап ще бъдат снаждани. Цехът им е с площ 3700 квадратни метра.

Методът на Branch ще прави домове, които са до 4 пъти по-здрави от типичните американски къщи от дърво.

Процесът ще отделя по-малко отпадъчни материали, тъй като машините ще печатат само нужните части.

Отделните елементи ще бъдат извозени до парцела и ще бъдат сглобени за по-малко от 3 седмици. Накрая ще бъдат добавени водната инсталация, домакинските уреди и обзавеждането.

Според Branch изграждането на къщата ще струва между 3000 и 4000 долара на квадрат, но компанията планира да намали тези разходи, преди да започне масово производство.

Стойността на проекта е по-ниска от тази за построяването на обекта от строители. Наемането на умели работници би струвало между 8000 и 14000 долара на квадрат, разкриват от фирмата.

Според компанията 3D-принтирането е бъдещето на строителството поради ефективността на процеса.

3D-принтерите може да са основният инструмент за изграждането на колонии на чужди планети. През 2017 НАСА награди Branch Technology със стипендия от 85 930 долара за разработката на методи за изграждането на площи за живот на Марс.

На Земята екипът се надява да започне предлагането на персонализирани домове и бизнес сгради.

„Искаме да разширим границите на възможното с помощта на 3D-принтирането“, допълват от компанията.




Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+